Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nierówno bierze hamulec tylny

stodwar
28-11-12, 16:10
Cześć

Powiedzcie proszę co może być przyczyną, że różnica pomiędzy siłą hamowania dochodzi do 35% na tylnym lewym bębnie w stosunku do prawego. Posiadam Coupetkę z 97, z tyłu bębny -cylinderek został wymieniony na nowy, nie pomogło, luźno chodzą tłoczki, szczęki cały tył wymienione na nowe, też nie pomogło. Hamulec ręczny równo bierze.

będę wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam
Stodwar

Xmarcin
28-11-12, 20:23
A dobrze wyregulowane szczęki? i dobrze odpowietrzone?

Brylant1
28-11-12, 23:57
Przewód hamulcowy nigdzie nie zagięty jest czasem?

stodwar
29-11-12, 11:37
Szczęki przy ręcznym równo biorą, przewód hamulcowy nie jest pozaginany. Odpowietrzę i dam znać czy pomogło, dziękuję :)

wwljohn
29-11-12, 12:45
Ja miałem coś podobnego... Zapewne masz ABS. Tam jest coś tak popierniczone, że jest zależność między przednim a tylnym. Wymieniłem przewody, tak samo regenerowałem..z tym że zacisk z tyłu. Nic nie pomogło. Okazało się, że z przodu lewa strona nie wygląda dobrze. Zapiekły się klocki w szczekach, nierównomiernie zużywały itd. Wyczyściłem wszystko, wymieniłem klocki z przodu i...jak ręką odjął. Wszystko równo bierze. Co ciekawe na stacji diagnostycznej przód brał dobrze, równo, a tył miał odchyłki jak u Ciebie. Dziwne, prawda? A pomogło.. ;)

kaktusr
01-12-12, 03:32
Ja od Siebie dodam że u qumpla w EJ9 przy podobnym problemie winny okazał się korektor siły hamowania, gdzie ja twierdziłem że to nie może byc to bo to się nie psuje ale jednak :)

wwljohn
01-12-12, 12:04
Ja od Siebie dodam że u qumpla w EJ9 przy podobnym problemie winny okazał się korektor siły hamowania, gdzie ja twierdziłem że to nie może byc to bo to się nie psuje ale jednak

Tak, ale to w przypadku, gdy nie ma ABSu. W przypadku ABS pompa robi za regulator - nie spotkałem się żeby się zepsuło :]

skolopendra
01-12-12, 14:55
W przypadku ABS pompa robi za regulator

nie robi

w bębnach są regulatory, wystarczy jeden podciągnąć i po problemie .15 min roboty wraz ze ściąganiem koła