Zobacz pełną wersję : Typ pompy wspomagania.
Witam, mam pytanko, czy ktos moze mi podpowiedziec czy w roczniku 98, w zaleznosci od modelu silnika wystepowaly rozne pompy wspomagania, czy do wszystkich byl instalowany jeden? Szczegolnie chodzi mi o rozroznienie benzyna - diesel. Moja pompa niestety zaczela cieknac, regeneracja sie nie powiodla (wirnik zapiekl sie na osi i nie mozna go bylo zdjac), pozostala mi uzywka lub nowa. Nowa lekko zabija cena, a uzywki sa opisywane przez sprzedajacych jako 1.4 - 1.6. Jestem w kropce i niespecjalnie wiem co teraz zrobic.
Poszukaj w manualu. Wydaje mi sie, ze powinienes znalezc tak informacje jakie byly typy pomp w zaleznosci od rodzaju silnika. Podejrzewam, ze w D14, D15 i D16 byly jednakowe, ale w dieslu chyba inna.
Przegladalem manuale z http://www.honda.co.uk/car/owner/workshop.html pliki 62s1e20.pdf i 62s1e00.pdf - i niestety suplement dla diesla nie obejmuje ukladu kierowniczego. Chyba wiec bedzie analogiczny do wersji benzynowych. Manual nie podaje nr czesci, wskazuja jedynie na rozne cisnienia dla poszczegolnych wersji silnikowych - jednak znow bez diesla. Pomijam juz fakt, ze w manualu pisza, ze w przypadku wycieku z pompy mozna wymieniac uszczelke, a w ASO w wykazie czesci, widnieje tylko pompa jako calos, bez elementow wymiennych :-( Chyba, ze znow zrobie podchody pod ASO, zeby porownali po symbolach pompy do benzyny i diesla.
Manual nie podaje numeru czesci, tylko rodzaj i model. Moze sciagnij EPC i zobacz czy pompa z diesla ma taki sam numer jak w benzynie.
chyba tak zrobię - dzięki