PDA

Zobacz pełną wersję : Parowanie Szyb

marekkaf
04-12-12, 18:18
Witam.
Mam taki problem bardzo paruje mi szyba po stronie kierowcy. Filtr powietrza został zmieniony na węglowy renomowanej firmy.
Problem występuje nawet na rozgrzanym silniku. Dmuchawy ustawiam na szybę przednią, moc na 3 i ciepło na 3/4 pokrętła i problem nadal występuje. Bo wytarciu szmatką za chwilę jest to samo. Wycieku z chłodnicy nie ma.
Klimatyzacja w samochodzie nie działa gdyż brak czynnika.

Czy ktoś ma jakieś pomysły co to może być?

bunkerites
04-12-12, 19:47
nabij klime i bedziesz mial swiety spokoj

tomsoo
05-12-12, 14:11
Nabicie klimy i korzystanie z niej pomoże tylko w dodatnich temperaturach, kiedy jest poniżej 0 klimatyzacja niestety nie wystartuje. Dotyczy wersji z klimą manualną.

owsikk
05-12-12, 14:24
kiedy jest poniżej 0 klimatyzacja niestety nie wystartuje.
chyba żartujesz

marioZ
05-12-12, 15:52
umyj szybę od środka szamponem dla dzieci "Bambino" i nie beda ci szyby parować :)
u mnie działa, podejrzane z telewizji "TVN Turbo"

bunkerites
05-12-12, 19:09
umycie szamponem czy srodkiem "anty para" spowoduje ze nie bedziemy widziec zaparowanej szyby,lecz szyba bedzie mokra od srodka,jeszcze raz napisze KLIMA

lukash4
05-12-12, 19:50
Też miałem kiedyś podobny problem.
Niestety użycie preparatu "anti fog" jest ryzykowne z powodów ewentualnych refleksów świetlnych od innych aut np. w nocy - jest to bardzo oślepiające.
Jeśli wymieniłeś filtr umyj porządnie szyby, zmień dywaniki na gumowe oraz zainwestuj w samochodowy pochłaniacz wilgoci (np. 3 szt).
Powinno pomóc.

bunkerites
05-12-12, 19:57
palenie papierosow w aucie potrafi przednia szybe konkretnie usyfic...a gdzie syf na szybie tam para sie przykleja:)

bastian1982
10-12-12, 15:49
nabij klime i bedziesz mial swiety spokoj
tak jak przedmówca . Żadne szampony czy pochłaniacze wilgoci nie pomoże .
-5 stopni ustawiasz nawiew na szybę klima sama się włacza i zapominasz o zaparowanych szybach.

EFKA5
10-12-12, 16:07
popieram - klima w kilka sekund odparuje szybę

nie od parady załącza się ona automatycznie gdy nawiew skierujemy na szybę

lukash4
10-12-12, 17:59
popieram - klima w kilka sekund odparuje szybę

nie od parady załącza się ona automatycznie gdy nawiew skierujemy na szybę

Klima załącza się automatycznie? Nie zaobserwowałem tego u siebie w manualnej :)
btw- czy podczas mrozów w ogóle uda się uruchomić klime?

mloodzian
10-12-12, 18:15
btw- czy podczas mrozów w ogóle uda się uruchomić klime?

zastanów się jeszcze raz, oczywiście że da się uruchomić klime w mrozy...

piter7766
10-12-12, 18:29
oczywiście że da się uruchomić klime w mrozy...

chyba tylko diodę w przycisku...bo kompresor się nie załącza

luchuma
10-12-12, 18:32
bo kompresor obniza temp gazu ktory kompresuje i nie musi sie wlaczac jezeli jest zimny. natomiast osuszacz dziala :P i po to sie wlacza klime zeby osuszacz usuwal wilgoc a nie kompresor ;]

mloodzian
10-12-12, 18:36
chyba tylko diodę w przycisku...bo kompresor się nie załącza

czy dziłąnie klimy jest uzależnione od działania kompresora? nie. dziękuje dobranoc.

Tu nikt nie prowadzi wykładu w jaki sposób działa klima w gorące i chłodne dni i co włącza się podczas załączania klimy tylko kolega pytał czy klima w mrozy działa... a odpowiedź brzmi tak działa, i nie potrzeba mu wyjaśniać zasady działania poszczególnych elementów klimatyzacji... Słowo "klima" jest używane jako słowo określające wszystkie elementy układu nie zależnie od ich działania.

EFKA5
11-12-12, 08:13
Klima załącza się automatycznie? Nie zaobserwowałem tego u siebie w manualnej :)

Nie wiem jak jest w EP, ale w EM2 dokładnie tak jak napisałam - gdy skierujemy pokrętło w pozycję "szyba" lub "szyba, dół" automatycznie klima załącza się - mowa oczywiście o klimie MANUALNEJ :p

bastian1982
11-12-12, 12:50
Nie wiem jak jest w EP, ale w EM2 dokładnie tak jak napisałam - gdy skierujemy pokrętło w pozycję "szyba" lub "szyba, dół" automatycznie klima załącza się - mowa oczywiście o klimie MANUALNEJ :p
tak jest w pólałtomatycznej w EU8. w maualnej EJ9. w oplach, w fokusie, nawet w lanosie:cool:

kamilen
11-12-12, 17:51
Parowanie szyb to nie jest problem klimatyzacji tylko wilgoci w samochodzie. To tak jak by na stukające zawieszenie pogłaśniać radio - bo już nie słychać jak stuka.
Niestety w takie dni jak dziś wilgoć się w samochodzie zbiera i nic się na to nie poradzi. Dobrze podpowiadał tam Lukash4 żeby pochłaniacz wilgoci zakupić i zmienić dywaniki na gumowe. Dopiero można spróbować osuszyć wnętrze za pomocą klimatyzacji i obiegu wewnętrznego.
Dobrym pochłaniaczem wilgoci jest gazeta wyborcza lub inna niekolorowa prasa która ma wilgotność około 2-3% i bardzo łatwo absorbuje wilgoć z otoczenia.

marekkaf
11-12-12, 21:01
Witam. Klimatyzacje zrobiłem i działała przez 2 dni. Teraz szyby znów parują. Chyba że wilgoć jest aż tak wysoka że nie umie dać rady z osuszeniem. Jak mogę rozpoznać że osuszacz działa. Bo nie wiem czy podjechać z tym do serwisu gdzie robiłem.

EFKA5
12-12-12, 08:21
Parowanie szyb to nie jest problem klimatyzacji tylko wilgoci w samochodzie. To tak jak by na stukające zawieszenie pogłaśniać radio - bo już nie słychać jak stuka.
Niestety w takie dni jak dziś wilgoć się w samochodzie zbiera i nic się na to nie poradzi. Dobrze podpowiadał tam Lukash4 żeby pochłaniacz wilgoci zakupić i zmienić dywaniki na gumowe. Dopiero można spróbować osuszyć wnętrze za pomocą klimatyzacji i obiegu wewnętrznego.
Dobrym pochłaniaczem wilgoci jest gazeta wyborcza lub inna niekolorowa prasa która ma wilgotność około 2-3% i bardzo łatwo absorbuje wilgoć z otoczenia.
Taaaaa gazeta pomoże na pewno.. i dywaniki tym bardziej.. sama mam gumowe i czasem po nocy jak śnieg się rozpuści woda w nich stoi.. zatem wilgoci sporo a jakoś z szybami problemu nie mam

kamilen
12-12-12, 09:23
Nie piszę tego bo tak sobie wymyśliłem, tylko piszę bo znajomy mi podpowiedział, sprawdziłem i działa.
Jak masz wodę na gumowych dywanikach to jest ona w jednym miejscu a nie wsiąknięta we wszystkie tapicerki i dywaniki. Pojeździj tak jeszcze z miesiąc i przy -10 stopniach będziesz miała ładne kwiatki na szybie od wewnątrz.
A wodę z dywaników to dobrze czasami wylewać. Po to są gumowe żeby nie nasiąkała wykładzina pod nimi.

EFKA5
12-12-12, 13:29
Jak będziesz miał wilgoć, grzyba w mieszkaniu to też położysz pochłaniacz wilgoci, który zniweluje po części skutki a nie przyczynę, czy będziesz szukał winy w złej wentylacji ??

LemonR
12-12-12, 14:15
Obojętnie czy gazeta czy klimatyzacja, jedno i drugie osusza powietrze. Patent z gazetami pochodzi z czasów gdy klimatyzacja była rzadkością.
Przyczyną parowania szyb jest wilgoć w powietrzu wewnątrz auta, powietrze to w zetknięciu z zimną szybą skrapla się na jej powierzchni.
W walce z parującą szybą najlepiej najpierw zadbać aby tej wilgoci wewnątrz było jak najmniej (suche dywaniki itp) a resztę zrobi klima.

marekkaf
12-12-12, 17:24
Czy ktoś mi powie jak mam rozpoznać że klimatyzacja mi się załączyła zimą. Bo mam wrażenie że po naprawie działała 2 dni a teraz przestała. A miałej tak że wczoraj jak jeszcze działała słyszałem cyknięcie. A teraz nie ma żadnej różnicy jak klinkę a/c.

krystian181
12-12-12, 17:29
Można jeszcze spróbować umyć szybe mydłem.

EFKA5
13-12-12, 08:45
Czy ktoś mi powie jak mam rozpoznać że klimatyzacja mi się załączyła zimą. Bo mam wrażenie że po naprawie działała 2 dni a teraz przestała. A miałej tak że wczoraj jak jeszcze działała słyszałem cyknięcie. A teraz nie ma żadnej różnicy jak klinkę a/c. To cyknięcie to załączenie sprężarki ale przy ujemnych temp nie włączy się.. sprawdzić mozesz w jakimś garażu, parkingu podziemnym gdzie temp jest co najmniej plus kilka stopni..

spider321
17-12-12, 23:13
Autem pokonujesz krótkie odcinki czy raczej trasy ? Jeżeli nie jeździsz na długich trasach to może występować problem z parowaniem szyb. Autko nie wygrzane i później są parujące szyby. Druga sprawa może masz gdzieś w progu bądz w nadkolu małą dziurkę którą wpada Ci woda do autka i z tąd ta wilgoć. Swego czasu miałem tak w swoim poprzednim civicu, miałem małą dziurkę w nadkolu i ciągle miałem zaparowane szyby;/ W końcu zrobiłem łatkę na otworze i problem zniknął. Spróbuj zerknąć jeszcze w odpływy wody z drzwi, te małe otworki u dołu drzwi.

Kali_69
13-05-13, 00:25
Odgrzeje trochę temat. Czytałem, że w Nowych Civicach paruje przednia szyba. Kupiłem i fakt- trochę parowała. Była po prostu, jak to bywa w wielu autach brudna. Zastosowałem sprawdzony sposób: Izopropanol (alkohol izopropylowy stosowany do czyszczenia obiektywów na przykład.) Ręcznik papierowy i IPA, od razu widać na ręczniku, że płyn do szyb nie wszystko zmył. Nawiasem mówiąc denerwuje mnie w IX-gen-ie brak opcji nawiew na szyby (tylko na szyby ;) ).

bunkerites
13-05-13, 16:49
No nie mow ze nie masz nawiewu na przednia szybe?

Kali_69
17-05-13, 21:17
Chodzi mi o nawiew tylko na przednią szybę. Napisałem w nawiasie, ze chodzi mi o taką opcję. I wiem udało mi się na chwile uzyskać znaczek pokazujący, że wieje tylko na szybę ale to było w trybie Auto i w pewnych szczególnych warunkach. Jeśli komuś udało się wymusić wianie tylko na szybę to chętnie posłucham jak to włączyć. Czasem jest zimno i pada. Przydało by się, żeby nie wiało wtedy zimnym po nogach :)

bunkerites
17-05-13, 21:29
widzisz u mnie w VII gen tez nie wieje idealnie na przednia szybe...daje po nogach i przedniej szybie..Nie wiem czy cos mam porabane w srodku w tunelu gdzie jakas klapka steruje obiegiem powietrza..Bo linka przy kierunku nawiewow jest ok i tak samo przy schowku....

Kali_69
17-05-13, 23:45
Problem w tym, że w XI-gen sterowanie wyborem nadmuch jest przy pomocy jednego przycisku. Naciskając go kolejno masz( o ile pamiętam )nawiew :szyby i nogi, na twarz, twarz i nogi i chyba tylko nogi. Generalnie wk... mnie nadmierna automatyzacja ustawień, które w starych samochodach działały dobrze i nie trzeba było tego naprawiać. Było pokrętło i każdy znał je na pamięć, teraz trzeba klikać, żeby wybrać tą właściwą opcję :( Jest to mało wygodne. Ale jak to mówi mój teściu : "jak się przyzwyczaisz to i wisieć wygodnie" :)

Kali_69
03-06-13, 16:09
OK jest taka możliwość tylko służy do tego osobny przycisk ( pierwszy z lewej ). Po prostu kupiłem Cifa zimą, i myślałem, że to tylko odmrażanie przedniej szyby ;)