Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem ze skrzynią (1 i 2) na zimnym.

alvaro.alberi
30-11-12, 16:43
Witam wszystkich forumowiczów.

Zrobiłem w swojej Hondzi już wiele i naczytałem się wiele, ale mam jeden problem z którym nie mogę się uporać. Tragicznie wchodził wsteczny. W skrzyni wymieniłem olej na półsyntetyk Mobila 10W40, wlałem tyle ile powinno być (przynajmniej mi się tak wydaje). Teraz wsteczny wchodzi ok, jak to w Hondzie. Problemem jest to, że na zimnym silniku podczas jazdy, redukcja z 3 na 2 i poniekąd z 2 na 1 jest bardzo utrudniona, po tym jak silnik się rozgrzeje jest w miarę ok. Dodam, że na postoju przy zgaszonym biegi wchodzą super, na włączonym przy postoju (zimnym i ciepłym) super. Problem jedynie z jazdą, no nie da się jej wbić, i przy wrzucaniu gdy lewarek prawie znajduje się na miejscu przy wciśniętym sprzęgle słychać lekkie odgłosy tarcia (szum, ale nie zgrzyt), ale tylko podczas redukcji i wbijania 3 -> 2 oraz 2 -> 1 . Tak to wszystko ok jak już się rozgrzeje. Nie wiem czy to wina oleju, bo normalnie na postoju na zimnym elegancko wszystko wchodzi. Nie pamiętam jak było wcześniej bo niedawno kupiłem i m.in. wymieniłem olej w skrzyni z powodu wstecznego.

Autko to 1.4 iS 90 koni 1998 rok

Brylant1
30-11-12, 16:47
Zmien na mtf jak to nie pomoze pomyslimy dalej

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

nikog0
30-11-12, 16:50
Na początku każdy zaleci CI wymianę oleju na MTF Honda. Skrzynia jest jaka jest, wsteczny lubi chrupnąć, ale pozostałe biegi powinny dobrze działać, chociaż u mnie na zimnym silniku też jest problem wbić z 2 na 1, trzeba mocniej lewarek przycisnąć. A próbowałeś zmieniać biegi robiąc przegazówki w międzyczasie ? (żeby sprawdzić czy synchronizatory nie są wywalone- w skrzyniach bez synchronizatorów musiał być międzygaz, żeby wielkiego zgrzytu nie było :) )

rafal86
30-11-12, 17:32
jak nie moze Ci wejsc bieg i czujesz opór to puść na chwile sprzęgło, wciśnij na nowo i próbuj, u mnie to pomaga. Olej tez nie zaszkodzi wymienić chociaż nie wiem czy to coś pomoże - sam mam MTFa

Karpiczek
30-11-12, 18:58
A ile wlałeś tego oleju, że nie jesteś pewien co do poziomu w skrzyni?

steko89
30-11-12, 20:00
Na twoim miejscu wymieniłbym olej np na sprawdzenie wlałbym silnikowy 10w40 jakiegos mobila(bo mtf ma podobna gestosc) i sprawdził jka bedzie gites to zrobic jakies 2tys spócić i zalac mtf

nikog0
30-11-12, 23:42
Na twoim miejscu wymieniłbym olej np na sprawdzenie wlałbym silnikowy 10w40 jakiegos mobila(bo mtf ma podobna gestosc) i sprawdził jka bedzie gites to zrobic jakies 2tys spócić i zalac mtf

taki olej ma aktualnie wlany... :) dokładnie, z ponownym wciśnięciem sprzęgła często bez problemu można wbić bieg.

mirasek
01-12-12, 00:07
Sprzęgło (w sensie pompka, wysprzęglik) to działa dobrze? Układ jest odpowietrzony i ma płyn?

Jak nikog0 sugerował, przy redukcji daj luz, puść sprzęgło, podbij obroty, wciśnij sprzęgło i wbijaj bieg, jest lepiej?

alvaro.alberi
01-12-12, 16:23
Oleju jest ok 1.8 l no tyle weszło i więcej nie chciało. Sprzęgło czasy świetności ma za sobą, ale co do jego pracy nie mam zarzutów, nie ślizga się itd, płyn i reszta zdaje się być ok. No spróbuję z tym sprzęgłem i gazem się pobawić, dam znać co i jak, kurcze dziwne jest to, że na ciepłym jest ok i słychać ten szumik przy wciśniętym pedale sprzęgła i gdy dwójka znajduje się na swoim miejscu.

steko89
01-12-12, 18:12
A moze skrzynia. Jak sluchac szum przy wcisnietym i jak np wbijasz 1 albo 2 lub inny bieg i szumi to moga bhc lozyska na glownej przekladni w skrzyni przy swoim ek tak mam ze halasuje jak wlaczam biegi

Brylant1
01-12-12, 22:54
Przy wcisnietym sprzegle halasuje lozysko oporowe sprzegla a nie lozyska skrzyni.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

alvaro.alberi
03-12-12, 12:36
Oj podwójne wciskanie sprzęgła nie wiele dało. Po prostu silnik zimny, przez parę kilometrów gdy autko jedzie (10 - 40 km/h) ciężko zredukować z 3 na 2, nie wiem, ale chyba to oleję może samo o sobie przypomni... czego bym nie chciał :) a szum o którym pisałem występuje gdy auto jedzie na 3, wciskam pedał sprzęgła i wkładam dwójkę i podczas wrzucania czuć ten opór i lekki szum, ale nic nie zgrzyta.

steko89
03-12-12, 12:55
Przy wysisnietym przegle mi hałasuje i tez mam jak by taki leki opór jak wrzucam biegi i np jak jade na 1 czy 2 i hamuje silnikiem to strasznie cos hałasuje az wyje o pewnie łozyska w skrzyni i jeszcze mam taki luz pomiedzy biegami nie ma płynnosci jazdy ale juz tak jezdze z 6 miesiecy po zimie rozbire i zobacze co tam sie dzieje z skrzynia s4c