PDA

Zobacz pełną wersję : Civic 5 gen - Gaśnie podczas jazdy - kod usterki 15

kowalpawel01
17-11-12, 21:23
Witam,
Moja Hania ostatnio zwariowała. ( Civic Vgen 1,5 LSi, 95 rok coupe + instalacja gazowa). Postaram się jak najprościej opisać problem.

Otóż sprawa wygląda tak.
Pewnego dnia jadąc Hania nagle zgasła - bez szarpania - po prostu spadły obroty do zera, po czym nie chciała odpalić. Po odczekaniu chwili odpaliła normalnie. (przed zgaśnięciem nie pali się kontrolka check, tylko jak zgaśnie)
Taka sytuacja miała miejsce już kilka razy. Czyli gaśnie bez powodu i po odstaniu zapala.
Wykonałem samodiagnostykę i wychodzi błąd 15 - Sygnał wyjściowy układu zapłonu.
Jak sprawdzić czego może być przyczyna, i przetestowac aparat zapłonowy.
Samochód normalnie jeżdzi, nie przerywa, ma moc, nie szarpie, trzyma obroty na zimno i na ciepło. Dodam, że gaśnie na benzynie i gazie, więc raczej nie jest to wina paliwa lub układu paliwowego.
Jeśli ktoś ma jakieś sugestie proszę o pomoc.

Greg001k
17-11-12, 21:34
Prawdopodobnie moduł zapłonowy lub cewka.

kowalpawel01
17-11-12, 23:58
Prawdopodobnie moduł zapłonowy lub cewka.

A znasz jakiegoś dobrego i niedrogiego elektromechanika, który by to zrobił na terenie Warszawy lub okolic?
Albo kto by miał na sprzedanie cewkę i moduł w okazyjnej cenie?
Ewentualnie nie musi być mechanik ktoś kto by to ogarnął.
Ja Hanie niedawno kupiłem na razie jest w opłakanym stanie. Ale chcę ją doprowadzić do jazdy i na wiosnę wziąć się za nią porządnie

Dziś jeszcze zauważyłem, że gaśnie raczej w momencie nagrzania się silnika (aparatu zapłonowego). Na zimnym silniku jeszcze nie zgasła.
Zrobiłem test i jak jechałem z włączonym ogrzewaniem na maksa i temperatura się nie podnosiła było ok.
Gdzieś wyczytałem że takie objawy najczęściej daje uszkodzony moduł zapłonowy.
Jak go można sprawdzić? Tylko po przez podmianę?

Greg001k
18-11-12, 12:34
W sumie to prosta sprawa, sam spokojnie dasz radę to zrobić (mi najpierw robił mechanik, ale problem pozostał bo nowa cewka była uszkodzona i przerywała, więc zrobiłem to sam - w sumie to dość łatwe do zrobienia jest więc nie masz się co obawiać, że coś zepsujesz).
Cewkę nową za ok 60zł kupisz na allegro. Moduł to troszkę wyższy koszt - ok 150-200zł (możesz również użyć modułu i cewki z jakiegoś innego sprawnego aparatu zapłonowego hondy jak chcesz).

Instrukcja:
1. Odkręć aparat zapłonowy (3 śruby)
2. Zdejmij kopułkę (również 3 śruby)
3. Odkręć palec rozdzielacza (1 śrubka -> przyda się WD40 by prysnąć ją, to pójdzie wówczas gładko)
4. Zdejmujesz palec, osłonę i będziesz miał jak na dłoni cewkę oraz moduł (jedno i drugie trzyma się na 2 śrubki)
5. Wymieniasz to co potrzeba, skręcasz i zakładasz aparat do autka, to wszystko

Ps. U mnie po nagrzaniu silnika cewka niegomagała - auto zgasło i nie chciało odpalić (obroty na 0) jak silnik się ostudził to wszystko ok było oczywiście do czasu nagrzania i to była wina cewki (nowa ale uszkodzona była, po reklamacji druga cewka działa już od ponad 10k km i nie ma problemów).

kowalpawel01
18-11-12, 16:10
A też na samodiagnostyce wyskakiwał Ci bład nr 15?

Greg001k
18-11-12, 16:24
Nie robiłem samodiagnostyki, dość długo wykluczałem jednak cewkę bo była nowa ale jednak ona powodowała całe zamieszanie (gdy nabrała temperatury coś się w niej rozłączało i nie mogłem odpalić auta dopóki silnik nie ostygł, nie było również checkengine, po ponownym odpaleniu komp wszystko sprawdzał i check gasł więc nie sprawdzałem). W przypadku gdy mi poszedł moduł zapłonowy nie było mowy o odpaleniu auta i musiałem wymienić na nowy, więc w tym przypadku obstawiam cewkę.

kowalpawel01
18-11-12, 16:43
A też na samodiagnostyce wyskakiwał Ci bład nr 15?

Postaram się jak najszybciej to sprawdzić.
Dziwi mnie fakt, że komp zgłasza na samodiagnostyce błąd 15 - sygnał wyjściowy modułu, oczywiście po zapłonie check gaśnie i wygląda jak by było wszystko ok.
Nie chciałbym wydawać zbędnej kasy.
Ale chyba zacznę od cewki.

Greg001k
18-11-12, 17:08
W sumie warto sprawdzić najpierw. Jak znasz kogoś z honda to mozna zrobic podmianke modułu a pozniej cewki i sprawdzić w ten sposób gdzie jest problem.

kowalpawel01
18-11-12, 18:26
Niestety nikogo nie znam z kim mógłbym zrobić podmiankę.
Pod koniec tygodnia wezmę się za to i dam znać jak poszło.

kowalpawel01
20-01-13, 21:15
Witam,
Chciałbym poinformować, że wina była po stronie uszkodzonego modułu. Wymieniony i zrobione na nowym już ponad 2000 km.