PDA

Zobacz pełną wersję : Sonda lambda do D15Z1 - konieczność wymiany

morgan25
13-10-07, 21:15
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z Was miał tą NIEprzyjemność i musiał wymienić sondę lambda w silniku D15Z1. Ja niestety muszę (błąd 48, coraz wyższe spalanie - obecnie 10l\100km a było w granicach 7-miu, wahania obrotów na jałowym, szarpanie). Już od ponad 1,5 miecha próbuję znaleźć coś za w miarę rozsądną cenę i jedyne co jest to sonda na allegro za 600 zł. Trochę boli ta cena. Z tego, co zdążyłem się zorientować to za chińczyka nie ma do tego zamiennika.
W związku z tym mam pytania:
1. Czy mimo wszystko istnieje 5-żyłowy zamiennik, który działałby poprawnie. Podobno 5-zyłowe zamienniki BOSHA to lipa i nie ma co ich kupowac. Czy miał ktoś doświadczenia z tymi zamiennikami?
2. Czy istnieje możliwość ew. przeróbki sondy, np. z 4-ro na 5-żyłową, tak by było ok?
3. Czy jest sens szukać do tego używki? Jeśli tak to jaka może być orientacyjna cena takowej??
4. Z tego co czytałem to jazda z uszkodzoną sondą może spowodować walnięcie katalizatora. Czy jeszcze coś ew. ma prawo paść??

Wielkie dzięki za jakąkolwiek poradę w tej sprawie.
Pozdro

skolopendra
14-10-07, 07:50
poszukaj raczej, w miarę taniej używki

cichy997
14-10-07, 08:05
znajdz kogos kto ma rozbite cos podobnego i kupisz napewno taniej niz na allegro

Rikoo
14-10-07, 08:10
d15z1 to masakra z sonda bo jest 5 przewodowa i sam zamiennik kosztuje kolo 600zl

mortas
14-10-07, 19:12
Dokladnie przerabialem ten sam problem u siebie walnieta sonda i blad 48 dlugo szukalem sprawnej uzywanej sondy i udalo sie po jakis 6 miechach kupilem na allegro za 150 zl.Nie usmiechalo mi sie placic 600 zl za nowa.

morgan25
14-10-07, 20:04
Dzięki wielkie za reakcję.
Mortas pamiętasz może jakiej firmy kupiłeś sondę i czy był to zamiennik? Bo są zamienniki BOSH-a w mniej wiecej takiej cenie i nie wiem czy jest sens się w to ładować, sczególnie, że nie zgadzają się kolorki kabli - tzn. dokładnie jeden.
Z drugiej strony już myślałem o tym by poszperać gdzieś na szrotach albo znaleźć kogoś kto ma rozwaloną hondę. Tylko pewnie za mniej wiecej taką samą cenę kupię używkę i zastanawiam się czy lepiej nowy zamiennik czy używka nawet oryginalna.

mortas
14-10-07, 20:07
Ja bym ci radzil kupic orginalna uzywke, ja tak zrobilem poszukaj na allegro szukaj rozbitych hondzi z silnikiem 15z1 lub d15z3 ja kupillem od d15z3 i smiga wszysko jak powinno.Te sondy sa identyczne.

morgan25
15-10-07, 17:52
Dzięki wielkie. Mam nadzieje, że uda mi się coś w najbliższym czasie podziałać w tym temacie.

michal750
15-10-07, 21:47
Przeczytaj ten temat http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=14446&start=0
Chyba cos tam pisali o mozliwosci naprawy?