PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z sprzęgłem oraz skrzynią biegów.

barto9
02-12-12, 00:08
Witam. Problem dotyczy sprzęgła oraz wrzucania biegów na zimnym silniku, mianowicie gdy silnik jest zimny odpale go i chce wrzucić jedynke to przy wcisnieciu sprzegla ono wcale nie odbija tak jakby zostaje na koncu przez co nie moge zadnego biegu wrzucic, gdy samochód sie zagrzeje to problem wcale nie znika z tym że sprzeglo zaczyna inaczej chodzic a mianowicie do połowy idzie bardzo luźno a dalej już normalnie przez co wchodzi bieg. Czy jest możliwe żeby tak sie działo przez małą zawartość płynu w układzie do wysprzęglania ? prosze o pomoc
Dodam jeszcze że kilka dni temu gdy auto normalnie działało to gdy silnik był zimny to mogłem ruszać na połsprzęgle i od razu rwało do przodu, gdy silnik sie zagrzał z polsprzegla nie mogłem ruszyć, musiałem dodawać gazu.

RRa
02-12-12, 10:18
małą zawartość płynu w układzie

jak masz za mało to dolej i sprawdź czy problem zniknie. w co wątpię

zakit
02-12-12, 10:33
wymien plyn sprzegla i odpowietrz uklad, jak nie pomoze to sproboj wymienic pompke sprzegla badz wysprzeglik, a jak nie to, to nowe sprzeglo...

barto9
02-12-12, 14:44
Gdzie sie znajduje ten płyn sprzegla a raczej pojemnik z nim ?

Znalazłem coś takiego: http://i49.tinypic.com/nqol0p.jpg
Czy płynu jest za mało ? Jeśli tak to jaki ten płyn trzeba dolać ?

Brylant1
02-12-12, 15:41
To wlasnie ten zbiorniczek. Dolej plynu hamulcowego dot4. Malo tego plynu, musi byc jakas przyczyna, nie masz mokro w okolicy pedalu sprzegla albo wysprzeglika przy skrzyni? Jesli nie to dolej plynu i odpowietrz uklad.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

barto9
02-12-12, 15:54
Auto mam od tygodnia więc nie wiem czy po prostu płynu nie było czy ucieka. Jak tylko doleję płynu to napisze czy problem ustał. Dzięki za pomoc i zainteresowanie :)

zakit
02-12-12, 19:34
tam nie ma wogole plynu, od tego zacznijmy...tylko resztka jakiegos szlamu ktory kiedys byl plynem

RRa
03-12-12, 09:31
wymień toto bo to nie jest płyn. najlepiej jakby układ jako przepłukać jeszcze. a ty się dziwisz, że sprzęgła brak :confused:

piotrstrojek
03-12-12, 10:26
Dolej płynu, odpowietrz układ a potem jak tego dokonasz to wsadź głowę pod deskę i odwiń wykładzinę i zobacz czy podłoga nie jest mokra pod pedałem sprzęgła. Obadaj pompkę w tamtym miejscu. Jeżeli będzie mokro to należy ją wymienić. Nie polecam regenracji, gdyż z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że dostępne zestawy regenracyjne nie sprawdzają się - albo nie pasują albo bardzo szybko padają i sytuacja wraca do stanu poprzedniego.

Jak obadasz pompkę pod deską to otwórz machę i patrząc od frontu auta na skrzyni mniej więcej w połowie jej wysokości masz siłownik wysprzęglika - odchodzi od niego przewód podający płyn. Zobaczy czy on Ci nie cieknie. Jeżeli nie to zostaje jakaś nieszczelność na samych przewodach - przetarcie, korozja etc...

billiejoe
03-12-12, 15:05
Czy płynu jest za mało ?
Na zbiorniczku jest przecież miarka...

RRa
03-12-12, 16:28
miarka...
u mnie pływa tam takie plastikowe płaskie "kółeczko"

luchuma
03-12-12, 17:08
to koleczko jest w zbiorniczku od hebli

jasiek09
03-12-12, 18:35
Od sprzęgła też

zakit
03-12-12, 21:42
to koleczko nie jest miarką...

Yotomeczek86
03-12-12, 22:43
Ta miarka to jest do dupy że tak powiem ;) Najlepiej sobie czymś przyświecić aby "skalę" było widać. A co do kolegi, wylać to świństwo, przepłukać nowym płynem układ cały sprzęgła, odpowietrzyć i będzie okej.

RRa
04-12-12, 13:56
z tego co pamiętam nie ma na zbiorniczku od płynu sprzęgła miarki, a dobry poziom płynu wskazuje to plastikowe gówienko, które ma w nim pływać:rolleyes:

barto9
10-12-12, 19:02
płyn wymieniony, sprzęgło odpowietrzone :) Hondka śmiga aż miło :) dzięki za pomoc :))