PDA

Zobacz pełną wersję : Czarne świece

pawizy89
11-10-07, 20:06
Jak myślicie co moze być przyczyną czarnego nalotu na świcach dodam jeszcze ze auto mi duzo pali-za duzo :djablek: silnik to d15b2 potrafi wziąść nawet 13 litrow po ""pseudo" miescie gdzie raptem pare skrzyzowan choc przyznam ze na krutkich odcinkach. ZAstanawia mnie ten nalot,wydaje mi sie ze jest zabogata mieszanka ale jak to naprawić :O świce wymienione filtry też. Macie jakieś sugestie w czym pogrzebać dodam że na mechanikow funduszy BRAK więc przydało by sie coś w rodzaju "ZRÓB TO SAM" z góry dzięki i pozdro

Lcfr
11-10-07, 21:03
zawory ustawic warto..............
sprawdzic zapłon.........

pawizy89
11-10-07, 22:23
No jak tak mowisz to raczej tak zrobie ale jak tylko kaska wpadnie. tlyko czy to odbije sie na spalaniu? Jak ktos ma jakies sugestie to pisać ;)

nelq
11-10-07, 22:27
Jesli sie odbije to regulacja raczej zmniejszy spalanie :]

karpik85
11-10-07, 23:38
jak 13 pali to lepiej sonde sprawdź, bo przecież to jest jakiś kosmos a nie normalne spalanie. Mnie przy ciągłym staniu w korkach nigdy więcej niż 8 nie spalił.

pawizy89
12-10-07, 13:22
dodam ze komp żadnych błędów nie wywala? To chyba sonde wyklucza:] a informacje z sondy na zimn ym silniku i tak nie są pobierane więc na krutkich odcinkach raczej sonda nie wiele ma sie do spalania na trasie spali kolo 7 litrow

-Brzoza-
12-10-07, 17:05
A jaki masz przebieg?
Bo sonde i tak trzeba wymienic po ok 100k.
Warto a koszt wyniesie 100-150 PLN

Pozdro

Lcfr
12-10-07, 19:59
Bo sonde i tak trzeba wymienic po ok 100k.
Pozdro

gdzie tak jest napisane??????????????? :czerwona kartka:
jakis maual tak zaleca czy serwis??????????????

grochu83
21-10-07, 09:29
Witam, podłącze się do tematu ponieważ mam podobny problem.

Wymieniłem świece(takie jak są zalecane)-samochód zaczął wariować na niskich obrotach gdy silnik był zimny i rozgrzany, więc poszedłem dalej za ciosem sprawdziłem kopułkę-okazało się że styki już na wykończeniu więc wymieniłem kopułkę, palec, przeczyściłem krokówkę reset kompa i jazda.

Było dobrze przez 2dni.Teraz na benzynie na zimnym silniku jest niby OK(po odpaleniu ma te 1,5tys obrotów,ale czuć że nie chodzi równo,szczególnie gdy powoli dodaje gazu-tak jakby go zalewał trochę i nie palil na wszystkie gary)
Po wykręceniu świec okazuje się że są czarne a jedna lekko mokra(chyba benzyna).. :(
Przeczyszczenie świec, wymiana tej mokrej-chodził dobrze,ale problem powrócił tego samego dnia.

Gdy silnik się rozgrzeje obroty na benzynie falują pomiędzy 1 a 0,5 tyś obr. a nieraz nawet zgaśnie. Na LPG jest OK-i na zimnym i ciepłym silniku.

Mój silnik to D15B2.

Bishop
21-10-07, 19:01
Pozwolicie, ze wkleje odnosnik do innego tematu, w ktorym udalo mi sie rozwiazac podobne problemy ze spalaniem i obrotami w mojej hani:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=404173&sid=a7f1945144cb8eefbb399cb387c67726#404173