PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzypienie w zawieszeniu 6gen

bro
06-12-12, 21:32
Przy skręcaniu kierownicą i podczas jazdy coś skrzypi w zawieszeniu z prawej strony. Strasznie mnie to denerwuje. Czytałem o tym trochę w necie i większość piszę że to dolny sworzeń, ale wątpię że to sworzeń bo miałem wymieniane z jednej i drugiej strony a skrzypienie dalej występuje.Wie ktoś z was co to może być ?byłbym wdzięczny za pomoc.

Gr4b3Q
06-12-12, 23:21
Gumy na stabilizatorze, łączniki stabilizatora, tuleje etc. Najlepiej wejść pod auto z łomem i obadać czy coś się rusza a nie powinno.

djwafel
07-12-12, 00:45
Może to również być górny sworzeń. Zobacz złap cały sworzeń dłonią i nich ktoś bujnie autem zobacz czy czujesz luzy.

RRa
07-12-12, 10:23
Może to również być górny sworzeń
+1
psie pieniądze, a wymienisz i już więcej bd wiedział i miał nowe:o

karas
07-12-12, 13:03
niestety tak jak koledzy piszą moze to byc:
sworzen dolny zwrotnicy, sworzen gorny wahacza gornego, ktoras z tulejek wachacza dolnego, elemnty gumowe stabilizatora, amortyzator, gorne mocowanie amora, sprezyna. niestety nikt wrozka nie jest i bez zagladniecia pod auto ciezko cokolwiek powiedziec na odległość. Oczywiscie mozesz na pałe wymieniac poszczegolne elemnty aż w koncu trafisz na skrzypiaca czesc ale czy jest sens takiego zabiegu??? Podjedz na jakies szarpaki -powinni wylapac co jest nie ok

RRa
07-12-12, 15:10
Podjedz na jakies szarpaki
chyba że ma kanał = brecha w dłoń i niech sam szarpie ;]

ja zorientowałem się co mi skrzypi w zawieszeniu jak koło odpadło :F

rafal86
08-12-12, 14:05
mi też coś skrzypi/trzeszczy przy zmianie biegów na niskich obrotach i hamowaniu silnikiem gdy juz obroty są tak niskie że rozłącza naped. Byłem na szarpakach i jedynie powoli musze sie przymieżyc do wymiany końcówki drązka...ale wątpie żeby to tak skrzypiało...nie wiem co jest grane, może poduszka?

Gozdo
08-12-12, 14:29
wymiany końcówki drązka...ale wątpie żeby to tak skrzypiało
Dopiero się uczę zawodu ale takie pisanie coś trzeszczy coś skrzypi to... można pół zawieszenia wymienić ogólnie jak się tego na szarpakach nie sprawdzi.

rafal86
09-12-12, 15:52
Dopiero się uczę zawodu ale takie pisanie coś trzeszczy coś skrzypi to... można pół zawieszenia wymienić ogólnie jak się tego na szarpakach nie sprawdzi.

pisałem wyżej że byłem na szarpakach i jedynie co to cyt. "musi się pan powoli przyszykować na wymiane końcówki drążka"

kubaszow
09-12-12, 17:09
Ja robie tak ze gdy cos mi skrzypi w zawieszenieu to psikam WD-40 z prawej i lewej strony ta sama gume i jade sprawdzic czy ustalo jesli tak to wiem ktory element skrzypi, jesli dalej skrzypi psikam nast. element i tak az znajde ktora gumia skrzypi.
Spokojnie zdazysz sprawdzic wszystkie gumy bo wd-40 utrzymuje sie ok tygodnia.

rafal86
09-12-12, 17:42
ok dzieki za pomysł, jak zrobi sie cieplej troche to spróbuje z tym wd

Gozdo
09-12-12, 21:29
nie mam więcej pytań, skoro wiesz co skrzypi to... jakoś nie kumam tematu zbytnio.

magnetslim
20-12-12, 20:38
wracając do tematu skrzypienia to u mnie teraz jest msakra ,ale ja wymieniłem gorne wachacze i sworzenie te przy zwrotnicy no dupa zaczynam podejrzewac maglownice albo koncówki drażków ale poki co nie potrafie tego zlokalizowac, a szlag mnie trafia jak jade.

djwafel
21-12-12, 01:12
Mojemu koledze skrzypiała pęknięta sprężyna sprawdź czy jest cała.

magnetslim
21-12-12, 21:22
no własnie sęk w tym ze wszystko sprawdzałem:(\

Muzyk-Grzes
22-12-12, 08:43
Mnie coś skrzypiało z tyłu ,szarpaki i łom pod autem niczego nie wykazało, a przyczyna była prozaiczna, dzwięki "wytwarzała" blacha na której oparta jest tylna kanapa a przykręcona jest do nadwozia i śrubka sie poluzowała ,blachy tarły o siebie i stąd skrzypienie. Teraz mam podobny dzwięk z przodu ,więc udałem się na szarpaki, pan powiedział że to tuleja dolnego wahacza po wymianie nadal bez zmian, podejżewam że to może być też taka pierdoła jak z tyłu była - jakieś elementy nawet w drzwiach ,które się odkręcają od drgań głośników (oczywiście nieoryginalnych)

redcode
13-01-13, 02:55
Miałem podobny problem: skrzypienie zaczęło się w jakiś wilgotny dzień (chyba odwilż w zimie), było je słychać przy pokonywaniu progów zwalniających (dochodziło z lewej strony z przodu). Jednak denerwujące dźwięki ustały. Po pewnym czasie (kilka miesięcy) skrzypienie samoistnie powracało w czasie jazdy i znikało po nocnym postoju auta w garażu. Kilka miesięcy później wymieniałem górne wahacze (jeden sworzeń był zapieczony). Problem jakieś 3 miesiące temu powrócił w nasilonej postaci. Skrzypienie było słychać niemal cały czas w czasie jazdy - to jest gdy zawieszenie pracowało, była to jazda z prędkościami miejskimi po naprawdę równych drogach. Dźwięk zaś przypominał starą skrzypiącą furmankę, lub tarcie gumy o gumę. W czasie postoju i minimalnych ruchach kierownicy dało się usłyszeć za to coś jakby hałas nienaoliwionych zębatek - metaliczne tykanie. Wymieniłem u mechanika oba sworznie zwrotnicy (łączą się z dolnym wahaczem) i przy okazji drążki kierownicze. Na wymianę zdecydowałem się mimo że mechanik twierdził że nia ma dużych luzów na sworzniach, ale po osłuchaniu stetoskopem dźwięk skrzypienia dochodził właśnie z okolic sworzni. Skrzypienie ostatnio było co raz częstsze, ale zdarzały się dni bez niego (warto podjechać z takim problemem do mechanika który zobaczy co i jak od ręki, inaczej trudno to diagnozować) Tak czy inaczej po wymianie już ładnych kilka dni i chyba 1500 km nic nie skrzypiało.

Zobacz czy u Ciebie występuje problem jak w tym filmie (nie jestem autorem, ale źródłem problemu były dolne sworznie) http://www.youtube.com/watch?v=LwdzKcYVhi0

Warto pamiętać że wymieniając tego typu elementy w zawieszeniu trzeba ustawiać zbieżność, jeśli będziesz coś wymieniał sprawdź koniecznie czy inne elementy nie kwalifikują się do wymiany, szkoda płacić dwa razy za to samo.

Na koniec, na pocieszenie przykład skrzypiącego sworznia który nie został naprawiony: http://www.youtube.com/watch?v=GBv9qfFHhVk&feature=related (choć tu akurat chyba zerwany był gwint, tak czy siak efekt może być ten sam)

Mam nadzieję że pomogłem.

FaziRBK
13-01-13, 08:43
U mnie występowało takie samo skrzypienie jak w filmiku i okazało się, że to poduszka amora :) Więc przyczyn może być kilka.

stolarz
13-01-13, 12:41
U mnie skrzypiało przy skręcaniu i na dołkach... Po pewnym czasie wymieniłem górne sworznie a chwilę później urwał się dolny który był zapieczony :P Ogólnie narobiłem sobie tylko roboty bo w niedługim odstępie czasu musiałem rozbierać zawieszenie 2 razy