PDA

Zobacz pełną wersję : Niskie spalanie czy to problem?

HakerPL1
08-12-12, 17:31
Witam wszystkich,
Mam taki trochę banalny problem a może i nie problem

Dziś testowałem fabryczny p28 kuzyna w swoim aucie i wyszło mi że coś za dużo kilometrów zrobiłem na paliwie. Suche auto zalałem dokładnie 10-cioma litrami paliwa i do momentu aż stanęło zrobiłem 105 mil (czyli ok 168 km) normalną stosunkowo łagodną jazdą do 100km/h, włączonym nawiewem, radiem, tylną szybą itd, a to też przecież w sporym stopniu wpływa na spalanie, czasami tylko wkręcając go do 5 tys obr. z tego co wyliczyłem spalanie było ok 6l/100km jest to dla mnie szokiem bo nigdy na moim ecu nawet przy jeździe jak ślimak nie udało mi się zejść poniżej 7,2l/100km a zazwyczaj spalanie przy takiej jeździe jak jeździłem wynosiło 7,8l/100km. Moje auto to eg4 z silnikiem d16w4 i całą instalacją elektryczną fabryczną z eh9 (sedan z silnikiem d16z6).
Jaka może być przyczyna tego zamieszania? czyżbym miał jakieś złe mapy w swoim ecu?
ile wynosi przeciętne spalanie d16?

karas
08-12-12, 20:38
srednie spalanie d16 vtec przy jezdze trybem ekonomicznym w trasie tzn 90 - 110 km/h na 5 biegu to okolo 6l/100km ( czasami troche wiecej typu 6,4 czasami mniej 5,8 zalezy od paliwa ukształtowania terenu , ilosci wyprzedzanych aut ) Podczas butowania w miescie gdzie auto widzi czesto redline potrafi siegnac 11-12l/100. Pisze na przykładzie seryjnego d16z6 w sedanie mojego dobrego znajomego z którym niedawno poruszałem ten temat.
Wydaje mi sie ze niskie spalanie to nie problem bo jest ono takie jakie powinno byc dla tego silnika, problemem jest natomiast to ze twoj samochód po zmianie kompa z seryjnego na "inny" w takich samych warunkach pali więcej. Moze wybierz się do jakiegos stroiciela na pomiar afr'a - tutaj strzelam gdyz na strojeniu sie nie znam

Gumka23
08-12-12, 22:19
170KM Z6 spala w normalnym uzytkowaniu okolo 6 litrow. Jesli Twoje W4 pali ponad 7 to faktycznie moze warto podjechac do stroiciela.. (tym bardziej, ze na innym kompie [o ile warunki rzeczywiscie byly podobne] spala ponad litr mniej)

maciu$
09-12-12, 14:38
Spalanie jest dosyć złożonym parametrem, poza tym ciężko bazować na 10l zrobionych na jakimś innym kompie, zrób 1000-2000 km w różnych warunkach i wtedy będzie można coś powiedzieć.
Poza tym silnik silnikowi nie równy, tak samo styl jazdy.
Jeżeli u kogoś 170 konne Z6 pali 6l to gratulacje. Przy moich przebiegach, stylu jazdy czy to seryjne Z6, czy pomodzone Y2 z wałkiem i doprężeniem potrafiłem zbliżyć się do 12l w mieście, C4 paliło mi też od 7l do 12l.

Gumka23
09-12-12, 15:52
Dokladnie 6.3L mieszana jazda z przewaga trasy (docieranie czyli nonstop rozpedzanie i hamowanie silnikiem do 4tys obr.), a wyliczone na calym baku 98.

barnie
09-12-12, 20:16
jaką mapę miałeś wgraną na kompie po swapie na D16W4? komp to P28?

jabko11
10-12-12, 20:22
jezeli różnicy niewidzisz w przyspieszeniu badz elastycznosci to mało to jest możliwe jesli chodzi o mapy, tym bardziej ze zmieniłes na na seryjne p28
zrób wiecej kilometrów, jezeli sie potwierdzi ze mniej pali to rzeczywiscie cos wokół komputera sie dzieje, jesli tak daj komus kompa niech popatrzy i ewentualnie wgra seryjne mapy