Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : VTEC light, ale troche inaczej v.2

draffter
15-10-07, 22:38
nie majac co robic, wymyslilem troche inny sposob na kontrolke VTEC'a. Mianowicie, zamiast wstawiac kolejna lampke do zegarow z napisem VTEC, postanowilem zrobic... podswietlenie calych zegarow, ktore zmienia kolor po zalaczeniu VTEC'a. Jako ze mam anglika i oprocz podswietlenia zza zegarow, mam podswietlenie z przodu, to wlasnie wykorzystalem.

Przy normalnej jezdzie, zegary sa podswietlone w kolorze zielonym, natomiast po zalaczeniu VTEC'a kolor zmienia sie na czerwony. Efekt - niewiarygodny. Narazie zrobilem prowizorke, widac diody i swieca punktowo, nie wiem jeszcze jak to rozwiazac, ale pomysle nad tym. Ewentualnie jak macie propozycje to poprosze o pomysly.

tutaj maly przyklad (http://pl.youtube.com/watch?v=jI9xQ_bj0ug) ktory nie oddaje wrazenia w realu, ale do dyspozycji mialem tylko komorke.

Sczerze, to nie widzialem jeszcze takiego rozwiazania, a szkoda, bo efekt - BEZCENNE ;)

majdan
15-10-07, 22:44
Ciekawy mod... Szkoda tylko, że trochę się gryzą te kolory. Ale to kwestia dopracowania. Pomysł oryginalny.

Dealer
15-10-07, 22:51
podoba mi sie pomysl :d tylko dopracowac troche.

sunnboy
15-10-07, 22:56
bardzo fajne rozwiazanie.zdaje sie ze Porsche S ma podobne zastosowanie na wejscie w tryb sportowy

the.ghost.dog
15-10-07, 23:00
Ciekawy mod.
podoba mi
bardzo fajne rozwiazanie.
nie majac co robic, rób tak czesciej... ;) zostaniesz oficjalnym wymyslaczem modów na sckpl :D

Konrad84
16-10-07, 07:18
fajny pomysł. Zastosuj diodę szerokokątną, to będzie ładnie świecić. Ja zamiast zielonego wstawił bym biały, ale to już moje zboczenie :D

draffter
16-10-07, 08:24
Ja zamiast zielonego wstawił bym białyJest zielony, poniewaz cale wnetrze auta jest zielone, lampka w podsufitce, konsola nawiewow itd ;)

Lcfr
16-10-07, 09:23
ja juz 1 kontrolkę w zegarach opracowałem(u Eternity) i wiem ile daje to radochy :d jak sie zapala :d

teraz też cały czas mysle nad kontrolką do drugiego auta :d :kirczak: ale własnie chciałem cos innego cos podobnego jak jakis shiftlajt...
na razie nie mam pomysłow ciekawszych (kazdy ma jakies wady) ;/

Twoje rozwiazanie daje nawet fajny efekt tylko:
- w dzien to chyba słabo widac?
- w 5 genie to chyba nie da sie tak zrobic (inne podswioetlenie)

kenny
16-10-07, 10:26
Bardzo fajny pomysł :)

A w 5 genie możesz zrobić tak że po załączeniu VTECa będzie Ci zapalała lampka w podsufitce, albo jeszcze lepiej załóż końcówkę na tłumik z diodami i je podłącz :aloha:

Lcfr
16-10-07, 12:44
Bardzo fajny pomysł :)

A w 5 genie możesz zrobić tak że po załączeniu VTECa będzie Ci zapalała lampka w podsufitce, albo jeszcze lepiej załóż końcówkę na tłumik z diodami i je podłącz :aloha:

jak to załozysz do swojego auta to będe zaraz po tobie :)

draffter
04-12-07, 19:55
no dobra, po wielu dniach przemyslen, walce z czasem i moim kierownikiem, ktory 2 razy z garazu mnie wyciagal,tutaj jest nowa wersja (http://pl.youtube.com/watch?v=KhJp_n8y4fM) podswietlenia VTEC Light.
Tym razem idac za tym co pisaliscie, usunalem podswietlenie od tylu zegarow - niepotrzebne. Natomiast z gory, zamiast malych diod 2-kolorowych, dalem fluxy, na zmiane zielone i czerwone (w sumie 4 diody na jedna strone przemiennie zielone z czerwonymi). Efekt duuuuuzo lepszy, nawet w dzien, przy slabym sloneczku widac efekt, oczywiscie w nocy lepiej widac.

bede myslal jeszcze nad jakims sciemnieniem tego - tak na trase (moze wylacze po diodzie). Ogladajcie i piszcie jak sie podoba ;)

Lcfr
04-12-07, 20:04
jakosc filmiku chyba nie oddaje efektu...
albo go nawet psuje....
ciekawe jak na zywo....

crash
04-12-07, 20:24
a moze lepiej byloby zrobic normalne biale podswietlenie od tylu zegarow ktore w momencie wlaczenia sie vteca zapalaloby sie na czerwono :/

sunnboy
04-12-07, 20:57
a ja mysle ze to cos innego i calkiem fajnie :agent:

Konrad84
04-12-07, 22:41
a nie chcesz spróbować wymienić diod na szerokokątne ? Druga wersja jest lepsza, przeszkadza tylko słabe rozproszenie światła

draffter
05-12-07, 19:57
tak naprawde w realu to te diody swieca dosc szeroko bo to fluxy (bodajze 120 stopni swiecenia), na tym nagraniu tak slabo to wyglada :|

Diups
05-12-07, 21:02
kurde... kozak efekt... musze takie cos ogarnac u siebie w solce :)

spiidy
07-12-07, 10:02
rozkminiałem nad tym samym z tem ze chciałęm zrobic przejscie z niebieskiego na czarwony.. tylko niewime jak ro zrobic a niechce popsuc xD
pomysł jest zamocny tylko chciał bym na zywo to zobaczyc

mellucci
11-12-07, 22:45
masz moze FOTO RELACJE ze zdjeciami i opisem jak to zrobiles ?;>

draffter
14-12-07, 22:59
nie mam fotorelacji, ale wezme sie, usiade i napisze ze szczegolami co i jak ;)

Frydzio
14-12-07, 23:05
http://youtube.com/watch?v=t-u9sKK-X5Q
http://youtube.com/watch?v=rd7Os-T1ZNE

sunnboy
16-12-07, 11:37
:/ juz teraz jestem na NIE,za duzo kombinujesz robi sie taki import w srodku niedlugo to podlaczysz tak ze lampy na zewnatrz beda inaczej swiecily :afro: wrodz do poprzedniej wersji,takie moje zdanie..pzdr

draffter
16-12-07, 14:37
Frydzio, *****i****cie,niezly motyw. ja sie balem, ze nie za bardzo rowno wyjdzie mi samo podswietlenie od tylu, dlatego wykorzystalem podswietlenie gorne. Chcialbym to w realu zobaczyc. Ale podswietlenia nawiewow ja bym juz nie zrobil ;)

sunnboy, zobaczysz na zywo, jest bez porownania. Na filmie, faktycznie 1 wersja wygladala lepiej, ale w rzeczywistosci bylo za ciemno, wlasciwie nie bylo widac dolu zegarow. Teraz jest identycznie, tylko jasniej. Na filmie kiczowato. moze jak wezme normalna kamere to bedzie lepiej.

nelq
16-12-07, 15:08
Dużo bardizej podoba mi się wersja Frydzia :aloha:

hondaiv
16-12-07, 17:56
witam.to co Frydzio wyslal to sa moje zegary i ja to robilem poprosilem go o wystawienie tych filmików z braku swojego czasu.w rzeczywistosci wyglda to zupelnie inaczej i efekt jest zaj.....bisty.zeby podswietlanie od tylu wyszlo równo trzeba powyklejac wewnatrz licznika scianki srebrna folia aluminiowa(np.od zawijania sniadania) i diody rozpraszajace swiatlo wlutowac poziomo w strone scianek a nie w pionie wtedy swiatlo sie bedzie o scianki odbijac i wyjdzie swiatlo równo rozproszone.

gruszkin
16-12-07, 19:51
jak dobrze ze jestem z Poznania, po przetartym szlaku lepiej sie idzie , na pewno się zgłoszę :aloha: po porady:):) :aloha: :aloha: efekt super:), przynajmniej mi sie podoba.

hondaiv
16-12-07, 21:25
Jak co pytaj .robilem fotki wszystkich etapów zabawy ale tylko telefonem wic super nie wyszlo

gruszkin
16-12-07, 23:23
ale do 5gen to chyba nie podejdzie takie rozwiązanie co:/

hondaiv
17-12-07, 22:05
podejdzie ale bez podswietlania wskazówek na czerwono a reszta to ,to samo.

maciej29
11-01-08, 13:06
odswieze temat niech ktos po ludzku wytlumaczy gdzie co podlaczyc

majdan
13-01-08, 18:10
http://youtube.com/watch?v=t-u9sKK-X5Q
http://youtube.com/watch?v=rd7Os-T1ZNE

Kawał niezłej roboty - pewnie sie napracowałes.. ale... czy nie lepiej poprzestać tylko na zegarach... panel nawiewu chyba nie musi zmieniać koloru... ;-)

grafix
13-01-08, 19:43
przy ostrej jeździe nocą zrobi sie dyskoteka w aucie i będzie rozpraszać uwagę ..

mEjdej
14-01-08, 07:48
...dokladnie. mnie by to rozpraszalo na pewno. jednak to powinna byc jedna mala zaroweczka/dioda sygnalizujaca. ale pracy na pewno sporo bylo z takim efektem jak na filmikach

psychone
13-04-09, 11:17
Też mam vtec light'a ale w blacie. Nie chciałem nowego tematu otwierać więc tu zadam pytanie. Jeżeli mam vtec light'a z żaróweczką diodową (wszystko działa) to czy prąd który idzie na solenoide może ginąć w tej właśnie żaróweczce i niedochodzic do solenoidy vteca przez co mogą być gorsze osiągi?? w skrócie...czy w/w dioda może powodować nie zaskakiwanie Vteca?

BlueICE
14-04-09, 10:54
nie ma takiej opcji jeśli nie rozciąłeś oryginalnej instalacji
gdzie się wpinałeś diodą?

psychone
14-04-09, 17:05
+ w kabel solenoidy a minus pod karoserie i śmiga. Tylko ostatnio mnie 1,4 objechało i szukam przyczyn :D heh

BlueICE
14-04-09, 22:55
na pewno przyczyną był słaby łącznik ;)

podziwiam ludzi, którzy robią vtec light, ciągnąc przewód od selenoidu

psychone
15-04-09, 19:24
a to czemu?? bułeczka z masełeczkiem i drzemikiem :D

BlueICE
15-04-09, 20:19
tia tylko po co ciągnąć przewód z komory silnika do kabiny, skoro ma się się wszystko pod ręką ;)

ramzees
29-06-09, 00:36
jak to jest polaczone ?? czy dioda posiada 3 styki ?? -+ i jeszcze cos ?? ze np pod niego podpinamy vteka i wtedy swieci inaczej gdy bedzie tam napiecie ?? bo wogle nie jest tutaj opisane w jakis sposo zostalo to podpiete a mod dosyc ciekawy :)

a w czy w indligo idzie tak zrobic ?;>