Zobacz pełną wersję : Problem z obcieraniem tylnych kol ...
Witam mam honde civic V generacji hatchback.
Kupilem sobie ostatnio felgi z oponami na allegro http://www.allegro.pl/item247946777__4x100_mega_rant_8_cali_7_cali.html
Niby wszystko pasowalo lecz do czasu ;/
Z tylu opona wystaje mi z 1 cm za nadkola i po wejsciu 4-5 osob do samochodu obcieraja na zakretach tylne opony. Mam zalozone dystanse probowalem je zdjac zeby opony nie wystawaly za nadkole, ale lipa gdy zdejme dystanse felgi hacza mi prawdopodobnie o wahacze (czy cos tam innego nie wglebialem sie w to). I teraz pytanie za 100 punktow co mam zrobic zeby moc jechac w 4-5 typa moja honda ?????? Wyklepywac nadkola ? usztywnic zawieszenie ? wymienic sprezyny na sztywniejsze ? Co zda egzamin ?
PROSZE O POMOC I DOBRE RADY ;p
PS. Nie odsylajcie mnie do "Szukaj" bo przeszukiwalem caly ten dzial ;p a problem problemowi nierowny :P
dzieki z gory za pomoc
jak dla mnie tylne felgi są za szerokie "szerokoscią" -
mozesz miec od 5,5-7J a masz jak wynika z ogłoszenia 8J+seryjne ET45
i to moze byc przyczyna...
fele do civic powinny sie zawierac w:
4x100
ET 36-45 (fabryczne 45)
szerokosc 5,5j do 7J
srednica 56,1
co mam zrobiczmienic felgi
No nic chyba mi przyjdzie wymienic felgi. Rozmawialem z kolesiem ktory mi to sprzedawal i da rade zamienic na inne. Powiedzcie mi tylko czy te na 100% beda pasowac i nie obcierac :P ????????
http://www.allegro.pl/item256605707__4x100_vw_opel_honda_golf_seat.html
lub
http://www.allegro.pl/item256605713__4x100_vw_opel_honda_golf_seat.html
Wolal bym jednak BROCK 2 bo maja chyba lepsze opony.
Bardzo prosze o szybka odpowiedz.
hmm moim zdaniem jest nato ratunek ja kupiłem dokładnie taki sam wzór felg jak twoje z tym że maja ET25 16calowe o rozmiarze 205/45 i też mi obcierały ale problem znikł po zakupieniu gum usztywniajacych zawieszenie które wkłda sie miedzy zwoje sprężyn mysle ze wiesz oco chodzi...... w sumie wydałem nato 8zł i problem znikł:)
problem znikł po zakupieniu gum usztywniajacych zawieszenie które wkłda sie miedzy zwoje sprężyn mysle ze wiesz oco chodzi...... w sumie wydałem nato 8zł i problem znikł:)
rozwiązanie z cyklu "MOCNO DRUCIARSKICH" :/
boże co za ludzie na tym forum!!!!!! a moze nie wszyscy tak jak ty maja kase na zrobienie czegoś w takim stylu jak ty bys to widział zastanowiłeś sie nad tym?? ja podałem tylko najprostszy i najtańszy sposób.czy wszyscy mieszkajacy ludzie na wschodzie maja taki harakter jak ty??? bo z wielu wypowiedzi na forum wynika że tak . pozdro!!!!
boże co za ludzie na tym forum!!!!!! a moze nie wszyscy tak jak ty maja kase na zrobienie czegoś w takim stylu jak ty bys to widział zastanowiłeś sie nad tym?? ja podałem tylko najprostszy i najtańszy sposób.czy wszyscy mieszkajacy ludzie na wschodzie maja taki harakter jak ty??? bo z wielu wypowiedzi na forum wynika że tak . pozdro!!!!
w nooosie mam to co piszesz.....
stac Cie na felgi ale, ze kupiles złe to "drutujesz" to gumami na sprężynach.....
zastanawiasz sie jaki to ma wpływ na Twoje bezpieczeństwo???????????????????????????????
ja uważam, ze jak robic w ten sposób to nie robic wcale....
jeździc seryjnym autem na zadbanych seryjnych stalowych felgach i tyle....
a nie wstawic sobie fele z *****istym odsadzeniem (et 25) i założyc gumy z allegro po 8zł żeby nie obcierało.....
równie dobrze możesz sobie zaspawac cała zawiechę - zeby nie obcierało
i kupic fele z et 15- bedzie maega lans !!
w pewnym momencie jak sie nie ma kasy to trzeba odpuscic...
poczytaj forum a sam zobaczysz, ze wielu z nas boryka sie z tym problemem bo ma rózne priorytety....
wielu z nas zastanawia sie tez nad bezpieczeństwem....
i albo nie robi nic albo raz a porządnie......................................... ..................
dzieki miki srem za rade ;p myslalem nad tymi gumami ale dalem sobie spokoj, bo kazde zatrzymanie przez palkarzy moglo by sie skonczyc zabraniem dowodu rejstracyjnego za wystajace za blotnik kola no i za te gumy, do tego przekladanie kol tylko na przeglad itd itp
dogadalem sie jakos z kolesiem co mi sprzedawal felgi i wymienilem na te http://www.allegro.pl/item256605713__4x100_vw_opel_honda_golf_seat.html
kolo nie wystaje ;p poki co nie jechalem w 4-5 osob ale mysle ze bedzie ok :P
ok uniek i tak powinna moim zdaniem wygladac rozmowa na forum a nie jakieś głupie dogadywanie sobie , widze ze koleżeńskość nie jest tu sprawa priorytetową pozdro!!
ok uniek i tak powinna moim zdaniem wygladac rozmowa na forum a nie jakieś głupie dogadywanie sobie , widze ze koleżeńskość nie jest tu sprawa priorytetową pozdro!!
zastanów sie co piszesz.....
to, ze napisałem, ze Twoje rozwiązanie jest "druciarskie" to nie antypatia do Twojej osoby tylko do Twojego sposobu myslenia.....
To, że pisze w ten sposdób to wyraz koleżenskosi własnie - nigdy nikomu nie zycze zadnych "przygód' ZA KIEROWNICĄ - A TAKIE GUMY SĄ DO TEGO PRZESŁANKĄ.....
poczytaj rózne fora i wypowiedzi innych ludzi skoro mnie nie wierzysz i wyciągnij sam wnioski.......
powtórze jeszcze raz (juz ostatni w tym temacie)
takie gumy NIE WPŁYWAJĄ dobrze na prace zawiesznia i nie pomogą CI w sytuacji kiedy bedziesz liczył na własciwą prace zawieszenia....
lepiej sprzedac takie felgi-nawet stracic 200-300zł- kupic inne(O D P O W I E D N I E) i jeździc bezpiecznie......
JA *****EEEEEEEEEEEEEE ;p
Wymienilem felgi na ET37, szerokosc 7J i PIPA !! dalej opony tra o nadkole MINIMALNIE na wiekszych wybojach. Dokladnie to mam te felgi http://www.allegro.pl/item256605713__4x100_vw_opel_honda_golf_seat.html
No i poradzcie mi moi mili co teraz mam zrobic ;p? juz drugi raz mi koles nie wymieni felg raczej :P
Moze jakies sportowe sprezyny ktore usztywnily by mi zawieszenie zeby tak nie siadal ???
A jak tak to jakie w rozsadnej cenie !
Prosze o porade ;p
hehe ja mam to samo co ty tez ocieraja mi o ranty nadkoli ale minimalnie jak np auto siądzie na jakims wyboju lub ostrym zakręcie albo usiądą z 2 osoby z tyłu. tez mysle juz o załozeniu jakiś sportowych sprezyn tzn twardszych o ile są takie:)z przodu mam wszystko elegancko ale tył musze zrobic i wydaje mi sie ze jedyne rozwiązanie to założenie takich sprężyn
Wymienilem felgi na ET37, szerokosc 7J i PIPA dalej opony tra o nadkole MINIMALNIE na wiekszych wybojach. Dokladnie to mam te felgi http://www.allegro.pl/ite..._golf_seat.html
No i poradzcie mi moi mili co teraz mam zrobic ;p? juz drugi raz mi koles nie wymieni felg raczej :P
Moze jakies sportowe sprezyny ktore usztywnily by mi zawieszenie zeby tak nie siadal ?
A jak tak to jakie w rozsadnej cenie !
Prosze o porade ;p
A nie było nigdzie do kupienia normalnych do Hondy z ET 45 ?? Po raz kolejny kupiłeś nieodpowiednie i sie dziwisz, ze obciera.
A tak na marginesie to mnie to zastanawia dlaczego trze, bo ja jak kupiłem swoją Hanke, to miałem felgi 16 o szerokości 7,5 cala z ET 37 na oponach 195/45R16 i nic nie tarło, nawet jak na tyle jechały jednym raze cztery dorosłe osoby. Może Ty poprostu masz już padnięte zawieszenie, może sprężyny siadły, bo skoro u mnie naseryjnej zawieszce nic nie tarło i to nawet na większych kołach, to wydaje mi sie, ze u Ciebie jednak jest coś nie tak.
A tak w ogóle to fajne felgi, te z ostatniego linka :d
wyjmij dystanse i po sprawie
ja mam felgi 7J ET35 i zawias -35 eibach i nic mi nie przyciera nawet w 5 osób, może masz padnięty zawias
karpik85 jak bys czytal temat to widzial bys ze mialem felgi et45 z tylu miesiac wczesniej i tez obcieraly !!! dlatego wymienilem je na taki rozmiar jaki polecil mi kilka postow wyzej kolega Lcfr !!!
SiwyCoupe w tym sek ze nie mam tu dystansow zalozonych ;p
moze faktycznie tylne zawieszenie jest lekko za miekkie i wypadalo by wymienic co nie co, tylko pytanie amortyzatory czy sprezyny ? czy to i to ? i na jakie zeby bylo w koncu dobrze !!! bo dobija mnie to juz :P?
ja to myśle ze zaieszenie cos jest dziwne
bo z ET 36 sam jeżdzilem przez 2 lata bez zadnego prolemu
jedynie moze byc to ze ET37+ szerokosc 7J to za duzo...
honda zaleca szerokosc 5,5-6,5 ale jak wiemy 7J tez wchodzi (sam mialem)
tyle ze moze nie przy takim ET
i masz jakies obnizenie?
Nie mam zadnego obnizenia ;p seryjne zawieszenie :P