Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przekażnik rozrusznika?

snakes
02-12-12, 18:51
Witam
od kilku dni mam problem przy odpalaniu,a mianowicie po przekręceniu kluczyka słyszę tylko kliknięcie gdzieś spod schowka i d..a
Jedyna szansa na odpalenie to mocno docisnąć kluczyk i dopiero przekręcić,za którymś razem załapuje i odpala ; z każdym dniem jest jednak coraz gorzej. Dziś użyłem drugiego kluczyka(ząbki jak w nówce + chyba minimalnie dłuższy grot), ale bez poprawy
dodam ,że na wiosnę rozrusznik przeszedł generalny remont
obstawiam stacyjkę lub tytułowy przekaźnik rozrusznika i tu pytanie gdzie go szukać?

zmywok
02-12-12, 20:33
Przekaźnika do rozrusznika nie ma to co słyszysz to przekaźnik pompy paliwa .Pewnie sie wytarły styki w kostce stacyjki .

dudi189
03-12-12, 13:32
słyszałem ale na innym forum że hanka nie zacznie kręcić rozrusznikiem jak ma za małe napięcie, słychać tylko cyknięcie z automatu rozrusznika. wymieniłem akumulator i przez rok już ani razu nie miałem takiej przygody.

lukaskus
03-12-12, 21:01
Przekaźnika do rozrusznika nie ma to co słyszysz to przekaźnik pompy paliwa .Pewnie sie wytarły styki w kostce stacyjki .

Kolega bzdury pisze, przekaznik odcinający rozrusznik znajduje sie za konsolą środkową, trzeba ją zdemontować zeby sie do niego dostac, podwieszony jest z prawej strony, troszke ponizej popielniczki, moze byc z nim problem, skoro slyszysz cykanie to raczej stacyjkę bym wykluczyl, wez sobie drugiego człeka i przy próbie zapalenia niech nasłuc**** pod maską w okolicy rozrusznika czy slychac cykanie automatu. Jak tak a rozrusznik nie rusza to na 90% kiepsko ci wyremontowali rozrusznik i szczotki sa do wymiany, u mnie wlasnie tak bylo przy identycznych objawach, 1,5 roku po wymianie i hula że hoho

nikog0
04-12-12, 22:10
Kolega bzdury pisze, przekaznik odcinający rozrusznik znajduje sie za konsolą środkową, trzeba ją zdemontować zeby sie do niego dostac, podwieszony jest z prawej strony, troszke ponizej popielniczki, moze byc z nim problem, skoro slyszysz cykanie to raczej stacyjkę bym wykluczyl, wez sobie drugiego człeka i przy próbie zapalenia niech nasłuc**** pod maską w okolicy rozrusznika czy slychac cykanie automatu. Jak tak a rozrusznik nie rusza to na 90% kiepsko ci wyremontowali rozrusznik i szczotki sa do wymiany, u mnie wlasnie tak bylo przy identycznych objawach, 1,5 roku po wymianie i hula że hoho
ja do swojego przekaźnika dostałem się bez rozmontowywania panelu przedniego środkowego, od tyłu go sięgnąłem, więc też powinieneś.

zbikman
20-01-13, 15:36
Ktos ma moze zdjecie do tego przekaznika rozrusznika? Za popielniczka jest tez przekaznik centralnego zamka jesli sie nie myle, ale ten jest przykrecony dwoma srubami. Czy przkaznik rozrusznika tez jest przykrecony do konsoli czy mozna go wyciagnac bez rozkrecania czegokolwiek jak kolega "nikog0"?
P.S. wiecie moze jakie ma oznaczenie przekaznik rozrusznika w MB6?

ktoś ma może pomysł co jest z moim autem. nie chce odpalic każdego ranka. sprawdzałem miernikiem i wszystko jest ok. objawy są takie że rano jak chcę odpalic to tylko 'pstyka,klika' jakiś przekaznik za konsola środkową. dopiero jak podłącze 'jump starter' do akumulatora to startuje od razu. lub jak popchnę 2m to później też odpala z kluczyka. wymieniałem już rozrusznik ale nadal to samo. :-/

zbikman
21-01-13, 17:59
czy to normalne zachowanie że tak clicka za konsola?

marcus209
21-01-13, 20:24
Sprawdz, czy dobrze jest podlaczony rozrusznik. Raz tak mialem, jak ściągałem skrzynie. Po przekręceniu kluczykiem było słychać tylko cyknięcie, a rozrusznik nie krecił. Zapomnialem podlaczyć przewód od akumulatora do rozrusznika.

snakes
21-01-13, 21:11
u mnie jak pisali koledzy wyżej ,przekaźnik jest pod konsolą środkową przy popielniczce,ma oznaczenie DENSO 056700-8570(koloru czarnego)
Wpiszesz numer j/w np w allegro i masz zdjęcie