Zobacz pełną wersję : VTEC light, ale troche inaczej v.2
nie majac co robic, wymyslilem troche inny sposob na kontrolke VTEC'a. Mianowicie, zamiast wstawiac kolejna lampke do zegarow z napisem VTEC, postanowilem zrobic... podswietlenie calych zegarow, ktore zmienia kolor po zalaczeniu VTEC'a. Jako ze mam anglika i oprocz podswietlenia zza zegarow, mam podswietlenie z przodu, to wlasnie wykorzystalem.
Przy normalnej jezdzie, zegary sa podswietlone w kolorze zielonym, natomiast po zalaczeniu VTEC'a kolor zmienia sie na czerwony. Efekt - niewiarygodny. Narazie zrobilem prowizorke, widac diody i swieca punktowo, nie wiem jeszcze jak to rozwiazac, ale pomysle nad tym. Ewentualnie jak macie propozycje to poprosze o pomysly.
tutaj maly przyklad (http://pl.youtube.com/watch?v=jI9xQ_bj0ug) ktory nie oddaje wrazenia w realu, ale do dyspozycji mialem tylko komorke.
Sczerze, to nie widzialem jeszcze takiego rozwiazania, a szkoda, bo efekt - BEZCENNE ;)
Ciekawy mod... Szkoda tylko, że trochę się gryzą te kolory. Ale to kwestia dopracowania. Pomysł oryginalny.
podoba mi sie pomysl :d tylko dopracowac troche.
bardzo fajne rozwiazanie.zdaje sie ze Porsche S ma podobne zastosowanie na wejscie w tryb sportowy
the.ghost.dog
15-10-07, 23:00
Ciekawy mod.
podoba mi
bardzo fajne rozwiazanie.
nie majac co robic, rób tak czesciej... ;) zostaniesz oficjalnym wymyslaczem modów na sckpl :D
fajny pomysł. Zastosuj diodę szerokokątną, to będzie ładnie świecić. Ja zamiast zielonego wstawił bym biały, ale to już moje zboczenie :D
Ja zamiast zielonego wstawił bym białyJest zielony, poniewaz cale wnetrze auta jest zielone, lampka w podsufitce, konsola nawiewow itd ;)
ja juz 1 kontrolkę w zegarach opracowałem(u Eternity) i wiem ile daje to radochy :d jak sie zapala :d
teraz też cały czas mysle nad kontrolką do drugiego auta :d :kirczak: ale własnie chciałem cos innego cos podobnego jak jakis shiftlajt...
na razie nie mam pomysłow ciekawszych (kazdy ma jakies wady) ;/
Twoje rozwiazanie daje nawet fajny efekt tylko:
- w dzien to chyba słabo widac?
- w 5 genie to chyba nie da sie tak zrobic (inne podswioetlenie)
Bardzo fajny pomysł :)
A w 5 genie możesz zrobić tak że po załączeniu VTECa będzie Ci zapalała lampka w podsufitce, albo jeszcze lepiej załóż końcówkę na tłumik z diodami i je podłącz :aloha:
Bardzo fajny pomysł :)
A w 5 genie możesz zrobić tak że po załączeniu VTECa będzie Ci zapalała lampka w podsufitce, albo jeszcze lepiej załóż końcówkę na tłumik z diodami i je podłącz :aloha:
jak to załozysz do swojego auta to będe zaraz po tobie :)
no dobra, po wielu dniach przemyslen, walce z czasem i moim kierownikiem, ktory 2 razy z garazu mnie wyciagal,tutaj jest nowa wersja (http://pl.youtube.com/watch?v=KhJp_n8y4fM) podswietlenia VTEC Light.
Tym razem idac za tym co pisaliscie, usunalem podswietlenie od tylu zegarow - niepotrzebne. Natomiast z gory, zamiast malych diod 2-kolorowych, dalem fluxy, na zmiane zielone i czerwone (w sumie 4 diody na jedna strone przemiennie zielone z czerwonymi). Efekt duuuuuzo lepszy, nawet w dzien, przy slabym sloneczku widac efekt, oczywiscie w nocy lepiej widac.
bede myslal jeszcze nad jakims sciemnieniem tego - tak na trase (moze wylacze po diodzie). Ogladajcie i piszcie jak sie podoba ;)
jakosc filmiku chyba nie oddaje efektu...
albo go nawet psuje....
ciekawe jak na zywo....
a moze lepiej byloby zrobic normalne biale podswietlenie od tylu zegarow ktore w momencie wlaczenia sie vteca zapalaloby sie na czerwono :/
a ja mysle ze to cos innego i calkiem fajnie :agent:
a nie chcesz spróbować wymienić diod na szerokokątne ? Druga wersja jest lepsza, przeszkadza tylko słabe rozproszenie światła
tak naprawde w realu to te diody swieca dosc szeroko bo to fluxy (bodajze 120 stopni swiecenia), na tym nagraniu tak slabo to wyglada :|
kurde... kozak efekt... musze takie cos ogarnac u siebie w solce :)
rozkminiałem nad tym samym z tem ze chciałęm zrobic przejscie z niebieskiego na czarwony.. tylko niewime jak ro zrobic a niechce popsuc xD
pomysł jest zamocny tylko chciał bym na zywo to zobaczyc
masz moze FOTO RELACJE ze zdjeciami i opisem jak to zrobiles ?;>
nie mam fotorelacji, ale wezme sie, usiade i napisze ze szczegolami co i jak ;)
http://youtube.com/watch?v=t-u9sKK-X5Q
http://youtube.com/watch?v=rd7Os-T1ZNE
:/ juz teraz jestem na NIE,za duzo kombinujesz robi sie taki import w srodku niedlugo to podlaczysz tak ze lampy na zewnatrz beda inaczej swiecily :afro: wrodz do poprzedniej wersji,takie moje zdanie..pzdr
Frydzio, *****i****cie,niezly motyw. ja sie balem, ze nie za bardzo rowno wyjdzie mi samo podswietlenie od tylu, dlatego wykorzystalem podswietlenie gorne. Chcialbym to w realu zobaczyc. Ale podswietlenia nawiewow ja bym juz nie zrobil ;)
sunnboy, zobaczysz na zywo, jest bez porownania. Na filmie, faktycznie 1 wersja wygladala lepiej, ale w rzeczywistosci bylo za ciemno, wlasciwie nie bylo widac dolu zegarow. Teraz jest identycznie, tylko jasniej. Na filmie kiczowato. moze jak wezme normalna kamere to bedzie lepiej.
Dużo bardizej podoba mi się wersja Frydzia :aloha:
witam.to co Frydzio wyslal to sa moje zegary i ja to robilem poprosilem go o wystawienie tych filmików z braku swojego czasu.w rzeczywistosci wyglda to zupelnie inaczej i efekt jest zaj.....bisty.zeby podswietlanie od tylu wyszlo równo trzeba powyklejac wewnatrz licznika scianki srebrna folia aluminiowa(np.od zawijania sniadania) i diody rozpraszajace swiatlo wlutowac poziomo w strone scianek a nie w pionie wtedy swiatlo sie bedzie o scianki odbijac i wyjdzie swiatlo równo rozproszone.
jak dobrze ze jestem z Poznania, po przetartym szlaku lepiej sie idzie , na pewno się zgłoszę :aloha: po porady:):) :aloha: :aloha: efekt super:), przynajmniej mi sie podoba.
Jak co pytaj .robilem fotki wszystkich etapów zabawy ale tylko telefonem wic super nie wyszlo
ale do 5gen to chyba nie podejdzie takie rozwiązanie co:/
podejdzie ale bez podswietlania wskazówek na czerwono a reszta to ,to samo.
odswieze temat niech ktos po ludzku wytlumaczy gdzie co podlaczyc
http://youtube.com/watch?v=t-u9sKK-X5Q
http://youtube.com/watch?v=rd7Os-T1ZNE
Kawał niezłej roboty - pewnie sie napracowałes.. ale... czy nie lepiej poprzestać tylko na zegarach... panel nawiewu chyba nie musi zmieniać koloru... ;-)
przy ostrej jeździe nocą zrobi sie dyskoteka w aucie i będzie rozpraszać uwagę ..
...dokladnie. mnie by to rozpraszalo na pewno. jednak to powinna byc jedna mala zaroweczka/dioda sygnalizujaca. ale pracy na pewno sporo bylo z takim efektem jak na filmikach
Też mam vtec light'a ale w blacie. Nie chciałem nowego tematu otwierać więc tu zadam pytanie. Jeżeli mam vtec light'a z żaróweczką diodową (wszystko działa) to czy prąd który idzie na solenoide może ginąć w tej właśnie żaróweczce i niedochodzic do solenoidy vteca przez co mogą być gorsze osiągi?? w skrócie...czy w/w dioda może powodować nie zaskakiwanie Vteca?
nie ma takiej opcji jeśli nie rozciąłeś oryginalnej instalacji
gdzie się wpinałeś diodą?
+ w kabel solenoidy a minus pod karoserie i śmiga. Tylko ostatnio mnie 1,4 objechało i szukam przyczyn :D heh
na pewno przyczyną był słaby łącznik ;)
podziwiam ludzi, którzy robią vtec light, ciągnąc przewód od selenoidu
a to czemu?? bułeczka z masełeczkiem i drzemikiem :D
tia tylko po co ciągnąć przewód z komory silnika do kabiny, skoro ma się się wszystko pod ręką ;)
jak to jest polaczone ?? czy dioda posiada 3 styki ?? -+ i jeszcze cos ?? ze np pod niego podpinamy vteka i wtedy swieci inaczej gdy bedzie tam napiecie ?? bo wogle nie jest tutaj opisane w jakis sposo zostalo to podpiete a mod dosyc ciekawy :)
a w czy w indligo idzie tak zrobic ?;>