Zobacz pełną wersję : pytanie o kółko rozrządu w d serii
witam
czy kółko rozrzadu z y7 jest takie samo co w y8 ??? i czy moze wygladac tak samo z y8 jak z y7 a róznic sie tylko tym kilkiem? co w y7 jest troche pod kątem?
dzieki
To samo.
Nie byłbym tego taki pewien.
Swego czasu szukałem kółka z Y8 - nigdzie go nie mogłem dorwać i już chciałem brać Y7, ale gdzieś na necie przeczytałem, że mogą być różnice i go nie kupiłem.
Zresztą - wszyscy wszędzie piszą, że cała D-seria VTEC to praktycznie te same silniki, a jest to guzik prawda. Z własnego doświadczenia wiem, że tłoki z Z6 i Y8 się od siebie różnią, głowica Y2 i Y8 to zupełnie co innego - inna wysokość, inne zawory VTEC, inne wałki, kółka rozrządu, element na którym osadzone są kasowniki VTEC'a też jest inny... i pewnie jeszcze cała masa innych pierdół.
Kiedyś chciałem poskładać silnik z 2 różnych i wiem ile jest w tym rzeźby i cudowania.
Obecnie mam niemal kompletny D16Y8... z Y2 pozostał tylko wałek rozrządu i kółko, ale żeby to jeździło jak należy i tak trza było ingerować w elektronike i bawić się zapłonem. Aha... siedzą w tym silniku jeszcze tłoki z D16Z6 przez co kompresja się podniosła (stąd moje podejrzenie, że są inne od tłoków z Y8).
Także dla św. spokoju radzę szukać części z konkretnego silnika:)
Pytanie dotyczy kółka, wałkowałem temat przed wsadzeniem wałka z Z2, kółko Y7 i Y8 to to samo. Są identyczne :)