PDA

Zobacz pełną wersję : Honda Civic D15B7 Odpalanie



moscilowski
09-12-12, 02:08
Witam, tak jak w temacie mam kłopot, mianowicie ogółem Honda pali mi na strzał, czy minie dzień, czy tydzień, czy desz czy słońce, ale czasem ma humory tzn. kiedy przekręcam kluczyk nic się nie dzieje i tak mogę trzymać nawet minute(nie zawsze, ale coraz częściej), albo 2, aż nagle zapala(na strzał). Nie wiem czym to jest spowodowane. Mam kanadyjską wersję więc przy odpalaniu muszę trzymać sprzęgło to wiem, ale co mam zrobić, żeby zapaliła odrazu po przekręceniu kluczyka?

AlexPKS
09-12-12, 09:55
Może tak się dzieje jak masz resztki paliwa? :) W sumie opowieść by bardzo pasowała :)

sebastanlec
09-12-12, 14:21
albo przekażnik pompki paliwa jest do przelutowania bo nie zawsze załączy pompke a wtedy ci nie odpali i tak róznie moze byc,

moscilowski
11-12-12, 07:28
Kiedy już włączę immobiliser to słychać jak pompka się załącza. A problemy pojawiają się nie zależnie od ilości paliwa, ale nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy, bo mi chodzi oto, że czasami po przekręceniu kluczyka nie chce nawet kręcić przez dłuższą chwile, ale jak już zakręci to odpala od razu i trzyma równe obroty.

Kowson
11-12-12, 08:49
Może nie wciskasz maksymalnie sprzęgła? Też mam kanadyjke i wiem, że (przynajmniej u mnie) jeżeli nie wcisne maksymalnie pedału to nie zapali :-)

piotrmucha
11-12-12, 08:56
ja tez to ,mialem w d15b7, ale bardziej pojawialo sie jak padal deszcz czy bylo wilgotno. kipilem nowe kable zaplonowe ale nic nie pomoglo.

Lune
11-12-12, 09:47
Jeśli to od czujnika przy pedale sprzęgła, to na próbę zrób zworkę na kostce - wtedy sprawdzisz :)

Mati070290
11-12-12, 10:29
Ja proponuję rozebrać rozrusznik i poczyścić go w środku jak i masy. Miałem to samo w d15b2, czyszczenie pomogło na ok pół roku potem padł całkowicie.

moscilowski
13-12-12, 23:29
ja tez to ,mialem w d15b7, ale bardziej pojawialo sie jak padal deszcz czy bylo wilgotno. kipilem nowe kable zaplonowe ale nic nie pomoglo.

No właśnie teraz jak jest mróź to nie ma problemów, też mi się tak wydawało, że raczej się to zdarza jak wilgotno jest.

Piotr naprawiłeś to może jakoś czy dałeś spokój?

Co do sprzęgła to wiem, że może nie zawsze (więcej tego nie praktykowałem) tak jest, ale jak ją kupiłem to nie wiedziałem, że muszę ją na sprzęgle odpalać, przekręciłem kluczyk i nic, nie puściłem go tylko wcisnąłem sprzęgło, delikatnie dotknąłem i poszedł taki dźwięk, jakby się bendix nie zazębił z kołem, puściłem kluczyk, docisnąłem sprzęgło do końca i odpaliła normalnie, ale już wiedziałem, że muszę wciskać sprzęgło przy zapalaniu. (Ja uważam, że najzdrowiej jest odpalać na sprzęgle, zawsze trochę mniej obciążony silnik)

piotrmucha
15-12-12, 15:52
No właśnie teraz jak jest mróź to nie ma problemów, też mi się tak wydawało, że raczej się to zdarza jak wilgotno jest.


nie, zdarzalo sie to naprawde od czasu do czasu, nie zawsze jak bylo wilgotno. chyba najbardziej jak samochod dobrze sie nagrzal np jakas dluzsza trasa i ostygnál to wtedy to sie dzialo. no nie, nie naprawilem tego, jak wspomnialem dzialo sie to bardzo sporadycznie i nic z tym nie zrobilem, samochod potem sprzedalem. na moje gdzis dostaje sie woda. powodzenia

jabko11
15-12-12, 20:27
Wcisnij 2 x sprzęgło po przekręceniu zapłonu.. niewierze że nieodpali wtedy ;)
ale instalacje sprawdz bo widocznie przekażnik jakis sie zawiesza...

jacek_bp
16-12-12, 16:59
instalacje sprawdz bo widocznie przekażnik jakis sie zawiesza. dokładnie, przerabiałem to jakiś czas temu. W moim przypadku były to styki. Przekaźniki mam na razie stare i póki co działa poprawnie. Styki czyściłem w puszce pod maską.

ml0dy
16-12-12, 17:07
ja obstawiam rozrusznik albo brak na nim masy, daj prąd bezpośrednio z aku na niego np kablem od rozruchu i zobacz czy zawsze kreci