PDA

Zobacz pełną wersję : Podgrzewanie siedzeń

michal1391
04-12-12, 13:40
Witam, mam pytanie odnośnie podgrzewanych siedzeń w VIII gen rocznik 2006. Słyszałem jakiś czas temu plotkę, że u wielu producentów wyposażenie wnętrza montuje się bez względu na to czy klient takowe wykupił. Bierze się to z oszczędności przestawiania taśmy produkcyjnej, co za tym idzie montaż bajerów typu podgrzewanie siedzenia i nie wstawienie np tylko przycisku włącznika. Wiem ze akcje takie działy się w oplu gdzie często wystarczyło dokupić np inna manetkę aby mieć tempomat. Stąd pytanie, czy orientuje się ktoś jak rozwiązane jest to w wyżej wymienionym pojeździe. Czy nie wystarczy czasem podłączyć przycisku do działającej już instalacji.
Pozdrawiam

Paluch_tcw
04-12-12, 16:25
Możesz mieć przygotowaną instalację ale nie sądzę żebyś miał maty grzewcze w fotelach (to już takie tanie nie jest) i nie trzeba do tego przestawiać taśm. Fotele zapewne przychodzą z innej fabryki i są wkładane zgodnie z specyfikacją.

uniu1
04-12-12, 17:07
Ja dokładałem sobie grzanie foteli i podpowiem ze wiązka pod deską jest przyszykowana do podłaczenia grzania siedzeń, ale wiązkę podłogową trzeba już wymienic na wersje z grzaniem. W podstawowej wiązce podłogowej brakuje wyprowadzeń do podłączenia przycisku oraz połączeń z siedzeniem. Zwykłe fotele też nie posiadają mat grzewczych

jockow
05-12-12, 09:32
Prośba moja jest skierowana do posiadaczy sedanów z podgrzewanymi fotelami mianowicie,mam sedana w wersji Comfort bez foteli podgrzewanych do którego będę przekładał fotele skórzane podgrzewane z Hybrydy.Posiadam cały komplet z przełącznikami i wiązką elektryczną ale wiązka elektryczna jest cała podłogowa.Nie będę przekładał całej tej wiązki podłogowej więc muszę się wpiąć w moją starą wiązkę gdzieś w skrzynkę bezpieczników.Chciałbym zobaczyć choćby na zdjęciu skrzynkę bezpieczników z wersji z fotelami podgrzewanymi.Może ktoś posiada jakiś schemat tego podłączenia.

zyga502
05-12-12, 18:24
podgrzewanie foteli w sedanie weszło dopiero po pierwszym lifcie i to tylko w wersji exe,wg tego co pamiętam to było chyba w 2011r

jockow
05-12-12, 18:40
podgrzewanie foteli w sedanie weszło dopiero po pierwszym lifcie i to tylko w wersji exe,wg tego co pamiętam to było chyba w 2011rByła jeszcze taka okrojona wersja Base z podgrzewanymi fotelami chyba w 2009 lub 2010r.Ale nawet w naszych sedanach przed liftem w skrzynce bezpieczników pod numerem 5 jest bezpiecznik od foteli podgrzewanych.Myślę że to nie jet trudna sprawa.

Żocho_BP
05-12-12, 21:31
Tak zgadza się, wersja base po lifcie od 2009r była z podgrzewanymi siedzeniami.
Jacek jak nikt Ci w międzyczasie nie zrobi zdjęcia, to gdzieś przy weekendzie
spróbuję coś zadziałać. Przypomnij się na priv.

klak
12-06-14, 16:12
Ja dokładałem sobie grzanie foteli i podpowiem ze wiązka pod deską jest przyszykowana do podłaczenia grzania siedzeń, ale wiązkę podłogową trzeba już wymienic na wersje z grzaniem. W podstawowej wiązce podłogowej brakuje wyprowadzeń do podłączenia przycisku oraz połączeń z siedzeniem. Zwykłe fotele też nie posiadają mat grzewczych

Witam,

przymierzam sie do wymiany siedzen na skorzane I chcialbym sie dowiedziec czy jest to warte zachodu I pieniedzy.
Czy skorzae siedzenia sa bardziej komfortowe niz standardowe?
Jak duzo roboty jest z podlaczeniem ogrzewania? Czy mozna to zromic samemu bez wiekszego wysilku czy jest wymagana pomoc specjalisty I dodatkowe modyfikacje/czesci do samochodu.
Czy sa gdzies dostepne zdjecia/filmic z takiej operacji?

Dzieki z gory za informacje.

Jacek65
12-06-14, 16:50
Witam,

przymierzam sie do wymiany siedzen na skorzane I chcialbym sie dowiedziec czy jest to warte zachodu I pieniedzy.
Czy skorzae siedzenia sa bardziej komfortowe niz standardowe?
.

Ja osobiście "skórę" to lubię mieć w domu:).W aucie wolę welur.Skórzane siedzenia zimą są zbyt zimne, a latem potrafią się dość mocno nagrzać :(.Chyba że auto ma siedzenia wentylowane.Ale to już nie ta półka aut.:rolleyes:

filipfm
12-06-14, 17:03
Ja osobiście "skórę" to lubię mieć w domu:).W aucie wolę welur.Skórzane siedzenia zimą są zbyt zimne, a latem potrafią się dość mocno nagrzać :(.Chyba że auto ma siedzenia wentylowane.Ale to już nie ta półka aut.:rolleyes:

Skora na boczkach jest OK, ale na siedzisku bym nie chcial. Fajne sa fotele z wersji GT 5D
Do domu sobie kupilem skorzana kanape i drugi raz bym tego nie zrobil. W zimie zimno, w lecie sie mozna przykleic :/

140KM
12-06-14, 21:28
miałem okazję się przekonać, że gdy auto postoi na słońcu cały dzień to na skórzanym fotelu można tyłek przysmażyć, więc raczej odradzam , welur jest naprawdę dobry w tym aucie !

irecki26
12-06-14, 21:45
w ufo i sedanie przednie fotele są takie same czy różnią się kształtem?

jockow
12-06-14, 21:52
w ufo i sedanie przednie fotele są takie same czy różnią się kształtem?
Niestety są inne.