PDA

Zobacz pełną wersję : civic coupe - serisu koszty

minime
16-07-05, 13:44
Wlasnie wrocilem z serwisu gdzie sprawdzali mi jedna coupe 1,6 vtec sohc wersja canada.
70.000 mil na liczniku (autko sliczne ale... )

I oto co wyszlo
(niestety skaner mi padl wiec musze przepisac)

SILNIK:

- silnik zuzywa duzo oleju (komentarz : "tak ze ciagnie sie bialy dym za samochodem") - czego ja wczesniej nie widzialem wiec nie wiem skad taki wniosek
- do wymiany zatem: pierscienie tlokowe i uszczelki zaworowe (cisnienie na cilindrach 12, na jednym 11,5 - po czym komentarz: "to oczywiste ze jest takie wysokie poniewaz jak bieze olej to on dodatkowo uszczelnia"

SKRZYNIA BIEGOW:

- do wymiany kmpl. lozysk oraz sprzeglo kompletne (komentarz pana z serwisu : "pierwsze 4 biegi slychac buczenie i wsteczny zgrzyta - stad taka diagnoza)

DO WYMIANY :
filtr powietrza
wahacze przednie gorne R+L
sworzen zwrotn przod dolny R+L
tarcze ham przod
amortyzatory tyl x 2
tulejki stabilizatora przod
opony

4) POMIARY GEOMETRII NIE REJESTROWALNE BO DUZE LUZY W ZAWIESZENIU ( ale i tak mnie za to skasowali ,bo pomiar byl tylko nie bylo rejestracji ,ze wzgledu na luzy)

KOSZTY :

silnik - 4000-5000
skrzynia 2000
reszta (zawieszenie) 3000

czyli w sumie 10000 PLN + 220 za przeglad (przeglad przed-sprzedazowy, geometria, komp.silnika )

No i meritum sprawy , jesli chodzi o elementy eksploatacyjne to sie zgodze ze po prostu nikt tam nie zagladal od dlugiego czasu - ale wypisywanie "stan idealny" to lekka przesada w tym przypadku w przypadku checi sprzedania.

No i moje pytanie : Czy to co napisali (ASO WROCLAW) to na pewno to, czy lekko przesadzaja ,zebym po kupnie nie mial do nich pretensji, ze mi nie powiedzieli i jesli ktos sie orientuje w cenach (z robocizna) na te rzeczy co wymienilem to milo by bylo uslyszec jakies konkrety.
z gory dzieki

ps.SAJENS ty je juz ogladales - to to samo
ps2 - serwis ten jest drogi ale ceniony jakosciowo jak slyszalem
Mini

siemaR
16-07-05, 14:06
Jak go obejrzeli, to raczej nie przesadzają. Zrobisz to taniej, pytanie tylko czy Ci się chce i czy warto. Z tego co piszesz autko jest dobite i zapuszczone, ja osobiście bym je sobie darował, chociaż nie wiem za ile możesz je kupić i który rocznik-poważnie się zastanów. Pierscienie i uszczelniacze zrobisz zdecydowanie taniej, tylko nie wiadomo co będzie jeszcze oprócz nich jak jest tak zajeżdzony. W remonty skrzyni bym się nie bawił, tylko raczej szukał używanej, zawias + hamulce + opony może być coś ok tego co napisali, może trochę taniej - to wszystko zależy. IMHO - odpuść sobie ta coupete, żeby chociaż miała silnik zdrowy, albo budę + zawias - a tutaj masz praktycznie wszystko do robienia. Powiedzmy teoretycznie że nie będzie to 10k, a zmieścilbyś się ze wszystkim w 5-6 tys - myślisz że warto?

minime
16-07-05, 14:10
5-6 tys powiadasz - moze i warto jak koles spusci te 5 ,ale cena by wyszla wtedy 9k
...sam nie wiem...buda zdrowa, malowany, aha bity z przodu byl i wycinany przedni slupek ,dlatego chcialem geometrie robic..ale niestety tak jak mi w serwisie napisali ...

dalej mysle ...i dalej szukam ...
pozdr.
Mini

cena wysciowa byla 14000, rocznik 93 '

emg
16-07-05, 14:27
a który to serwis we wrocku?? D&D jest taki sobie, a B&P minimalnie lepszyMoim zdaniem odpuść sobie szkoda kasy

minime
16-07-05, 14:28
Carpa, pojechalem tam bo slyszalem ze daja rade

emg
16-07-05, 14:30
a długo fura stała?

minime
16-07-05, 14:33
ogolnie ostatni rok nie byla jezdzona (tylko czasmi, bo koles do usa pojechal) jesli o to pytasz, a w serwisie 3 godziny ...

sc0rpion
16-07-05, 15:52
carpa sa ok, chociaz slyszalem tez negatywne opinie pod ich adresem

a co do auta to odpusc sobie, znajdziesz lepsza i tansza, a juz najlepsza opcja bylaby wycieczka do niemiec

minime
16-07-05, 15:56
ja o nich slyszalem tylko ze sa drodzy (co potwierdze) .

sc0rpion
16-07-05, 15:59
sa tansi od biela&pilch

boomer
16-07-05, 18:29
Za ta cene to wg mnie swapa zrobisz wiec i tak wiekszosc rzeczy wymienionych przez ciebie bedzie wymieniona.

emg
16-07-05, 21:17
jak fura długo stała to pierścienie zapieczone - zalać naftą na noc wymienić pierścienie i zmierzyć kompresję jeszcze raz - kiedyś tak miałem i kompresja z 5 doszła do 14

minime
16-07-05, 22:12
ale tam jest 12 z tym ze jak mi koles napisal, czego nie ogarniam, ze jak bierze olej to jest wieksze cisnienie....jak to jest ?

sc0rpion
16-07-05, 22:23
dla mnie to on jakies farmazony gada, bo akurat cisnienie 12 jest w miare ok
ja w vti mialem okolo 13, a moze wiecej, nie pamietam

wazne jest zeby na wszystkich cisnienie bylo jednakowe a roznice 0,5 mozna uznac za granice bledu, z reszta z tego co wiem oni maja ten przyrzad do badania cisnienia troche z dupy, bo nie jest wkrecany tylko przykladany, a samo cisnienie jest wykreslane poprzez wklad ala dlugopis, ktory nierzadko po prostu przestaje pisac i wydaje sie ze cisnienie na poszczegolnych cylindrach nie jest rowne (tak bylo w moim przypadku, jak u nich mierzylem kompresje).

emg
16-07-05, 23:29
ze jak bierze olej to jest wieksze cisnienie....jak to jest ?

interesująca teoria :lol: :lol: - bzdura

Judge_Dread
17-07-05, 11:07
No nie do konca taka bzdura... Nie wiem jak to gosc napisal, lecz proba olejowa ktora sie robi przy mierzeniu kompresji w momencie podejrzenia zuzycia sie pierscieni polega na: zmierzeniu kompresji powiedzmy 12, teraz nalewamy okolo 50ml oleju do cylindra i mierzymy kompresje jeszcze raz wychodzi nam okolo 14 tak silnik sie uszczelnil olejem wiec masz odpowiedz na swoje pytanie zuzyly sie pierscienie natomiast jezeli zostanie na tym samym poziomie 12 oznacza to ze wszystko jest w porzadku. Wydaje mi sie iz oto chodzilo temu "mechanikowi" specjaliscie...

minime
17-07-05, 13:14
o widzisz ... z tego co mi powiedzial to : " jest 12 bo bierze olej i dlatego jest dodatkowo uszczelniony, czyli realnie ma mniej" - tak jakos to bylo.

emg
17-07-05, 19:47
czyli wg mnie nie chodziło o próbę olejową tylko jednak o to, że jest wyższe ciśnienie bo olej się dostał przez pierścienie :D :D

no to pytanie za 100pktów: była robiona próba olejowa????

minime
17-07-05, 20:15
no i jest odpowiedz za 100pkt - nie :D (nic mi o tym nie wiadomo)

emg
17-07-05, 22:15
no to mechanik mówił bzdury

minime
21-07-05, 20:52
panowie , czy istnieje taka szansa zeby ktos podal konkretne ceny zebym mogl miec jakies odniesienie ...

minime

siemaR
21-07-05, 20:59
panowie , czy istnieje taka szansa zeby ktos podal konkretne ceny zebym mogl miec jakies odniesienie ...
idziesz sobie np. tutaj: http://www.katalog.intercars.com.pl/ ściągasz cennik i jeszcze po kilku sklepach i stronach, sprawdzasz ceny części które potrzebujesz (będziesz wiedział ile co orienacyjnie kosztuje), później dzwonisz powiedzmy do 3 warsztatów i pytasz się o koszty robocizny i będziesz miał konkretne ceny - chcesz żeby ktoś to zrobił za Ciebie? ;)

minime
22-07-05, 07:35
chcesz żeby ktoś to zrobił za Ciebie?
;)
remont ? - na pewno.
Dzieki siemar