Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sportowe zawieszenie- wymiana amrotyzatora

krzysiek civic
19-11-12, 23:29
Witam
Na przegladzie wykazało mi slaby lewy tylni amor ( jak wiadomo trzeba wymienic 2 lewy i prawy) wiec ok.. oddałem do mechanika. mam sportowe zawieszenie takie juz było w mojej H jak kupiłem ktos przedemna ogarnoł to. Dzisiaj przez tel rozmawiałem z mechanikiem i padły dosyc duze sumy, hm nie wiem czy naprawde to jest taki koszt czy ktoś chce mnie na kase naciagnac. bo cos koło 1000 za 2 amorki i wymiana.. Ja natomiast od tak znalazłem sobie na allegro
http://allegro.pl/amortyzatory-sportowe-honda-civic-crx-coupe-mts-i2733404740.html
http://allegro.pl/amortyzatory-sportowe-honda-civic-crx-95-01-mts-i2746195212.html
hm jak widac cena dzo odbiega od tej co mi w warsztacie powiedziano, czy hm majac z przodu amorki ( nie wie jakiej są firmy) musze miec z tylu takie same czy jak?? Czy sprzezyna ktora tam mam ( ona jest dobra) czy spasuje ? Na co mam patrzec dokladnie zeby poszukac , chyba ze te beda pasowac?
prosze o pomoc nie ogarniam tematu.

Brylant1
20-11-12, 00:03
Na jednej osi musza byc takie same.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

kurgan
20-11-12, 07:32
dobrze jest wlozyc takie jakie sie ma, zeby pozniej nie bylo np. roznicy w odczuciach z jazdy. miekszy tyl, twardszy przod, inny skok amora. generalnie jak wyzej amory jak opony wymienia sie osiami.

krzysiek civic
20-11-12, 08:29
Panowie to wyzej napisalem ze jak tylny lewy jest slaby musze wymienic tylny lewy i prawy tak tez napisałem:) chyba sie nie zrozumielismy...
Interesuje mnie wlasnie czy np te amorki podejda pod sprzezyny ktore mam, czy jakos sie patrzy pod tym kontem czy kazdy amor sportowy podejdzie pod obnizajaca sprzezyne? na co musze patrzec?
Oraz jak mam z przodu jakies wlasnie sportowe na jednej osi czyli przedni lewy i prawy i teraz kupie innej firmy tylni lewy i prawy czy bedzie ok? Bo szczerze auto było sprowadzone z Niemiec i watpie ze znajde akurat takie same amorki ktore sobie ktos zalozyl tam powiedzmy 6 lat temu;/

And84
20-11-12, 09:35
Mogą z tyłu być inne amory gniazda na sprężyny są takie same w seryjnych jak i w sportowych amorach więc sprężyna podejdzie normalnie , tylko od gwintowanego zawiasu nie podejdzie zazwyczaj .
a za taką cene to AGX na tył kupisz i na wymiane jeszcze zostanie :D

krzysiek civic
20-11-12, 09:39
czyli podsumowujac na tył moga byc innej firmy nie takie same i bedzie ok, nie bede dyskonfortu ani nic?
To czym gwintowy to wlasnie nie wiem musze dopytac, jesli gwintowany to co wtedy? Trzeba sprezyn nowych szukac czy jak sie za to zabrac?
Te co podałem MTS sa w miare dobre?

And84
20-11-12, 10:02
czyli podsumowujac na tył moga byc innej firmy nie takie same i bedzie ok
Tak

nie bede dyskonfortu ani nic?
Na dobrym amorze nie bedzie :)

Co do MTSów to jest dużo tematów na forum ...

krzysiek civic
20-11-12, 11:05
a sprezyny normalnie te co mam podejda? bo mechanik mi wlasnie gadal ze mozliwe ze nie podejda, czy to bujda?

And84
20-11-12, 11:43
a sprezyny normalnie te co mam podejda? bo mechanik mi wlasnie gadal ze mozliwe ze nie podejda, czy to bujda?
jak już napisałem wyżej że gniazda w amorach są takie same w każdym (do danego modelu :) )i sprężyny tak samo podejdą czy to sportowe czy seryjne , wyjątkiem jest gwint .

krzysiek civic
20-11-12, 11:50
a jesli powiedzmy mam gwint amorek to co wtedy?? Bo dzisiaj dopiero sie dowiem

maciu$
20-11-12, 16:41
Jeżeli masz gwint to musisz kupić amortyzatory do gwintu (nowe jakiekolwiek nieopłacalne) albo zmienić amortyzatory tył łącznie ze sprężynami na zwykłe bez gwintu.

krzysiek civic
20-11-12, 21:29
hm amortyzator do gwintu hm tkai jak pdoalem tylko ma psiac do gwintu czy jak? bo zielony jestem. Bo zwyklego zawieszniea nie chce

Mathius4
20-11-12, 21:47
http://allegro.pl/zawieszenie-gwintowane-gwint-honda-civic-crx-91-01-i2762552680.html

To jest zawieszenie gwintowane - jak sama nazwa wskazuje można zmieniać jego wysokość poprzez skręcenie lub rozkręcenie amora na gwincie.

Co do MTS - tylne zawieszenie z MTS jest jak dla mnie twarde, nie wiem jakie miałeś dotychczas, przód z MTS jest natomiast mega miękki (bedziej niż seria..).

krzysiek civic
20-11-12, 22:48
hm tak tylko ze tu sa 4 amorki mi potrzebne jedynie 2 tylne i tyle... hm te MTS co dalem rozumiem ze nie jest gwintowane??? Miałem wlasnie twarde dotychczas jestem przyzwyczajony..

maciu$
21-11-12, 01:01
Nie nie są gwintowane. Tak jak pisałem wcześniej samych amortyzatorów do gwintu w normalnej kasie nowych nie kupisz.

krzysiek civic
21-11-12, 09:05
hm rozumiem bo mam z 400 no max 500 zeta przeznaczone na 2 amorki na tył.. znajde cos w tej cenie?

And84
21-11-12, 11:45
hm rozumiem bo mam z 400 no max 500 zeta przeznaczone na 2 amorki na tył
z seryjnych spokojnie znajdziesz ze sportowych to tylko MTSy bo z markowych typu KONI , Bilstein itp to 1 tyle kosztuje nowy
Czasem warto używanych sportowych poszukać tych markowych ale to nie tak łatwo i szybko sie znajdzie .

krzysiek civic
21-11-12, 11:49
e wole juz gorsze ale nowe niz po roku znowu bedzie zonk... nie wiedizalem nawet ze gwintowane sa tyle drozsze od takich nie gwintowanych..hmm , ogladalem MTS ale nigdzie nie widze gwintowanych, bede wdzieczny jak ktos sie natknie na takowe..

maciu$
21-11-12, 13:27
samych amortyzatorów do gwintu w normalnej kasie nowych nie kupisz

Nawet nie musisz się wysilać żeby szukać, ani MTSa, ani Ta Technixa nikt Ci nie sprzeda.

krzysiek civic
21-11-12, 20:53
to widze ze jestem w czarnej dupie za przeproszeniem..to co ma teraz zrobic.. opcja ze z tylu bede mial normalne sportowe nie gwintowane chyba nie podejdzie??
To nie wie co teraz zrobic.. za 2 nie dam 1000, jak ja bym zakladal sam to bym sie nei zabieral za to ael gosciu który miał auto wczesniej zalozyl juz

airman
22-11-12, 08:30
Weź stwierdź wpierw co konkretnie masz na aucie. Może zrób jakieś foto. Być może to jest po prostu jakiś podstawowy zestaw MTSa (nie gwint), bo wynika z Twojej wypowiedzi, że nadal nie wiesz.

krzysiek civic
22-11-12, 11:29
w sobote sie dowiem, wiec temat odswieze

krzysiek civic
24-11-12, 10:51
wiec tak: zawieszenie jest gwintowane znaczy amorki gwintowane, wypada wymienic i teraz co zrobic kurde... znalezc jakies tanie gwinty dam rade?

Mathius4
25-11-12, 20:10
800zł najtańszy gwint z MTS/FK/Ta technix.

Jak coś to brałbym albo FK albo TA ale to i tak jeden czort.

krzysiek civic
25-11-12, 22:26
hm daje to rade? wiadomo ze sa gorsze niz jakies za 2000 ale co zrobic;) Moze ktos napisac na temat tych Ta technix kolor niebieski ponodz nie sa takie super twarde?

And84
26-11-12, 15:39
ponad 20 str. wiec napewno sie dużo dowiesz http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?120892-Mts-technik-gwint