PDA

Zobacz pełną wersję : Pomarańczowa kontrolka - problem.

mmyz
07-10-07, 22:25
Witam. Mam Hondę civic 5d 1.5 V-TEC 16V. Od jakiegoś czasu zapala mi się pomarańczowa kontrolka. Gdy silnik zimny jest ok, tylko podczas jazdy kiedy osiągnie temperaturę zapala się. Podczas jazdy wyłączę zapłon i znów włączę to gaśnie. Nie wiem o co chodzi. Czy coś się dzieje z silnikiem? Może to coś poważnego?

Gruszka
07-10-07, 22:49
Zapala Ci sie Check Engine, czyli komputer sygnalizuje jakas usterke. Musisz zrobic SAMODIAGNOSTYKE (poszukaj pod tym haslem informacji na forum), po odczytaniu kodu bledu zobaczyc w tabeli bledow co oznacza (dostepna na forum lub w manualu) i przeczytac w manualu co zrobic z danym problemem.

Pzdr.

mmyz
08-10-07, 17:01
Witam. Zrobiłem tak jak mówiłeś. Wyszedł mi błąd 48 a przy moim silniku 1.5 VTEC-E D15Z3 wyczytałem, że to LAF (lean air fuel sensor) czyli sonda szerokopasmowa. Jednym słowem serwis mnie czeka a w najgorszym przypadku 600 poleci z portwela. Zrobiłem jeszcze reset błędów. Mam pytanko, czy można z tym jeździć, czy to coś poważnego. Dodam, że Hondziawka zgazowana.

padre
10-12-07, 20:47
czesc

mam tak samo, jak Ty.. tez check engine, tez blad - 48 laf i tez zwykle na zimnym silniku, a po 10 minutach wyl,wl i juz jest ok.. pytanie: co zrobiles ostatecznie? byles w aso i schudles o pareset (ja slyszalem ze 800) pln, czy cos zaradziles? ja jeszcze chce przeczyscic czujnik w sondzie, bo ktos tu gdzies napisal, ze mial tak samo i po przeczyszczeniu wszystko wrocilo do normy.. i wlasnie - kostke wypinam bezproblemowo, ale czujnik jest tak zapieczony ze ani drgnie - jakis pomysl jak go ruszyc? any thoughts?

dzieki za jakies hinty, pozdrawiam,

pawel

crash
11-12-07, 00:41
jezeli chodzi o wymiane sondy w ASO to raczej 800PLN :/ czyszczenie raczej nie pomoze....

ewentualnie szukac uzywki... kiedys mial takie Szymon Septic

PS
Nie bardzo rozumiem jaki jest sens gazowac silnik vtec-e.... naprawde tego nie ogarniam....
Moznabylo sie spodziewac ze gaz zrobi rozpierduche bo z tego co slyszalem to gaz+jakikolwiek vtec = problemy :/

sajmon71
11-12-07, 02:41
Nie bardzo rozumiem jaki jest sens gazowac silnik vtec-e.... naprawde tego nie ogarniam.... :d

megob
11-12-07, 19:53
Popieram przedmówce, a 6l/100 km to na prawdę niewiele!! No chyba, że ktoś lubi "gazować" w inny sposób :)