Zobacz pełną wersję : Czy druga sonda odpowiada za spalanie ?
Witam ludziska mam do was pytanie bo od jakiegos czas spalanie mi dosc mocno wzrosło..wymieniłem juz w miedzy czasie świece (bo były do wymiany) sonde lambda tą pierwszą przed katem i zero rezultatu i powedzcie mi czy druga sonda lambda ta za katem moze powodowac tez wieksze spalanie? Bo ktos mi kiedys mowił ze tylko pierwsza sonda lambda odpowiada za spalanie :) Z góry dzieki za pomoc :D
teorytycznie druga sonda sprawdza dzialanie katalizatora, nie nie wiem jak to sie ma do spalania ;)
Aaa zapomniałem napisac ze obydwie sondy mam 4 żyłowe :)
piotrmucha
16-11-12, 09:48
nie wiem jak u Ciebie, ale stawiam ze tak samo jak u mnie. 2 sonda tylko sprawdza dzialanie kata. ja mam 2 sondy jednożyłowe. w przypadku większości samochodów jak druga sonda wyjryje , że coś jest nie tak to zapala sie check engine. u mnie była osobna lampka do sond. więc wykręciłem żarówke i nie drażni mnie już to czerwone swiatło.
wykręciłem żarówke i nie drażni mnie już to czerwone swiatło.
to NIE jest rozwiązanie
Dobra juz sprawdzone .. jezeli ma sie sondy 4 zylowe obydwie to obydwie odczytuja sklad spalin i ustalaja miesznake bo wlasnie wymienilem druga sonde i jest wszystko malinowo :D