Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Łożyska/Piasty Kół

piotrstrojek
17-11-12, 18:50
Witam Panowie, zdecydowalem się na założenie tego tematu ze względu na przygodę jaka mnie spotkała w czasie ostatniego tygodnia. W związku z tym mam do was pytanie - co wpływa (jeżeli wpływa) na ogólną trwałość - żywotność łożyska koła. Pomińmy dwie kwestie - przebieg i błędny montaż. Powiedzmy że mamy auto, które posiada markowe łożyska i chciałbym żebyście pomogli w określeniu co może spowodować że łożysko pożyje krócej albo dłużej.

Dzięki wielkie za odpowiedzi :)

Dzida
17-11-12, 18:57
Markowe? Jeżeli myślisz, że NTN jest tej samej jakości co OPTIMAL czy BTA to się mylisz. To primo.

Skracać żywotność może długotrawłe okrutne męczenie wysoką temperaturą (kilka tysięcy kilometrów z zablokowanym zaciskiem naprzykład), jazda na negatywie (siła jest totalnie krzywo przykładana do łożyska) oraz dziury (takie, kiedy zawieszenie dobija i tak naprawde nie amortyzuje już nic) i uderzenia podcinające w bok, typu kolizja z krawęznikiem podczas zabawy na ręcznym.

Poza tym jazda z nieodkręconą nakrętką piasty.

piotrstrojek
17-11-12, 19:41
No właśnie - pół roku temu sprawiłem sobie dwie piasty BTA, założyłem i w zeszył tygodniu zaczęła buczeć prawa strona. Z dnia na dzień było coraz gorzej, dziś zdjąłem tą piastę i niemal rozsypała mi się w rękach :/ nakrętka była na bank dobrze dokręcona, bo dokręcałem je dynamometrem (obie strony). Z ciekawości rozebrałem drugą stronę i ta nie wykazuje oznak zużycia. Zastanawiam się czy trafił mi się felerny egzemplarz czy może coś innego miało na to wpływ. Auto mam lekko obniżone, ale nic strasznego - rzędu 10-15 mm w stosunku do serii :/

No nic dzięki Michał za odpowiedź :)

Na razie założyłem stare oryginalne - było w dużo lepszym stanie niż to "nowe" :p

Dzida
17-11-12, 19:51
BTA to śmietnik, szkoda kasy na to. Lepiej kupić używane oryginalne łożysko/piastę w dobrym stanie niż wydawać kasę na BTA.

piotrstrojek
17-11-12, 20:44
No cóż, człowiek się nie raz myli, na drugi raz będę mądrzejszy :)

sivy
17-11-12, 20:44
BTA - haha
Jeśłi chodzi o łożyska kół to nie oszczędzac i zakładać najlepsze.

poza tym najprawdopodobna opcja zniszczenia łożyska to :

Poza tym jazda z nieodkręconą nakrętką piasty.

sam sie o tym przekonałem gdy po 5km zepsułem łożysko :D (zapomniałem ;)) Na szczęście akurart założyłem łozysko "testowe". Zrobiłem błąd a łozysko błędów nie wybacza :)

Rockers
19-11-12, 14:31
Witam
Jest to mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie.
Postanowiłem nie tworzyć nowego tematu, a jedynie podpiąć się pod już istniejący. W moim Civicu EJ9 hb D14A4 97r. mam do wymiany łożyska przednie. Tu pojawia się moje pytanie - w jakie powinny one mieć wymiary ? Bo z tego co widzę są 2 wymiary łożysk do tego samego modelu. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

sivy
20-11-12, 21:51
wybierz ten mniejszy rozmiar

spychu
21-11-12, 11:16
Proponuje rowniez chwilke poszukac, temat na drugiej stronie w tym dziale :mad:

http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?158523-Potrzebuje-oznaczenia-lozysk-tylnych-i-przednich-piast-Civic-6gen-HB-D14A4

Rockers
22-11-12, 09:56
Dzięki za pomoc. Niestety ten drugi temat znalazlem juz po umieszczeniu posta - my bad.

Edin
16-03-13, 16:39
Przegrzebałem wiele wątków ale pewności dalej nie mam, czy w ej9 łożyska przednie i tylne są wymienne razem z piastami?

spychu
16-03-13, 18:16
Przednie nie, tylne tak.

Slabo widocznie przegladales bo przeciez to bylo pisane setki razy :)

Edin
16-03-13, 19:30
Nie wątpię, ale część "znawców" pisała że tylne też się da wymienić same, bez piast. Wszystko jasne. Wielkie dzięki ;)