Zobacz pełną wersję : Skrzypiąca lewa strona
SylverStoneVip
08-10-07, 19:42
Witam posiadam Honde civic 92rocznik V gen. od 3 miesiecy i pojawił mi sie problem i siły mi juz opadają.Mianowicie jakis tydzien temu usłyszałem delikatne skrzypienie z lewej strony w zawieszeniu z biegiem czasu nasiliło mi sie to do tego stopnia ze zaczeło skrzypiec podczas jazdy i to naprawde głosno.Byłem u mechanika i okazało sie ze amortyzator sie zatarł wiec wymienili oba.Od tej pory nie usłyszałem juz skrzypienia aż do dzisiaj znowu.Mineło 3 dni od wymiany a teraz jest dzwięk identyczny z tym ze nie zawsze i w chwilach gdy samochód "zanurkuje"np jak hamuje w czasie jazdy nie slyszac narazie nic.Byłem u mechanika ale jestem umówiony na środe i puki co nie wiadomo co to.Zawieszenie jest dobre czy jakies gumki czy drązki czy cokolwiek co przypuszczacie?? :( :( :( :( :( :(
...z lewej strony..., ale tył czy przód ??
..::szczur::..
08-10-07, 20:57
moze to byc sworzen wachacza tak jak u mnie
kornel_no_1
08-10-07, 21:16
Najprawdopodobniej tulejki
jak bedą ci wymieniac to tylko oruginał bo zamienniki się rozsypują
SylverStoneVip
08-10-07, 23:08
Sorki ze nie sprecyzowalem chodzi o przod.No byłem dzisiaj u tego mechanika,i twierdzi ze całe zawieszenie jest dobre,tuleje wahacza chyba dolnego wymienialem jakis czas temu.Powiem ze skrzypienie nie jeste jeszcze tragiczne ale jest.Tylko przy toczeniu sie delikatnie i wcisnieciu pedału hamulca mocniej.Nie jest zawsze w sensie jak auto stalo dluzej to musze tak podpompowac z 5 razy i wtedy to sie ukazuje.W taki sposób to moge pokazac.Mechanik jest raczej dobry no ale problem obawiam sie ze bedzie sie nasilał i będzie jak wczesniej caly czas i bardzo glosno.
Może sie cos smaruje?Czasami zdazy sie ze stojąc (gdy testuje)to nawet delikatne ruchy kierownicą w lewo i prawo krotkie powoduja dzwieki skrzypienia ale słabszego.
Sworzeń wahacza dolny lewy
musisz wymienic wszystkie tulejki na wahaczu 3 sztuki :agent:
SylverStoneVip
09-10-07, 09:07
Sworzeń wahacza dolny lewy
No sworzeń wahacza dolnego a raczej tulejka była wymieniana z jakis 1kkm temu,czy tego naprawde nie da sie zaobserwować??Przeciez przez mechanika to musi byc widac i stwiewrdzic diagnoze prawidlową.ZObaczymy z rana auto zostawiam i wieczorem może cos bede wiedział.
Widze ze masz podobny problem co i ja
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=37211
Tylko ze ja mam do wymiany gorny wachacz...
SylverStoneVip
09-10-07, 19:29
Widze ze masz podobny problem co i ja
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=37211
Tylko ze ja mam do wymiany gorny wachacz...
Fajnie bo ty wiesz co jest przyczyną ja niestety nie mechanik uważa ze ok wszystko z zawieszeniem.Wszyscy obstawiają cos z wahaczem i drazkiem gdyby tylko były pieniądze to bym wymienil ale to kosztuje juz amortyzatory mnie troszke wykosztowaly a nie spodziewalem sie ich wogole.Jutro mechanik wiec może cos znajdzie.
Pozdrawiam
mam taki sam problem, pomimo wymiany przednich dolnych wahaczy nadal mam takie metaliczne skrzypienie. jak popsikam smarem w aerozolu u nasady sprezyny/amortyzatora to skrzypienie na jakis czas ustaje. mam juz nowe gumy (pouliretanowe czarne) ktore sa nad amorkami (nie wiem jak to sie fachowo nazywa), niedlugo bede je wymienial wiec zobacze czy to nie jest przyczna skrzypienia. jak to nie pomoze to zmienie na seryjne sprezyny (bo teraz jezdze na duzo krotszych) i pewnie tym zalatwie temat.
mi mechanik powiedzial ze jest cos w hondzie w zawieszeniu do ustawienia zeby zawieszenie tak nie wyginalo sie gora dol i bedzie dobrze :afro: jak mi sie uda naprawic to napisze o co chodzi :hinczyk:
U mnie tez skrzypi jutro auto laduje na pdnosniku i patrze co to sie tam dzieje... Mi tez mowiono ze to sworzen u mnie dolny przedni...
SylverStoneVip
09-10-07, 22:28
Więc przeglądajac forum i dostajac odpowiedzi moge wywnioskowac ze odpowiedzialne za to są 3 rzeczy,albo sworzen,albo tuleja wahacza ktoras albo drązek.Jak kształtują sie ceny tych elementów jak bym chcial wymienic?Czy ten sworzen mozna zauwazyc ze jest juz do wymiany??
Pozdrawiam
Hmm....
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=36590
U mnie było podobnie,skrzypiało z przodu z lewej strony własnie po wymianie sprezyn,najpierw zadziej i na wiekszych dziurach a potem to juz cały czas i z biegiem czasu przestało,takmi sie przynajmniej wydawało bo po jakims czasie znowu zaczeło skrzypiec tylko z kolei inaczej i na przeglądzie goscmi powiedział ze to metalowa osłona tarczy hamulcowej(za zadne skarby bym sie nie spodziewał ze tomoze byc to) o cos ociera,wiec auto na podnosnik i poodciagałem ta osłone i od wczoraj spokoj.
Trzeba podnieść auto na podnośniku będzie widoczny luz góra dół na dolnym swożniu
dobry swożeń firmy japońskiej 555 około 70zł
tulejki to koszt 15-30 pln zalezy gdzie :d
wczoraj wlasnie sie uporalem z tym samym problemem u mnie. skrzypialo najbardziej przy powolnym skrecaniu kierownica a takze przy hamowaniu dojezdzajac do swiatel mala predkoscia.myslalem ze to moze cos z przekladnia pojechalem do znajomego mechanika i mowi ze sworzen wachacza gornego jest rozwalony.kupilem nowy sworzen wymienilem i....... na drugi dzien znow to samo:(podjechalem do niego znowu wstrzyknal jakiegos smarowidla do sworznia dolnego wachacza i cisza!!!jakkolwiek sworzen jest do wymiany ale znalazl usterke. obstawiam sworznie zacznijcie od nich koszt nie jest jakis astronomiczny.
W 99 procentach zawsze skrzypi dolny swożeń zwrotnicy