Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Honda nie odpala

rich4rd
08-12-12, 17:40
Witam szanownych forumowiczow
mam problem z moja Honda (Civic 5). Po przekreczeniu kluczyka w pozycje III rozrusznik nie startuje (nawet nie probuje) slychac tylko dzwiek "CYK" spod maski i tyle. Swiatla normalnie dzialaja. Zagladajac poprzez "oczko" akumulatora widze ze wskaznik pokazuje ze jest OK. Mierzylem napiecie na klemach 12,5 V nie wiem jakie powinno byc. Martwi mnie jeszcze jedna rzecz rurka ktora "idze" pod maska po stronie kierowcy obok rurki spryskiwaczy jest przerwana zaznaczylem to na zdjeciu czerwonym kolkiem oraz strzalka gdzie ta rurka wchodzi. http://images.tinypic.pl/i/00218/c4cgbu5odmgh.jpg . Czy to moze byc powod nieodpalania? Aha dodam jeszcze ze wczoraj samochod dziala normalnie ciut dluzej moze krecil rozrusznikiem 2sek zamiat 1 ale to wszystko. Czy ktokolwiek ma jakis pomysl co to moze byc lub co moge sprawdzic jeszcze ?

michaus
08-12-12, 18:15
To co zaznaczyłeś to są przewody od spryskiwaczy, ten co leci do góry wchodzi w maske, a ten połamany w kółku idzie do tyłu. Kilka postów wcześniej ktoś miał problem z odpalaniem. Na początek kluczyk wyczyść :)

rich4rd
08-12-12, 19:06
michaus : dziekuje lecz to raczej nie to oczyscilem kluczyk i probowalem tym z ukladem do imobilaizera jak i tym zwyklym zapasowym ani jednym ani drugim. Przekrecam kluczyk na zaplon jest "CYK" pod maska rozrusznik nie reaguje odpuszczam kluczyk jest drugie "CYK" i to tyle :(

AlexPKS
08-12-12, 20:00
Rozrusznik się zawiesił :) Kołem pasowym musisz przekręcić na inną pozycje.

Karpiczek
08-12-12, 23:27
Dokładnie jak kolega pisze wyżej. Też tak miałem. Przetocz auto na biegu, aby silnik się troche obrócił. Powinien zapalic od strzala wtedy :P

rich4rd
09-12-12, 10:50
AlexPKS : Duze piwo dla Ciebie :) Karpiczek : dokladnie tak zrobilem ruszylem kilka cm na wstecznym i za pierwszym razem Hania odpalila.

rich4rd
10-12-12, 17:51
Niestety dzis rano znow to samo nie pomoglo przepychanie na biegu nawet :( . Koledzy radzili ze mozna delikatnie uderzyc w rozrusznik bo moze jest zabrudzony. Chyba bez wizyty w zakladzie sie nie obejdzie jednak.

Młody ŁDZ
10-12-12, 17:54
Wykręcenie rozrusznika w 5g to chwila roboty, kup sprawny i wymień :)

rich4rd
10-12-12, 18:46
Młody ŁDZ : uderzylem kombinerkami dwa razy z gory dwa z boku wsiadlem i odpalilem no chyba bedzie wymiana albo moze jakies czyszczenie