Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Honda civic ej9 1.4i 1995/1996 3d - glosniki do drzwi

zasadzka
04-12-12, 10:11
Cześć

Mam autko jak w temacie i planuję kupić budżetowe głośniki na przód.

Myślę o zestawie odseparowanym (podobno tak jest lepiej) + dystans z MDF.

Znalazłem na allegro Phonocar ProTech 165 +jedwabne tw. 20mm HiFi (sprzedają również MDFy do EJ9).
Nr aukcji 2840930232.
Posiadam jakieś stare radio Sony 4x45 lub 50 W.

Byłbym wdzięczny za podpowiedzi:
- Wiecie może czy radio "pociągnie te głośniki"?
- czy warto się w ten zestaw zaopatrzyć ?
- może w tej cenie jest coś lepszego ?
- jak z montażem (głośniki+tweetery+zwrotnice+dystanse nr 11), czy trzeba robić przeróbki i ściągać tapicerkę ?
- jakieś inne uwagi z waszej strony ?

Co do wytłumienia drzwi, to pozwolę sobie najpierw podłączyć głośniki, a jak nie będę zadowolony z efektu, to drzwi się wytłumi, a co!

Wspomóżcie proszę w tej ciężkiej decyzji. Niestety nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi w necie.

Z góry dzięki.

zakit
04-12-12, 12:05
wytlumienie drzwi robi sie najpierw - bez dobrych glosnikow tez mozna juz zaszalec.

co do samych glosnikow - pewnie sa takiej jakosci ze pod samym radiem tez dadza rade, ale szalu nie bedzie.

zasadzka
04-12-12, 12:32
wytlumienie drzwi robi sie najpierw - bez dobrych glosnikow tez mozna juz zaszalec.

co do samych glosnikow - pewnie sa takiej jakosci ze pod samym radiem tez dadza rade, ale szalu nie bedzie.

Dzięki za odpowiedź. Jak mi nie będzie dźwięk pasował, to odkręce głośniki i zrobię wytłumienie.

Teraz mam dźwięk, jak z kasprzaka, nie oczekuję super rewelacji. Grunt, żeby można było w miarę przyjemnie posłuchać muzyki
(tu też pojęcie względne ;)).

W międzyczasie wyczytałem, że Helix B 6x (co prawda dwudrożne), dobrze się sprawują pod radiem i nieźle grają.
Znalazłem na allegro 2834133564.

oraz HERTZ DCX 165 allegro: 2779433680

Wiecie coś o tych głośnikach ?

No i co nie mniej ważne, jak jest z tym montażem ?

Dzięki raz jeszcze za pomoc.

kubaszow
05-12-12, 22:30
U mnie graja Hertze i jestem b.zadowolony.Ale zaczely grac dopiero po wygluszeniu.
Tak jak kolega wyzej napisal najpierw wygluszenie drzwi.
Wiesz jak teraz graja twoje obecne glosniki, wyklej drzwi to zobaczysz jaka bedzie roznica.
Do tego tasz jakis odseparowany zestaw :
http://allegro.pl/hertz-dsk-165-dsk165-super-cena-sklep-w-wa-i2844326535.html
http://allegro.pl/powerbass-s-6c-system-165-mm-promocja-cenowa-i2834217823.html
lub cos lepszego
http://allegro.pl/focal-integration-is165-sklep-auto-hi-fi-w-wa-i2822850878.html

Chyba ze szukasz uzywek to odezwij sie na PW.
pozdro

iljash
06-12-12, 01:27
Zaczyna sie najpierw od wygluszenia. Ja wiem ze jest ogolnie mylna przyjeta teoria ze w sprzet worek siana ludzie inwestuja ( bo wyzsza jakos , lepszy dzwiek etc ) a maty kupia najtansze jakies syfy, albo tak jak Ty stwierdza ze potem sie ewentualnie dolozy, bo to przeciez glosniki graja a nie jakies maty na drzwiach. Otoz nic bardziej mylnego :) Maty rownolegle z glosnikami x 3

zasadzka
06-12-12, 16:08
Cześć

Wytłumienie drzwi przyjęte do wiadomości.
W międzyczasie się dowiedziałem, że ze wskazanych przeze głośników, najlepiej wypadnie Helix B 6x.
Ktoś potwierdzi lub zaprzeczy ?

@kubaszow: dzięki za linki. Czy te zestawy biją na głowę przedstawione przeze mnie ? Różnica cenowa ogromna nie jest, ale zamierzony budżet przekracza.

Cysiek
06-12-12, 16:18
@kubaszow: dzięki za linki. Czy te zestawy biją na głowę przedstawione przeze mnie ? Różnica cenowa ogromna nie jest, ale zamierzony budżet przekracza.podstawa jest taka że odseparowany zestaw sobie kup, na jakiejś sensownej zwrotnicy wytłum drzwi (maty APP, taśma dekarska - tanio a efekty już są znaczne) i będziesz zdumiony jak nawet te DSK czy S6C (ja miałem u siebe 3XL-6C i basu było aż nad to)

Marcel1
06-12-12, 19:15
Napiszę jak to wyglądało u mnie: (MB)
dystanse z mdf-u, helix dark blue odseparowane + wzmak ama 2x50W, zastapiony Blaupunktem 2x55W, na początku bez wygłuszania drzwi i pod radiem, jakoś sobie to pierdziało. Później drzwi wygłuszone i dodany wzmak już jakoś robi robotę :) Co do mat... miałem twarde APP, po dwóch latach gdzieniegdzie zaczęły pękać. Jako, że centralny mi padł, musiałem zerwać część wygłuszenia, naprawić centralny i wygłuszyć na nowo, ale teraz kupiłem w leroy merlinie taśmę dekarską, póki co, tylko drzwi kierowcy mam wygłuszone. Do klejenia na drzwi jest zaje...sta, miękka, ma bardzo mocny klej, także mogę śmiało polecić i jest stosunkowo tania :)

zasadzka
06-12-12, 19:40
podstawa jest taka że odseparowany zestaw sobie kup, na jakiejś sensownej zwrotnicy wytłum drzwi (maty APP, taśma dekarska - tanio a efekty już są znaczne) i będziesz zdumiony jak nawet te DSK czy S6C (ja miałem u siebe 3XL-6C i basu było aż nad to)
Ok Wszystko rozumiem, ale głośniki będą napędzane tylko przez radio Sony CDX S2220 (podobno do Hertzow bez wzmaka się nie podchodzi; nie wiem jak jest z PB).
i przyznam, że bliżej 150 zł za zestaw chciałbym wydać(+ przesyłka), ale coś odczuwam, że to chyba nie ma sensu, zgadza się ? :)

Napiszę jak to wyglądało u mnie: (MB)
dystanse z mdf-u, helix dark blue odseparowane + wzmak ama 2x50W, zastapiony Blaupunktem 2x55W, na początku bez wygłuszania drzwi i pod radiem, jakoś sobie to pierdziało. Później drzwi wygłuszone i dodany wzmak już jakoś robi robotę Co do mat... miałem twarde APP, po dwóch latach gdzieniegdzie zaczęły pękać. Jako, że centralny mi padł, musiałem zerwać część wygłuszenia, naprawić centralny i wygłuszyć na nowo, ale teraz kupiłem w leroy merlinie taśmę dekarską, póki co, tylko drzwi kierowcy mam wygłuszone. Do klejenia na drzwi jest zaje...sta, miękka, ma bardzo mocny klej, także mogę śmiało polecić i jest stosunkowo tania
Zatem taśma dekarska, przekonałeś mnie :)

kubaszow
06-12-12, 20:23
głośniki będą napędzane tylko przez radio Sony CDX S2220 (podobno do Hertzow bez wzmaka się nie podchodzi
Tak jak ci napisalem i koledzy wyzej jesli zrobisz wygluszenie drzwi to Soniacz i Hertze dadza rade i beda przyjemnie graly:)

Marcel1
06-12-12, 20:51
Pod samym radiem bardziej jednak widzę Helixy :)

Cysiek
06-12-12, 21:58
prawda, aczkolwiek mimo wszystko proponowałbym wzmaka bo zawsze czyściej zagra przy dużej głośności niż samo radio i bez pierdzenia, buczenia itp będzie

Marcel1
06-12-12, 22:03
No jasne, że tak :) ale od czegoś trzeba zacząć a jak wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia :)

FaziRBK
06-12-12, 22:54
Masz rację apetyt rośnie w miarę jedzenia, ale z czasem człowiek staje się za syty.
Ja też zaczynałem od radia, głośników itd itp. Skończyło się na okrutnym sprzęcie, który sterroryzował mi słuch(Tylko i wyłącznie moja wina) aż ostatecznie wszystko sprzedałem.
Ja osobiście jako audiofil oprócz wyżej wymienionych głośników polecam jeszcze Alpine, stosunek jakość cena jest bardzo atrakcyjny.

zasadzka
06-12-12, 23:02

Helixow 16,5 cm odseparowanych nie ma w cenie ok. 200 PLN. Stad pomysł na dwudrożne B 6X...

Masz rację apetyt rośnie w miarę jedzenia, ale z czasem człowiek staje się za syty.
Ja też zaczynałem od radia, głośników itd itp. Skończyło się na okrutnym sprzęcie, który sterroryzował mi słuch(Tylko i wyłącznie moja wina) aż ostatecznie wszystko sprzedałem.
Ja osobiście jako audiofil oprócz wyżej wymienionych głośników polecam jeszcze Alpine, stosunek jakość cena jest bardzo atrakcyjny.

Przy moich założeniach to na allegro z odseparowanych są alpine nr aukcji: 2820480131

Opinie różne... :/