Zobacz pełną wersję : problem z eletrycznymi szybami
Siema. zmieniałem oświetlenie klamek w swoim EJ9 zasilanie wpięte w kable od sterowania szybami i przypadkiem zrobiłem zwarcie:/ i umarło mi sterowanie lewa szyba,prawa normalnie działa bezpiecznik jest ok.Gdzie szukać problemu i jak go zlikwidować???
Może sfajczyłeś przełącznik. Sprawdź czy silnik działa, jeżeli masz wszystkie bezpieczniki ok to zostaje przełącznik.
a jakby zdechł przekaźnik to by nie działały obie szyby? jak sprawdzić czy silnik działa?(kable od aku i na krótko? idą 4 kable do silnika w które się wpiąć żeby znowu czegoś nie zjarać?)
jeden to masa(minus), drugi to plus, a pozostałe dwa to przesuw w górę i przesuw w dół
podłącz minus do minusa z aku i plus do plusa z aku
następnie bierzesz kabelek włączasz sie do plusa i dotykasz któregoś z pozostałych styków jezeli chodzi w jedna i w druga strone to znaczy ze silniczek działa :)
minus to zazwyczaj czarny przewód
plus to czerwony
ok dzięki jak sprawdzę to dam znać co i jak:)
jeden to masa(minus), drugi to plus, a pozostałe dwa to przesuw w górę i przesuw w dół
podłącz minus do minusa z aku i plus do plusa z aku
następnie bierzesz kabelek włączasz sie do plusa i dotykasz któregoś z pozostałych styków jezeli chodzi w jedna i w druga strone to znaczy ze silniczek działa :)
minus to zazwyczaj czarny przewód
plus to czerwony
Coo? O czym Ty kolego mówisz??
Pytonmt ściągnij sobie z forum manual tam jest opisane jak sprawdzać silnik i nie rób tak jak kolega wyżej napisał, bo będziesz szukał nowego silnika...
W kostce masz 4 piny żeby sprawdzić silnik podłączasz plus i minus na zmianę do pinu 1 - 2
z manualna znalazłem może się komuś jeszcze przyda
http://imageshack.us/a/img5/4732/60373597.th.png (http://imageshack.us/photo/my-images/5/60373597.png/)
teraz nie ma wątpliwości jak sprawdzić:)
iiii podłączałem jak w manualu i dupa:/ coś tyka w silniku i ani drgnie,czyli werdykt:zjarany silnik:/