PDA

Zobacz pełną wersję : klekot silnika 1,4 16v pomocy!!!

matdaw
28-11-12, 13:29
Witam kolegów mam taki problem którego nie mogę diagnozować a mianowicie przy ruszaniu pojawia mi się wyraźny klekot silnika. to samo dzieje się na 2 i 3 biegu z tym ze na 3 jest ju mniej słyszalny. Dodam ze podczas postoju kompletnie nic nie słychać.jadąc ze stalą prędkością również jest cisza. Proszę o pomoc i propozycje rozwidniania problemu

bunkerites
28-11-12, 18:20
lozyska skrzyni ?

owsikk
28-11-12, 18:42
Mogą się odzywać łożyska na wyjściu ze skrzyni przy przegubach wewnętrznych. Nie szumi Ci na biegu jałowym bez wciśniętego sprzęgła?

beezonws
28-11-12, 19:32
jw . Jeżeli to to co myśle to Sprawdź na jałwym, wcisnij sprzegło powinno być cicho a po puszczeniu szumi to jest to łożysko w skrzyni. pierwsze łożysko na wałku sprzęgłowym. Zrobione, wymieniłem wszystkie łożyska, nastepnym razem wymienie tylko to jedno bo tylko one było zniszone znacznie. jak wszystkie zmieniasz to kolo 1300cie to wyjdzie

marekkaf
28-11-12, 21:27
Ja mam to samo. Przebieg auta 138tys. Podczas jazdy na 1,2,3 biegu słychać terkot podczas dodawania gazu. Najbardziej jest to odczuwalne podczas ciepłego silnika gdyż wtedy to poziom hałasu rośnie. Myślałem że mogą to być zawory silnika ale podczas luzu słychać lekkie szumienie a jak sprzęgło wcisnę to ustaje.

beezonws
28-11-12, 22:09
TO tetaz posadź kogoś i wsadź głowe pod maske ;) będzie wyraźnie słychać z okolic skrzyni to idzie. Bardzo często się to ludziom zdarza.
ja to robiłem przy 135 tysiącach. o ile nie mialem cofanego ale chyba nie. Tak jak u mnie było 4-5 cisza.
http://www.youtube.com/watch?v=WtYg6NgvZq4
tak to wygląda w środku

marekkaf
29-11-12, 09:01
Właśnie byłem u mechanika i na podnośniku sprawdził. Powiedział że to ewidentnie od skrzyni biegów. Czyli na pewno łożysko do roboty

beezonws
29-11-12, 14:16
no niestety, ja odrazu wrzucilem nowe sprzęgło docisk i łożysko odciskowe sprzegła .. wiec razem troche wyszło za naprawe ;/

marekkaf
29-11-12, 18:18
Najbardziej mnie dziwi to że terkot zwiększa się jak silnik jest ciepły. Ale podczas postoju na luzie słyszę delikatny szum jak by rozstrojone radio. Czy ktoś ze Śląska wymieniał to i może polecić jakieś serwisy.

krepel
29-11-12, 22:42
Ostatnio wymieniałem komplet łożysk w skrzyni biegów w Hondzie Kucza w Rybniku. Udało mi się to jeszcze zrobić w ramach gwarancji. Zapewniano mnie że są to lepsze łożyska niż te co były fabrycznie montowane. Gdy bym musiał za to płacić to powiedzieli, że to koszt w granicach 1800zł.

beezonws
29-11-12, 23:02
Najbardziej mnie dziwi to że terkot zwiększa się jak silnik jest ciepły. Ale podczas postoju na luzie słyszę delikatny szum jak by rozstrojone radio. Czy ktoś ze Śląska wymieniał to i może polecić jakieś serwisy.
tak jak kolega pod tobą, mi to robił gościu z okolic bielska, były pracownik hondy (na podwórku 4 hondy) ogarnie ci to za 1200zł z wszystkimi łożyskami w 2dni. oczywiscie o cene bys musial pytac osobiscie, łożyska kupiłem w bielsku wszystkie za 900zl on wziął 150, jeszcze musisz skrzynie zrzucić z auta najlepiej samemu i mu zawieźć. jak chcesz namiar to priv.

kamilen
02-12-12, 16:11
Trochę przesadzacie chłopaki z tymi cenami. W Warszawie w dobrym warsztacie za 1300 to robią i nawet palcem się nie dotykasz. Do tego pamiętajcie że po robocie konieczna jest geometria zawieszenia bo skrzyni nie wyciągnie się bez zdejmowania "sanek". Może łożysk taniej poszukajcie bo 900 to trochę sporo. Myślę że za 600 można kupić komplet.

owsikk
02-12-12, 16:58
o tego pamiętajcie że po robocie konieczna jest geometria zawieszenia bo skrzyni nie wyciągnie się bez zdejmowania "sanek".
No co Ty, spuszczasz olej, wyciągasz przeguby wewnętrzne i skrzynia wychodzi do góry.

kamilen
02-12-12, 17:13
No nie wiem. Ja tego nie robiłem ale w dwóch warsztatach mówili że dołem wyciągają.
Nie za bardzo pamiętam, ale wydaje mi się, że może to być trudne z uwagi na mało miejsca pod maską.

owsikk
02-12-12, 17:17
Etam, rezonator i tak musisz ściągnąć żeby dostać się do śrub skrzyni i rozrusznika. Od dołu wywalasz przeguby wewnętrzne i skrzynka do wyciągnięcia górą. Podpowiedz mechanikom ;-)

kamilen
02-12-12, 17:55
Będę musiał podpowiedzieć, ale przez najbliższe 2-3 lata nie mam potrzeby zdejmować skrzyni.

marekkaf
04-12-12, 18:20
Czy lekki szum prawie niesłyszalny który ustępuje po naciśnięciu sprzęgła sugeruje że to łożyska czy może być to sprzęgło.

Brylant1
04-12-12, 20:55
Jesli na wcisnietym sprzegle szum ustaje to winne sa lozyska skrzyni. Wciskajac sprzeglo odlaczasz naped na skrzynie, w tym momecie nic sie w skrzyni nie kreci co za tym idzie i nie szumi

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

matdaw
09-12-12, 10:44
TO tetaz posadź kogoś i wsadź głowe pod maske ;) będzie wyraźnie słychać z okolic skrzyni to idzie. Bardzo często się to ludziom zdarza.
ja to robiłem przy 135 tysiącach. o ile nie mialem cofanego ale chyba nie. Tak jak u mnie było 4-5 cisza.
http://www.youtube.com/watch?v=WtYg6NgvZq4
tak to wygląda w środku

ok tylko teraź juź nawet na 5 biegu słychać wyraźnie :(

matdaw
12-12-12, 19:50
juź po kłopocie skrzynie.eu :)

owsikk
12-12-12, 23:08
daj znać jak wyszło z kosztami i co Ci wymienili

marekkaf
14-12-12, 17:41
Ile wyszla cie skrzynia na skrzynie.eu.

Kretkou
19-12-12, 19:04
1600 cala robota

apropo po wymianie skrzyni zapalila sie lampka kontrolna silnika czy ma to jakis zwiazek?

Jacek1983
19-12-12, 22:52
Ciekawa sprawa z tymi łożyskami skrzyni. W moim VI genie też była robiona przy 161 tys. km, wymienione wszystkie łożyska. Wynika z tego, że Honda tego nie poprawiła.

marekkaf
21-12-12, 14:00
A czy w kwocie 1600zl była wymiana skrzyni czy naprawa obecnej.

Kretkou
17-01-13, 11:54
wymiana całej skrzyni