PDA

Zobacz pełną wersję : bixenon problem

SportowyGlan
17-11-12, 12:22
Witam, mam taki problem otóż przestała mi świecić lewa strona (zestaw ma jakiś rok z czego używany był jakieś 3 miesiące). Objaw jest taki że przekręcam włącznik - lewa strona żarzy się ułamek sek i gaśnie a prawa działa normalnie. Pomyślałem ze to przetwornica i zamieniłem je stronami (lewo prawo) i dalej to samo. Wiec pomyślałem ze to przekaźnik i zamówiłem nowy wraz z cała wiązką. Podłączyłem wszystko, włączam światła i coś zaczęło się palić w okolicach przekaźnika... posprawdzałem wszystko dokładnie czy dobrze podłączyłem, niby wszystko ok. Wiec jeszcze raz włączam światła i ... lewa str. sekundkę żarzy się a prawa nie działa w ogóle, natomiast gdy wł. długie to prawa zaczyna świecić, co ciekawe gdy przełączam na krótkie to prawa str na sek się włącza po czym gaśnie.

Lewy żarnik się spalił ? jakie są objawy gdy xenon się kończy ? Pewnie przekaźnik tez szlak trafił. Jakieś pomysły?

Teraz sie poświeciłem i przełożyłem lewy żarnik na prawą strone i wynik jest taki że krótkie nie działaja a długie siwca przez chwile po czym gasna . Przekaźnik ?

zakit
17-11-12, 14:20
prawopodobnie zarnik
ja u siebie mialem podobnie, chwile swiecil i gasl, czasem sobie mrugal, czasem robil tylko pstryk i odrazu gasł.

SportowyGlan
17-11-12, 21:31
już zamówiłem 2 nowe + przekaźnik + okablowanie. Dzięki za pomoc :)

SportowyGlan
22-11-12, 13:41
dotarly 2 nowe zarniki + okablowanie. Podlaczylem wszytsko i dzialaja tylko dlugie... pelen furii postanowilem jeszcze sprawdzic 1 rzecz, mianowicie wywalilem xenon i zamontowalem zwykle zarowki h4 ... i ? lewa swieci tak jak powinna a prawa tylko dlugie. Czy wtyczka pod ktora podlaczone sa xenony sie popsola ? czy jakis bezpiecznik ? czy sa oddzielne bezpieczniki dlugie/krotkie lewa/prawa ?

Zeby nie bylo niejasnosci to mowie lewa/prawa z perspektywy kierowcy, czyli stojac przed autem to lewa strona nie dziala... tz dzialaja tylko dlugie.

zakit
22-11-12, 15:06
sa w aucie osobne bezpieczniki od dlugich/ktorkich osobno na lewa i prawa strone(w sumie 4 szt)

SportowyGlan
22-11-12, 16:47
dzieki wielkie :) sprawdzilem wszystkie , i wlasnie jeden z nich byl powodem usterki. Dziekuje za pomoc temat do zamkniecia pozdr