Zobacz pełną wersję : Problem z olejem - kontrolka swieci D15B2
DavidVTEC-E
01-12-12, 14:02
Witam. Mam taki mały problem. chodzi mi o silnik D15B2, otóz po wymianie oleju i filtra przestała swiecic kontrolka oleju, ale zauważyłem z kanału ze nad filtrem urwany jest przewód (żółty z czerwonym paskiem) nie moge zlokalizowc skad on sie urwał. POMOZE KTOS ? obok jest jakis czujnik ale tam są przewody dwa - czarnu i zóty na swoim miejscu. Dotykajac tym urwanym przewodem "byle gdzie" do masy kontrolka swieci ale po odpaleniu nie gasnie
czujnik jest dokładnie nad filtrem oleju jak masz sam kabel to zdemontuj filtr i ogarnij co sie stało a jak masz kabel z fajką to weź spróbuj założyć ten czujnik
Masz urwany przewodzik z czujnika ciśnienia oleju jest osłoniety takim duzym czarnym kapturkiem sciagnij go bedzie tam taka skowka zdejmij ja z czujnika przylutuj ten kabelek i bedzie dzialac
DavidVTEC-E
01-12-12, 14:47
ale wlasnie nad tym filtrem jest jakis czujni i przewody i wsuwki są na swoim miejscu.,
I jest osloniety duzym kapturem dokladnie to chodzi o HONDE CONCERTO D15B2, nie civic
Ten przewód wychodzi z wiązki takiej dosyc grubej, jest go moze 15 cm nie wiecej. nIE MOge zlokalizowac skad on jest i od czego. Jezdzic jeszcze autem, nic sie nie dzieje
http://imageshack.us/photo/my-images/547/hhhhd.jpg/ tak wygląda z tyłu silnik ? U mnie zólto czerwony kabel jest podpiety pod czujnik cisnienia oleju wiec inaczej byc nie moze a u kolegi sa pewnie dwa takie kapturki z racji dodatkowego czujnika załaczania wentylatora i na zły patrzyles
pozostaje tylko lecieć do garażu zlokalizować usterkę i naprawić..
http://img641.imageshack.us/img641/4886/zdjcie1817.jpg
DavidVTEC-E
04-01-13, 17:19
Tak tak, patrzylem raczej napewno na ten dwu pinowy czyli od wentylatora. Kolega mechanik mowil, ze czujnik oleju zawsze ma 1 pin przewodu. Czyli gdzies obok tego czujnika wentylatora bedzie czyjnik oleju?