Zobacz pełną wersję : nierówno bierze hamulec tylny
Cześć
Powiedzcie proszę co może być przyczyną, że różnica pomiędzy siłą hamowania dochodzi do 35% na tylnym lewym bębnie w stosunku do prawego. Posiadam Coupetkę z 97, z tyłu bębny -cylinderek został wymieniony na nowy, nie pomogło, luźno chodzą tłoczki, szczęki cały tył wymienione na nowe, też nie pomogło. Hamulec ręczny równo bierze.
będę wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam
Stodwar
A dobrze wyregulowane szczęki? i dobrze odpowietrzone?
Przewód hamulcowy nigdzie nie zagięty jest czasem?
Szczęki przy ręcznym równo biorą, przewód hamulcowy nie jest pozaginany. Odpowietrzę i dam znać czy pomogło, dziękuję :)
Ja miałem coś podobnego... Zapewne masz ABS. Tam jest coś tak popierniczone, że jest zależność między przednim a tylnym. Wymieniłem przewody, tak samo regenerowałem..z tym że zacisk z tyłu. Nic nie pomogło. Okazało się, że z przodu lewa strona nie wygląda dobrze. Zapiekły się klocki w szczekach, nierównomiernie zużywały itd. Wyczyściłem wszystko, wymieniłem klocki z przodu i...jak ręką odjął. Wszystko równo bierze. Co ciekawe na stacji diagnostycznej przód brał dobrze, równo, a tył miał odchyłki jak u Ciebie. Dziwne, prawda? A pomogło.. ;)
Ja od Siebie dodam że u qumpla w EJ9 przy podobnym problemie winny okazał się korektor siły hamowania, gdzie ja twierdziłem że to nie może byc to bo to się nie psuje ale jednak :)
Ja od Siebie dodam że u qumpla w EJ9 przy podobnym problemie winny okazał się korektor siły hamowania, gdzie ja twierdziłem że to nie może byc to bo to się nie psuje ale jednak
Tak, ale to w przypadku, gdy nie ma ABSu. W przypadku ABS pompa robi za regulator - nie spotkałem się żeby się zepsuło :]
skolopendra
01-12-12, 14:55
W przypadku ABS pompa robi za regulator
nie robi
w bębnach są regulatory, wystarczy jeden podciągnąć i po problemie .15 min roboty wraz ze ściąganiem koła