Zobacz pełną wersję : szybkie pytanie- szybka odpowiedz... sprezyny
czy sprezyny załozone w sedanie 6gen beda pasowac do 5 gen hatchback'a ?
EIBACH -40mm
mechanik załozył mi takei i okazało sie ze przód ładnie poszedł w doł a tył- jakby podniosł sie jeszcze wyzej
czy to wina wagi samochodu- moze jest za lekka a sprezyny za twarde ?
czy moze zle załozył sprezyny (przod na tyl, tył na przod) -- tak ktos mi zasugerował ze sa bardzo podobne i stad moze ta pomyłka- choc mechanik twierdzi ze załozyc je dobrze...
prosze napszcie co o tym sadziecie!!
pozdr
Paula
Założone na odwrót sprężyny. To, że są podobne to o niczym nie świadczy bo jeśli się założy je na odwrót to wiadomo, że sprężyna która powinna być na tylnej osi a jest na przedniej ugnie się więcej niż powinna normalnie. A spręzyna która powinna byc na osi przedniej i przyjmowac na siebie ciężar silnika będąc na osi tylnej nie ugnie się prawie wogóle albo i wręcz podniesie auto do góry.
Sprawdź czy na przedniej osi są sprężyny z oznaczeniem VA a na tylnej HA.
no i okazalo sie ze założone sa przod na ty, tył na przod i do tego sprezyny na przedniej osi sa załozone sa |"do gory nogami"
jeczal cos jednak ze nie pasowaly mu w kielichy i daltego je tak załozyl.
jednak jutro ma zrobic poprawke...
zobaczymy czy zamiana da oczekiwany efekt
a z MB (anglik) do ek ?? numery seryjne przodu sa takie same tył z MB jest 1,5mm gróbszy drut i 20 mm wyższa sprezyna ?? zakąłdał ktoś ??
Podbijam. Jak się sprawują Jamexy bo chce wrzucić do Ej1, przód -60mm tył -55mm. Jakiej jakości są te sprężyny? Ma ktoś? Nie będzie za nisko? Nie chciałbym zamiatać wszystkie po drodze ;)
Podbijam. Jak się sprawują Jamexy bo chce wrzucić do Ej1, przód -60mm tył -55mm. Jakiej jakości są te sprężyny? Ma ktoś? Nie będzie za nisko? Nie chciałbym zamiatać wszystkie po drodze ;)
Wrzucałem wczoraj do EG3 Jamexy - 40mm i już po montażu auto siadło ze 35mm, a co będzie jak się osiądą - będzie realne - 50mm. Jak założysz Jamexy -50mm to zapomnij o seryjnym amortyzatorach oraz o normalnym przejeżdżaniu przez progi zwalniające. Parkowanie na krawężniku to tez będzie przeszkoda nie do pokonania.
Wrzucałem wczoraj do EG3 Jamexy - 40mm i już po montażu auto siadło ze 35mm, a co będzie jak się osiądą - będzie realne - 50mm. Jak założysz Jamexy -50mm to zapomnij o seryjnym amortyzatorach oraz o normalnym przejeżdżaniu przez progi zwalniające. Parkowanie na krawężniku to tez będzie przeszkoda nie do pokonania.
No dobra to moze 40mm przód/tył tak na dobry początekł?! bo faktycznie 60mm to na polskie warunki moze byc przeginka...
na dobry poczatek to sobie kup jakies porzadne amortyzatory, zobaczysz co znaczy dobra jazda