Zobacz pełną wersję : d16w4 PROBLEM!!!!
Witam mam taki problem iż, znajomy kupił civica coupe 97rok orginalnie był to silnik d16y7 i został zrobiony swap na d16w4. Ok auto jeździ wszystko gra lecz jak sie przejechałem to nie ma V-teca nie ma ani uczucia ani dzwięku który słychać od 5tyś sprawdziłem i wychodzi na to czujnik V-tec podpięty 1kablem zielona wtyczka która bodajże jest od oleju V-teca ,,Chyba" jest nie podpięta i kom jest od d16y7. I teraz moje pytanie czemu czujnik oleju jest nie podpięty i komp z y7 może być powodem braku v-teca???:mad:
pewnie to wina kompa jak chcesz to mam p2p z y8 możesz podmienić i sprawdzić czy zadziała
Komp z y7 niema obsługi V-teca , prawdopodobnie niejest tez poprowadzona wiazka,
czyli znajomy ma silnik V-tecowy , ale wiazke i komputer non tec i tutaj albo dzialacie sami zeby wszystko dzialalo , albo oddajcie komus kto ma pojecie .
Ale jezeli niewiecie jak podejsc do tematu ,to lepiej niedotykac bo mozecie zrobic wieksze koszta pozniej przy naprawie.
Pozostaje poprowadzić kabel z zielonej wtyczki do odpowiedniego pinu w kompie i zmienić kompa na d16y8 lub d16w4.
Schemat połączeń znajdziesz tutaj:
http://hondaswap.com/reference-materials/ecu-pinouts-28667/
Pzdr
Komp z y7 niema obsługi V-teca , prawdopodobnie niejest tez poprowadzona wiazka,
czyli znajomy ma silnik V-tecowy , ale wiazke i komputer non tec i tutaj albo dzialacie sami zeby wszystko dzialalo , albo oddajcie komus kto ma pojecie .
Ale jezeli niewiecie jak podejsc do tematu ,to lepiej niedotykac bo mozecie zrobic wieksze koszta pozniej przy naprawie.
No właśnie czujkim V-tec podpięty jednym kablem ale olejowy do VV-teca nie podpięty ta okrągła kostka zielona
Więc może to będzie wina tylko kompa