Zobacz pełną wersję : Gaz w Civicu EK3 D15Z6 VTEC-E
Od dłuższego czasu, myślę na LPG w moim Civicu. Na początku byłem przeciwnikiem, ale z biegiem czasu jednak zaczynam mieć inne podejście.
Znajomy za 2800 jest w stanie założyć mi sekwencje, bo żadna inna nie wchodzi w rachubę rzecz jasna..
Jak zachowuje się ten silnik z gazem ? chodzi o 1.5 d15z6 VTEC-E
Z tego, co czytałem/słyszałem/zauważyłem, przeciwnikami gazu, są ludzie którzy w ogóle nie mają i nie mięli go w aucie
Wiem, że dochodzi wtedy częstsza regulacja zaworków, filterki, przeglądy, itp
Czy lepiej kupić inne auto z gazem, jakiegoś trupa byle tylko jeździł a Honde zostawić w spokoju i nie krzywdować ją gazem ?
Jest jeszcze opcja kupna kompletnej instalacji z jakiegoś rozbitka i włożenia jej do mnie..
Rocznie robię ok 10 tyś km, zwykle krótkie odcinki
Zimą na takich małych odcinkach pali mi 10-12 l Pb/100 km co mnie trochę przybija..na pełnym baku 45l robię 350-400 km. W trasie schodzę do 5-5,5
Liczę na jakieś wypowiedzi posiadaczy podtlenku LPG w d15z6 vtec-e ;)
Instalacje tylko nowa jak chcesz mieć spokój i przede wszystkim na dobrych podzespołach i znaleźć dobrego gaziarza do tego. Jak robisz odcinki po 4 km to raczej sie to nie opłaci bo sekwencja przełącza PB na gaz po ok 20 stopniach C czyli jakieś 1,5 km zima a latem prawie odrazu po odpaleniu.
Czy lepiej kupić inne auto z gazem, jakiegoś trupa byle tylko jeździł a Honde zostawić w spokoju i nie krzywdować ją gazem ?
ubezpieczenie, przegląd + jakieś inne wydatki eksploatacyjne, taniej wyjdzie jeździć hondą w benzynie:D
Jest jeszcze opcja kupna kompletnej instalacji z jakiegoś rozbitka i włożenia jej do mnie..
średnia cena używanej instalacji ok 1000 zł + montaż ok 400zł + wbicie w dowód ???zł:) czy sie opłaca sam sobie odpowiedz.
Rocznie robię ok 10 tyś km, zwykle krótkie odcinki
tak jak kolega wyżej napisał, jak robisz krótkie odcinki to więcej km będziesz jechał na benzynie niż na gazie .
Nie żebym odradzał, mam sekwencje w d14 i jestem bardzo zadowolony;)
bunkerites
10-12-12, 21:06
instalacja gazowa sie oplaca jesli robisz 20 tys rocznie
http://www.ac.com.pl/pl/doc/374/kalkulator-oplacalnosci-lpg
Dzięki wszystkim za pomoc ;) Decyzja i tak jeszcze dalej nie zapadła..
tak jak poprzednicy pisali, przy przebiegu 10 tys km rocznie to jest troche bezsensu, zwłaszcza ze jak mówiłes na krótkich odcinkach nawet gaz nie pomorze, bo winą wysokiego spalania w zimie jest niedogrzany silnik, a co do zakupu instalacji , to jeżeli poważnie o tym myslisz to kup nową z gwarancją... jednak minie pare lat zanim się zwróci ;)
instalacja gazowa sie oplaca jesli robisz 20 tys rocznie
. jednak minie pare lat zanim się zwróci
wróci się szybko, tak na szybko licząc koszt przejechania 100km gdzie spali 10 l paliwa:
pb= 55zł
lpg= 26 zł
daje nam to 29 zł oszczędności za każde 100 km przejechanych na gazie( nie liczę benzyny na rozruch) czyli przez 10 tys km oszczędzamy 2900zł czyli koszt dobrej instalacji.
Co do kosztów jazdy na lpg:
przegląd 70zł
filtr fazy ciekłej i lotnej ok 50 zł
więcej kosztów nie ma bo z razie awarii instalacji mamy przecież gwarancje
wróci się szybko, tak na szybko licząc koszt przejechania 100km gdzie spali 10 l paliwa:
pb= 55zł
lpg= 26 zł
daje nam to 29 zł oszczędności za każde 100 km przejechanych na gazie( nie liczę benzyny na rozruch) czyli przez 10 tys km oszczędzamy 2900zł czyli koszt dobrej instalacji.
Co do kosztów jazdy na lpg:
przegląd 70zł
filtr fazy ciekłej i lotnej ok 50 zł
więcej kosztów nie ma bo z razie awarii instalacji mamy przecież gwarancje
Zgodziłbym się z Tobą, ale nie w tym przypadku
po pierwsze civic skoro spala mu ok 12 l benzyne,czyli to oznaka jazdy na zimnym silniku, czyli z automatu 14 litrów gazu.. ,ale jak silnik jest ciepły spalanie spada tak samo jak oszczednosc na gazie bo spalanie bd w granicy 7 litrów, czyli przy tym przebiegu niejest w stanie narobic tyle kosztów zeby połowe oszczedzic idąc dalej tym tematem
klient jezdzi 10 tyś km rocznie, wiec niema mowy ze instalcja w jego przypadku zwróci się moment
licząc po łebkach
7 litró gazu = ok 21 zł
5,5 l benzyny = ok 33zł
czyli 12 zł oszcednosci na 100 km za automatu 1/3 oszczednosci nie równa sie kwocie włożonej
klient jezdzi 10 tyś km rocznie, wiec niema mowy ze instalcja w jego przypadku zwróci się moment
zaznaczyłem że instalacja wróci się po 10 tys jazdy na gazie, w przypadku autora tematu i krótkich odcinkach instalacja tak szybko sie nie zwróci.
7 litró gazu = ok 21 zł
5,5 l benzyny = ok 33zł
jeżdżę już trochę na sekwencji i spalanie jest porównywalne, to nie te czasy gdzie instalacja "na śrube" paliła 30-40% więcej gazu niż benzyny
Podsumowując: instalacja jest opłacalna przy jeździe na dłuższych odcinkach( nawet te 10 tys rocznie) a mija się z celem w przypadku jazdy na krótkich odcinkach.
no i dodatkowo w zimie latwo sie rozreguluje przy krotkich dystansach
a przy przelaczaniu przy 30*C cierpia wtryski gazu (elektrozawory)
Przeliczyłem i będę miał ok 15 zł oszczędności na gazie, czyli musiałbym zrobić ok 20 kk km, żeby wróciło mi się założenie gazu.
Podsumowując: W Hondzie gazu NIE będzie !!! Za to poszukam jakiegoś IV lub V gena z podtlenkiem ;)
MisieK1989
12-12-12, 17:02
Weźcie też pod uwagę to, że jak będzie miał założony LPG, to będzie jeździł więcej, bo taniej ! :) nie będzie płakać, że auto mu pali tyle i tyle PB :p
Ja kupilem auto w marcu i od tego czasu zrobilem 15tys, a jestem studentem. Wiec sa da, i gdybym mial sam zakladac lpg to w ciagu 2-3 lat by sie spokojnie zwrocilo. A tak kupilem juz z rocznym gazem i "oszczedzam". Tak jak kolega wyzej pisze, gdybym nie mial gazu to bym po prostu jezdzil mniej :P
Co do sekwencyjnego wtrysku LPG, czy ktoś ma go w silniku vtec-e w którym jest sprawna sonda lambda 5-żyłowa, słyszałem że te z sondami szerokopasmowymi różnie się zachowują podczas jazdy na 12 zaworach. Bardzo proszę o jakieś opinie...
Właśnie poruszony został temat opłacalności a nikt nie wypowiedział sie jak z eksploatacją.
Ja D15Z8 robię rocznie 20tys km (głównie trasa) i zastanawiam się nad lpg ale jeśli ma się to sypać i stwarzać problemy to jednak trzeba zaciskać zęby i lać pb :)
Ja civiciem robię ok. 30 tys. i nie mam gazu. Często potrzebuje całego bagażnika więc jakieś butle czy koła zapasowe tam odpadają, poza tym vtec-e pali śmiesznie mało. Nie jestem przeciwnikiem gazu, V8 bym zagazował dobrą instalacją.
widziałem schemat podłączenia sondy lambda szerokopasmowej od hondy civic vtec-e w programie do instalacji STAG, więc jeśli oni piszą jak podłączyć typowo do tego silnika, to znaczy ze to robili i im działało...
Najlepiej jak autor tematu by kupił jakiegoś Niemca z 8zaworami i zwykłym podtlenkiem lpg wtedy benzyna by służyła tylko do odpalenia jak jest naprawdę zimno ;P
I bez spiny bo mojego ojca auto w ten sposób przelatało 500tys i jeździ nadal na 10w40 :P Silnik z audi 1.8 90koniuf w VW santanie
zwykłym podtlenkiem lpg :confused:
wypada przypomnieć z gimnazjum, że Propan-butan nie jest podtlenkiem i nigdy nim nie będzie, nawet bez wywodów każdy wie że jakikolwiek podtlenek zawiera w sobie atomy tlenu, których próżno szukać w związku gazolu zwanego propan-butan.
:confused:
wypada przypomnieć z gimnazjum, że Propan-butan nie jest podtlenkiem i nigdy nim nie będzie, nawet bez wywodów każdy wie że jakikolwiek podtlenek zawiera w sobie atomy tlenu, których próżno szukać w związku gazolu zwanego propan-butan.
To akurat bylo napisane zartobliwie. Amerykanie wkladają do aut podtlenek azotu, a my "podtlenek" lpg.
:confused:
Weź człowieku pisz "bez spiny" to się znajdzie przyuczony, który nie kuma ironi i żartobliwych stwierdzeń
przyjaciele... tu dzieci siedzą i sie później bzdur nauczą i się będą z nich śmiać, nie wolno szerzyć głupot i herezji... później znajdą butlę z tlenkiem azotu i będą do niej chcieli palnik założyć, po czym się okaże że ten gaz jest w ogóle nie palny, a jest jedynie dość dobrym utleniaczem i gazem rozweselającym. A porównywać jakikolwiek tlenek z LPG, to jak porównywać gaz ksenon z kryptonem :D:D:D