Zobacz pełną wersję : Jaki lać olej do Civic HB 1.6 2001rok 170 000 przebiegu
Ksieciunio
20-11-12, 12:35
Witam, pare miesięcy temu kupiłem civic'e z silnikiem 1.6 D16y1 (jak dobrze pamiętam), przymierzam sie do zmiany oleju + wszystkie filtry i rozrząd.
Silnik pracuje pięknie i nie pali oleju, sprawdzałem kilka razy. Jeżdżę spokojnie raczej :)
Przejechane ma 170 000km około, sęk w tym, że kupiłem od niemca i nie mam nigdzie w papierach jaki jest obecnie wlany olej, ani pod maską też nic nie ma.
Myślałem nad Motul'em, ale jakie oznaczenia wybrać ?
ja bym zalal rzepakowy.
Na forum jestes od 2009 roku i nie zauwazyłes tego wątku o olejach gdzie masz wszystkie informacje na ich temat tzn jaki lac jakiego producenta itp??
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?19768-Oleje-silnikowe-i-przek%B3adniowe!!!!!
Ksieciunio
22-11-12, 21:31
Właśnie tego nie mogłem znaleźć więc założyłem ten temat, w poprzednich autach miałem karteczki pod silnikiem lub w książkach. Dzięki jeszcze raz za opinie i pomoc.
Panowie odświeżę temat bo mam w zasadzie jedno pytanie a nie chce zakładać nowego tematu a wyżej podany link tyczy się działu Civic 92-00, ale przejdę do rzeczy.
Obecnie mam zalany samochód (civic 1.6 2002r) Motulem 8100 X-Cess 5W40 i poprosiłem znajomego aby dokupił mi 1L na dolewkę, ten niestety nie zauważył i kupił Motula 8100 X-Clean 5W40 czy mogę go dolać i nie będzie żadnych problemów ? Generalnie i tak planuje wymienić olej w okolicach marca.
to jest to samo mozesz lac spokojnie