Zobacz pełną wersję : montaż subwoofera
Donmateo23
03-12-12, 15:33
witam
Kupiłem ostatnio subwoofer Alpine + wzmacniacz i nie mam zielonego pojęcia jak to podłączyć do radia (radio nie fabryczne)
Jest ktoś wstanie pomóc mi to zamontować ?
Najlepiej osoba z Poznania,
Mam 7 gen. i dojście do tego radia to jakaś masakra, więc roboty trochę jest.
wynagrodzenie
alkohol lub gotówka :)
O wzmacniaczach w necie jest sporo tematów.
Generalnie podstawą jest porządny kabel zasilający ( koniecznie z bezpiecznikiem tuż przy akumulatorze ) i porządnej masie z karoserii .
Reszta to już sprawa prosta . Jeśli radio nie fabryczne to ma podejrzewam wyjscia RCA . Kupując kabelek sygnałowy , kup taki aby miał dodatkową żyłę na remote , ktorą podłączasz do kabelka od anteny elektryczniej a we wzmacniaczku na remote.
Żadna filozofia , na prawdę :]
Zapraszam do mnie. Masz do mnie tylko 300km
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
odwiedz elektrode.pl tam napewno są tematy ktore ulatwia ci montaz (tak jak mnie kiedys) :)
Tak jak kolega napisal wyzej nie ma nic prostszego , kupujesz sygnalowe wpinasz z jednej strony w wzmacniasz potem w radio z tylu ( bedziesz mial podpisane jak porzadne radio FRONT , REAR , SW ) potem cieniutki kabel remote , jak kupisz gotowy zestaw to sygnalowe czesto maja w zestawie od razu polaczaony, taki kabel tez i do radia i do wzmacniacza. No i na samym koncu dajesz kabel glosnikowy z wzmacniacza do subwoofera , nic prostszego nie ma :)
Donmateo23
11-12-12, 13:33
no dobrze ale jak podłącze wzmacniacz pod Akumulator to jeszcze gdzieś muszę połączyć jakieś kable żeby mi rozłączało wzmacniacz jak gasze auto. który to kabel jest jakoś oznaczony ??
masz remote ktory idzie od radia jak wlanczasz radio on daje sygnal i odpala sie wzmacniacz gasisz radio sygnal znika i wzzmacniacz sie wylancza :)
masz remote ktory idzie od radia jak wlanczasz radio on daje sygnal i odpala sie wzmacniacz gasisz radio sygnal znika i wzzmacniacz sie wylancza :)
Właśnie tak. Dodam dla ułatwienia że w typowej kostce radiowej iso kabel od wzbudzenia czyli remote ma kolor niebieski.
Ten kabel musisz doprowadzić do wzmacniacza czyli do jego gniazda remote np ''rem+''pewnie gdzieś w okolicy gdzie podłączasz plus i minus z akumlatora. Doprowadź najlepiej osobnym przewodem razem z kablami prądowymi od akumlatora ponieważ ten dodatkowy kabelek przy kablach sygnałowych jest najczęściej bardzo cieniutki i może się urwać, poprostu różnie bywa. Jeszcze jedna rada aby sygnałowe ciągnąć jedną stroną auta a prądowe drugą.