PDA

Zobacz pełną wersję : Poduszki pod silnik

intel86
15-10-07, 18:35
W ostatnim czasie zaczął silnik mi bardzo mocno drżeć. Zauważyłem że poduszki są nieźle dobite. Górna poduszka od strony kierowcy jest dosyć luźna. Dwie dolne są nawet nadpękniete . Czy to może być przyczyna drżenia silnika? Chciałem je kupić ale są małe problemy ze znalezieniem w sklepach motoryzacyjnych. Może zna ktoś dobre sklepy internetowe gdzie mógłbym je dostać za w miare rozsądna cene. Pozdrawiam.

skolopendra
15-10-07, 18:39
Czy to może być przyczyna drżenia silnika?
.owszem może

tomek
16-10-07, 19:15
Poduszki dolne boczne jeśli są tylko trochę popękane to powiem szczerze, że nie warto wymieniać, bo po prostu różnicy większej nie ma po wymianie. W przypadku pozostałych poduch warto pomyśleć o wymianie. Tylko czy to "drżenie" bierze się od poduszek??? Za mało szczegółów podałeś. Jeśli silnik ci "drży" na biegu jałowym to raczej nie obstawiam poduszek (chyba że są jakieś luzy w zawieszeniu silnika).
Zużyte poduszki najczęściej dają znać o sobie przy ruszaniu, zmianie biegów, gwałtownym przyspieszeniu lub nagłym zwolnieniu pedału gazu - wtedy słychać i czuć uderzenia itp. Jeśli powyższe objawy u Ciebie występują to najpierw wymień poduchę skrzyni (tą środkową dolną).

intel86
17-10-07, 17:11
Szczerze mówiąc nawet nie wiedziałem o tym że jest ta środkowa poduszka od skrzyni. Sporo ma tego Honda. Do tej środkowej ciężko będzie podejść... Dzisiaj jechałem odebrać poduchy boczne od skrzyni. Podczas jazdy nawet mi zgasł samochód gdy puściłem gaz na trochę. Silnik bardzo mocno drży jak nie dodaje gazu. W środku nawet dźwignia od zmiany biegów lata... Spróbuje wymienić jutro te poduszki. Zobaczę jaki będzie efekt.

Czy środkowa to ta ostania z tej listy: http://www.czescionline.pl/samochody.php?marka=11&szukaj=3&order=kod_p&szukaj_rodzaj_id=540&szukaj_model_id=541&PHPSESSID=3292a0618798e069c2a8f4
??

tomek
17-10-07, 18:57
Dokładnie - to ta ostatnia.
Z tego co piszesz tj. że Ci gaśnie jak nie dodasz gazu to ja bym w pierwszej kolejności sprawdził świece i kable (oczywiście sprawdź czy filtr powietrza nie woła o wymianę) bo jak nie to to warto tez zastanowić się nad czyszczeniem gaźnika oraz przyglądnąć się zasilaniu paliwa.

intel86
18-10-07, 19:20
Wymieniłem dwie boczne poduszki. Mniej się trzęsie i nie gaśnie no ale nie chodzi tak jak powinien. Filtry wymieniałem kilka miesięcy temu. Znalazłem chyba usterkę. Jak włączyłem samochód i oparłem sie o silnik (dokładnie o jedna z fajek to mnie lekko popieściło) Naruszona jest ta gumowa część która wchodzi tam gdzie świece. Widzę że nawet Tomek napisał o tym w swoim poście. Teraz mam takie pytanko bo rozmawiałem z jednym mechanikiem. Powiedział mi że oryginalny używany przewód starczy mi na dłużej niż jakaś podróbka ze sklepu. Czy wymieniać wszystkie przewody na nowe czy kupić jeden oryginalny na szrocie?

tomek
18-10-07, 20:41
wymień wszystkie kable, oryginały -wiadomo byłyby lepsze, ale zamienniki nie są takie złe (tylko nie kupuj tych najtańszych). Ja osobiście bym nie przepłacał za oryginały, a na szrocie nie wiadomo co kupisz (albo ciut lepsze od tych co masz albo gorsze) lepiej kupić zamiennik niż szrotówkę. :piwo2:

intel86
21-10-07, 13:19
Oki. Jutro mam odebrać. Mam do wyboru przewody BOSHa i JANMARu (czy jakoś tak :) ) Ktoś się orientuje które lepiej kupić. Mi ta druga firma za dużo nie mówi.

skolopendra
21-10-07, 13:23
i JANMARu
czytałem wiele złego o nich................ :/

tomek
22-10-07, 07:49
kup boscha.

intel86
22-10-07, 23:00
Problem rozwiązany. Zakupiłem przewody ale dalej była lipa, wiec pojechałem do mechanika który trochę zna sie na gaźnikach. Naprawił silnik (dokładnie wyregulował gaźnik) od ręki w kilka minut. Teraz jest już spoko :)

no_fear
29-05-08, 22:45
odkopie trupa :agent:

Pacjent Del Sol EH6
lewa dolna poduszka silnika popękana
ta będzie pasować? > K L I K < (http://www.czescionline.pl/samochody.php?szczegoly=1&marka=11&szukaj_rodzaj_id=540&szukaj=3&szukaj_model_id=541&cur_page=1&post_czesc_id=752476&PHPSESSID=3292a0618798e069c2a8f4)

taka poducha no-name wystarczy czy można kupić coś lepszego w tej cenie ?
z góry :piwo2:

ironman
24-08-08, 21:49
reaktywacja poraz drugi :o więć moja honia v gen 1,3 przy prędkościach powyżej 100 zaczyna się cała trząść nie miłosiernie, właściwie chyba silnik bo lewarek od biegów cały lata, przy niższych prędkościach spoko, czasami potrzebuje większej prędkości niż 100 równe, nie wiem czy to ważne ale z tyłu mam węższe kapcie niż z przodu - pare dni temu kupiłem auto i nie miałem kiedy zmienić - ale to zrobie napewno bo ścina mi lekko zakręty

Misiu i Beri
07-04-09, 00:00
Więc i nas dopadł problem poduszki silnika. W naszej Hani 1.4 5D 90 KM przy podejściu do wymiany rozrządu ujawniła się awaria lewa dolna poducha jest pęknięta. Moje pytanie jest proste nie widziałem jej więc nie wiem jak wygląda i jaka kupić czy mógłby ktoś z doświadczonych się wypowiedzieć i wstawić fotkę ??? Udało mi się zamówić takową która według sprzedawcy jest właściwa jutro odbieram ale do tej pory nie wiem jak ona ma wyglądać. Czy możecie pomóc ??? Dzwoniłem po kilku hurtowniach i tylko w jednej ktoś raczył się wysilić aby nam pomóc tylko pytanie czy to właściwa. Autko potrzebuję codziennie na dojazdy do pracy i nie bardzo jest jak rozebrać i szukać na wzór. Pomóżcie !!!

PeJot
07-04-09, 10:20
Zobacz na http://sklep.intercars.com.pl

Też ostatnio wymieniałem lewą dolną a już myślałem, że skończył się sworzeń wahacza tak napierniczało ...

czaju1
07-04-09, 14:39
Witam Panowie.

Mam problem związany z tym tematem chyba.

Podczas jazdy drży mi lewarek od skrzyni biegów (po jeździe czuję się jak bym cały dzień trzymał w ręku młot pnełmatyczny :) ) na biegu jałowym jest ok
Jak tylko wrzuce bieg i jadąc np.dociskam pedał gazu lewarek po pierwsze tak jak pisałem drży a po drugie rusza się do przudu i do tyłu...a np.jak stoje w miejscu i wcisne pedał gazu do końca przytrzymując na odcince chwilkę to drążęk już wogóle *******ziela jak głupi do przodu i to tyłu...
Hmmm mam nadzieję że napisałem jasno objawy które mnie denerwują...hmmm pewnie to będzie któraś poduszka...ale która bo nie widać po nich jakiegoś wielkiego zużycia...
Z góry dzięki za pomoc.

yogiszczecin
09-04-09, 17:56
Zobacz na http://sklep.intercars.com.pl

Też ostatnio wymieniałem lewą dolną a już myślałem, że skończył się sworzeń wahacza tak napierniczało ...

I jak pomogła wymiana poduszki? Jakie miałeś objawy przed wymiana i co sie zmieniło po wymianie?

PeJot
09-04-09, 18:56
Gdy jechałem na wprost po lekko nierównej drodze to stuki były takie mocne, że przenosiły się na podłogę (myślałem sobie, że poszedł sworzeń albo przegub wewnętrzny ale na szczęście to była tylko poducha :)

s3b
26-11-09, 00:09
Pękła mi dolna prawa poduszka silnika od strony pasażera (Ta obok skrzyni biegów), lewa też już jest na wykończeniu. Bardzo proszę o informację jakiej firmy poduszkę kupić, żeby trochę na tym pojeździć i nie zmieniać za rok? Dziękuję.

Samochód to Honda Civic, 1.3, 1995 rok, EG3.

http://i49.tinypic.com/35005km.png

PeJot
26-11-09, 20:17
Są zamienniki Ashika, NOK lub Yamato - do wyboru do koloru ;)

NOK jest najdroższy i pewnie najuczciwszy ...

Cichy90
27-11-09, 22:48
Na ilu poduszkach trzyma się silnik i skrzynia D15B2 sedan 95r

Djadi
16-12-09, 19:52
Odgrzeje temat gdzie zakupić i jaki sklep polecacie, poducha tylna skrzyni :)

amon
16-12-09, 20:15
Są zamienniki Ashika, NOK lub Yamato - do wyboru do koloru ;)

NOK jest najdroższy i pewnie najuczciwszy ...

Mam Na stanie NOK i YAMATO - i szczerze to Nok to lipa - Yamato o wiele wiele lepiej wyglądają i tak tez się sprawują.

PeJot
18-12-09, 19:10
Najlepiej to sprawuje się OEM no ale, że klienci nie mają kasy na importowane przeze mnie ORI to sprzedaję też zamienniki - wybór klienta ;)

A co do NOK to najlepiej im wychodzą uszczelniacze olejowe (produkują OEM), części zawieszenia dla Hondy produkują inne firmy (Musashi, Yamashita, Hokushin )

TomiNeo
15-07-12, 20:31
Pytanie w temacie łap skrzyni:
czy do skrzyni y21 w Vgenie podejdzie każda górna łapa z Vgena dserii?