Zobacz pełną wersję : Różnice między coupe a hatchbackiem
Witam.
Czym sie różnią elementy blacharskie w coupe 6gen od hatchbacka 3d 6gen. Chodzi o maske, zderzaki, błotniki itp.
Niczym sie nie różnią. Oba samochody do środkowego słupka są takie same konstrukcyjnie.
To dlaczego przy sprzedaży części jest rozroznienie na 3d/sedan i coupe? Ja jednak mysle, ze czyms to sie jednak rozni...
na 100 % sie niczym nie różni, nawet drzwi są takie same w coupe i 3d.
To czemu przy częściach jest napisane albo do sedan/3d, albo do 2d? Nie rozumiem tego.
Nie wiem dlaczego tak jest. Jak chcesz mieć pewność co do tych części to napisz do kogoś z komercyjnej giełdy kto sprzedaje części do hond, np. do Maciekxxxx i on Ci potwierdzi, że konstrukcyjnie te samochody są takie same do połowy.
ale ceny do qp moga byc wyższe ;/..... np. na allegro...
ps. po co dublujesz wątki? (tutaj i w 92-200??????????????)
tym bardziej, ze odpowiedz na głowne pytanie nba forum jua padła..........
3d/coupe maja taki sam przod
sedan/coupe maja takie same tylne lampy i zderzak
Sorka za dubel, ale potrzebowalem szybkiej odpowiedzi, bo samochod stoi, a czesci nie ma.
Dzieki za rozwianie watpliwosci. Dzieki temu nie bede musial isc w zamienniki :/
a czesci nie ma.
chyba żartujesz! częsci jest od zaj...a i do jednego i do drugiego! no chyba że szukasz za 1zł! :/
a czesci nie ma.
chyba żartujesz! częsci jest od zaj...a i do jednego i do drugiego! no chyba że szukasz za 1zł! :/
Ale o to chodzi, ze bym musial po 1-2 czesci sciagac z roznych stron polski, a to mi sie nie widzi... Dzwonilem po calej polsce i nikt nie mial kompletu...
Ale juz upatrzylem kompletny przod od 3d po lifcie, wiec problem raczej z glowy.
3d/coupe maja taki sam przod
sedan/coupe maja takie same tylne lampy i zderzak
chyba pomyliles z 5gen. w 6gen sedan i coupe nie mają takich samych lamp ani zderzaków.
w 6gen sedan i coupe nie mają takich samych lamp ani zderzaków.
w 6gen sedan i coupe (zarówno przed jak i po lifcie) nie mają takich sam lamp ale za to mają takie same zderzaki tył *1
w 6gen wszystkie nadwozia przed liftem mają taki sam przód *2
w 6gen wszystkie nadwozia mają po lifcie mają taki sam przód
w 6gen 3d przed i po lifcie zderzaki tylne są takie same *3
*1 w sedanie przed liftem na zderzaku tylnym są listwy a w coupe nie ma
*2 w sedanie i 3d przed liftem na zderzaku przednim są listwy a w coupe nie ma
*3 w 3d przed liftem na zderzaku tył były listwy, a w 3d po lifcie listew nie ma
*4 wyjątkiem są wersje na usa/kanadę, gdzie w ogóle nie było czegoś takiego jak listwy, za to modele przed liftem miały wzmacniany przód (i tył?) belką pod zderzakiem czego w wersji przedliftowej na europe nie ma
czy listwy boczne tzn. w przednim blotniku, drzwiach i tylnym blotniku sa takie w 3d i coupe?
jak jest z progami? sedan, 3d i coupe maja takie same?
chodzi o 6gen
Listwy boczne w coupe są bardziej wypukłe niż w 3d
W 6gen przed liftem błotniki przednie są niby takie same w 2d/3d/sedan , ale mając kiedyś małą stłuczkę zmieniałem błotniki w 3d 96r, oba oryginały (tak mnie zapewniano) w tym samym hondowskim kolorze,( kupione od różnych sprzedawców), po pewnym czasie jednak zauważyłem ,że coś jest nie tak. Pomierzyłem oba i okazało się ,że jeden jest dłuższy od drugiego o niecały cm i w miejscu przetłoczenia nad kołem jest bardziej "wypukły" , mocniej zachodzi nad koło . Pomyślałem ,że ktoś mnie zrobił w konia i jeden to zamiennik , jednak pytając lakiernika który je malował stwierdził ,że oba są oryginalne ( tak samo zabezpieczone były antykorozyjnie, taka sama warstwa podkładu itp) , ale ,że muszą pochodzić z różnych wersji nadwozia.
to w końcu jak to jest? Wiem ,że np szyba przednia do 3d i coupe według katalogu też ma inne oznaczenie i milimetry róznicy.
Starstruck
17-03-11, 12:30
Ja w swoim VI gen EK3 HB mam zderzak przedni od QP. Wszystko pasuje, ale np, śruby osłony pod zderzakiem nie pokrywają się z wejściami :). Zawsze minimalne różnice są, a nawet mogą pojawić się w tych samych wersjach nadwozia. Ja np po małej stłuczce zmieniałem właśnie zderzak i grill, i grill oporowo wszedł w zderzak, mimo że obie części były OEM.
Listwy boczne w coupe są bardziej wypukłe niż w 3d
O jaaa, faktycznie :D. Dobre info :).
Tak listewki drzw i błotników są w innym kształcie, progi 3d i coupe to samo, drzwi i caly przód to samo, zderzak jest fajniejszy w coupe bo nie ma tych paskudnych listewek.
A no a co do 3d przed i po liftem, oprócz podłużnic cały przód jest inny, jeśli chcecie kupić zderzak po liftowy to razem z grilem, pasem, maską lampami, i błotnikami, bo tylko wtedy bedzie igła, no ale rzeźba zawsze istnieje :D:D