Zobacz pełną wersję : raz pali raz nie pali
witam, mam problem z moja honda, b16a2
mianowicie dzisiaj po wyjsciu z pracy nie chciala mi odpalic, przekrecila dwa razy i cos zaczelo przeskakiwac(gdzies jakby pod podlokietnikiem albo mi sie zdawalo) cofnalem kluczyk ponownie chcialem odpalic i tym razem przekrecila raz i znow przeskakiwalo. nawet z kabli nie chciala odpalic ale moze za krotko trzymalismy.
Mam pewne podejrzenia co to moze byc:slaby akumulator?, brak masy, moze klemy, rozrusznik czy cos jeszcze innego??
dodam jeszcze ze rano zapalila bez problemu a po 12h pracy juz nie chciala:/
kiedys tez mialem sytuacje ze pojechalem na stacje, zatankowalem i juz nie chciala odpalic wiec to chyba nie aku?
moze ktos mial podobny problem, wszelkie sugestie mile widziane,z gory dzieki,
pozdrawiam
witam, mam problem z moja honda, b16a2
mianowicie dzisiaj po wyjsciu z pracy nie chciala mi odpalic, przekrecila dwa razy i cos zaczelo przeskakiwac(gdzies jakby pod podlokietnikiem albo mi sie zdawalo) cofnalem kluczyk ponownie chcialem odpalic i tym razem przekrecila raz i znow przeskakiwalo. nawet z kabli nie chciala odpalic ale moze za krotko trzymalismy.
Mam pewne podejrzenia co to moze byc:slaby akumulator?, brak masy, moze klemy, rozrusznik czy cos jeszcze innego??
dodam jeszcze ze rano zapalila bez problemu a po 12h pracy juz nie chciala:/
kiedys tez mialem sytuacje ze pojechalem na stacje, zatankowalem i juz nie chciala odpalic wiec to chyba nie aku?
moze ktos mial podobny problem, wszelkie sugestie mile widziane,z gory dzieki,
pozdrawiam
Wygląda na wytarte, urwane zęby w trybie na rozruszniku lub kole zamachowym, lub uszkodzenie tego mechanizmu, co dociska tryb rozrusznika w koło zamachowe. Ale zaczął bym od przeczyszczenia połączeń elektycznych, mas i zabezpieczenia ich preparatem do konserwacji połączeń elektrycznych do samochodów.
Ciężko się wypowiedzieć dokładnie, ale być może czeka Cie wymiana rozrusznika...
chodzi Ci o te szczotki tak? mogly by byc zatarte?
jutro zobacze czy odpali, i sprawdze te masy klemy.
a to cpykanie(przeskakiwanie) w srodku to cos od tego?
chodzi Ci o te szczotki tak? mogly by byc zatarte?
jutro zobacze czy odpali, i sprawdze te masy klemy.
a to cpykanie(przeskakiwanie) w srodku to cos od tego?
ciężko mi stwierdzić teraz, być może szczotki się blokują, albą tryby na kole zębatym wypadły / przytarte mocno, albo automat nie dopycha dobrze, różne mogą być przyczyny, ale najprawdopodobniej tkwią w rozruszniku, albo w kwestii jego zasilania prądem.
i to przez ten rozrusznik tak cpyka?
dzisiaj odpalila bez problemu, zgasilem odpalilem, znow zgasilem odpalilem i zaczelo sie to cpykaniejakby przeskakiwanie gdzies w srodku i juz nastepnym razem nie chciala odpalic:/
co to moze byc? prosze o pomoc
Mi z 2 razy kiedyś odwaliła numerek ale to była wina immo, przekręciłem kluczyk, kontrolki sie zaswieciły jak zwykle, i jak chciałem zapalić to było cpyk i nic.... Na początku myślałem że coś przymarzło bo to było w 20 stopniowe mrozy, popróbowałem tak kilka razy az w końcu za którymś załapał. Później miałem tak jeszcze raz tym razem w wyższej temperaturze więc nie było możliwości ze coś przymarzło. Zdjałem te plastiki pod kierownicą, podociskałem kostki i od tamtej pory w nocy o północy zapala bez problemów:)(odpukać...)
dzisiaj odpalila bez problemu, zgasilem odpalilem, znow zgasilem odpalilem i zaczelo sie to cpykaniejakby przeskakiwanie gdzies w srodku i juz nastepnym razem nie chciala odpalic:/
co to moze byc? prosze o pomoc
Być może przekaźnik pompy paliwa, trzeba by go przelutować.
przeczyscilem w zeszlym tygodniu wszystkie masy,klemy i podladowalem aku. odpukac narazie jest git,oby tak dalej ale i tak bede sie przymierzal do wymiany baterii.
Cewka rozrusznika badz tez sam bendiks.
Jeśli wtedy, gdy nie chce zapalić w ogóle nie kręci rozrusznikiem - spróbuj podmienić akumulator, serio.
no wlasnie na kable nawet nie chciala zalapac:/
moze byc cos takiego ze rozrusznik sie zawiesza? jak nie bedzie znow chcial zapalic musze tez sprobowac ruszyc ja troche na biegu zeby kolo zamachowe sie troche ruszylo, moze wtedy odpali.
może tak być, uderz czymś energicznie, ale z wyczuciem w rozrusznik, moze się przywiesił, albo spróbuj o kilka cm przekręcić pasek klinowy, żeby wał ruszyć
no wlasnie musze tak zrobic tylko narazie pali dobrze:P