PDA

Zobacz pełną wersję : Szyby przednie - Poblem

Pr0miL
17-11-12, 12:16
Witam serdecznie,

od dłuższego czasu mam problem z przednimi szybami w moim aucie (aerodeck), usterka ta zaczyna mnie już powoli doprowadzać do szału, dlatego też postanowiłem zacząć działać. Jednakże nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, temat mechaniki jest dla mnie zupełnie obcy. W związku z tym bardzo Was proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu, oraz o wskazówki, dzięki którym będę mógł wyeliminować problem. Przejdę od razu do sedna sprawy.

#1 -> Szyba elektryczna od strony kierowcy nie domyka się do końca. W momencie, kiedy szyba dochodzi do górnej krawędzi, zaczyna coś przeskakiwać (jakby w mechanizmie zamykania szyby wyłamała się jakaś zębatka). Najgorsze w tym wszystkim jest to, że zostaje szczelina po zamknięciu szyby i jadąc przykładowo 100km/h świszcze przez nią wiatr. Pół roku temu rozbierałem boczek drzwi, żeby zdiagnozować usterkę, jednak poddałem się, ponieważ mechanizm z szybą był zabudowany blachą. Zupełnie nie miałem pomysłu jak to rozebrać, blacha jest chyba na nitach...? Teraz już dokładnie nie pamiętam. Czy ktoś z Was miał już podobne komplikacje? W czym tkwi problem? Rozumiem, że konieczne będzie ściągnięcie blachy która osłania mechanizm szyby? Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki, jak się za to zabrać...

#2 -> Dla równowagi mam jeszcze problem z szybą boczną-przednią, ale od strony pasażera. Mianowicie, szyba mi lata (drży), lecz tylko wtedy , kiedy jeżdżę po nierównościach (np kostka). W efekcie czasami czuję się jak kiedyś w starym ikarusie w którym wszystkie szyby latały :D Gdzie szukać przyczyny? Czy jest to sprawa dokręcenia jakiegoś elementu, czy może będę musiał wymienić część eksploatacyjną.

Z góry wszystkim bardzo dziękuję za wskazówki i porady. Mam nadzieję, że pomimo niskiej wiedzy w tym temacie, dam radę coś podziałać.

Pozdrawiam serdecznie,
Pr0miL

---
Kamyjka - czyszczenie wykładzin (http://www.kamyjka.com/oferta-pranie-wykladzin-wroclaw.html)

jawasaki
17-11-12, 17:02
Co do pierwszego problemu wydaje mi się że w mechanizmie podnoszenia szyby masz wyłamany/zużyty ostatni ząbek - częsty problem w wielu markach, ale by to było pewne na 100% - trzeba rozebrać i zobaczyć , co do drugiego problemu - miałem podobnie , wystarczyło dokręcić jedną śrubę m6 mocowania mechanizmu podnoszenia szyn. (akurat moja znajdowała się pod org. folią ).

Thonr
30-05-13, 21:35
Witam. Mam ten sam problem z szybą kierowcy jest to bardzo denerwujące przy szybszej i dłuższej jeździe... rozumiem ze przez jeden ząbek należy wymienić cały mechanizm? :/ Gdzie go kupić? bo na allegro nie znalazłem mechanizmu Przedniej lewej szyby elektrycznej... Pozdrawiam.

Karolniki
30-05-13, 22:10
Mechanizmu przedniej lewej szyby raczej nie znajdziesz chyba że używka jeśli jakiś komplet w polsce sie pojawi (wszystkie 4 szyby) to kosztuje ok 1 400 zł a problem jest taki że te mechanizmy się rozlatują a już dawno nie są produkowane . Czasami warto zdjąć boczki drzwi i go wyregulować oraz przesmarować . Jak wymieniałem w mojej hani w drzwiach od kierowcy to płaciłem za używkę słabej jakości na allegro 170 zł .

snakes
30-05-13, 23:21
[QUOTE=Thonr;1987919] Gdzie go kupić? bo na allegro nie znalazłem mechanizmu Przedniej lewej szyby elektrycznej[/QUOTE
deficytowy towar,znam 2 szroty gdzie inni klienci 5d niemal zapisują się na liście:p
allegro itp raczej bym odpuścił-na zdjęciu może wyglądać ładnie, a w realu szajs
najlepiej szukaj tam gdzie sprowadzają np.angielki i rozbierają na części-ja tak kupiłem
może to Ci pomoże
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?108422-wali-bocza-szyba
jakby co mój niesprawny leży i czeka na regenerację