PDA

Zobacz pełną wersję : Problem ze światłami

lozek
14-11-12, 13:50
Witam

Mam delikatny problem. Nigdy nie miałem żadnych dziwnych akcji ze światłami, zawsze działało jak trzeba, zapalały się i świeciły bez przerywania.

Pewnego dnia odpalilem auto i działało 1 światło do jazdy dziennej. Z czasem (w trasie do domu) zgasło drugie światło. Otworzyłem maskę, spojrzałem co i jak - zatrzasnąłem i znów się jedno odpaliło tylko po to by zgasnąć jak wsiadłem do auta i pojechałem w dalszą drogę. Pozycje też przepaliło i nie działają. Kierunki działają.

1 żarówka jest przepalona, druga nie a żadna nie działa nawet po przekładaniu do drugiej lampy. Teraz szukam problemu i mam kilka pytań:

To pierwsze ogólne: 1) gdzie szukać problemu w ogóle bo zdurniałem w takiej sytuacji (bezpieczniki sprawdzone).

2) czy po samym wpięciu żarówki w kostkę bez wkładania do lampy powinna ona świecić czy nie? bo ogólnie nie świeci :)

Pozdrawiam

Brylant1
15-11-12, 10:22
Powinna swiecic po wlozeniu w kostke.

Gdzie sie mogl przetrzec kabel i wziera do masy. Moze zasniedziala masa? Kabelek po kabelku musisz sprawdzac niestety.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Liero
21-11-12, 18:54
Jak wyzej,najlepiej sprawdz w miare mozliwosci cala wiazke idaca od lampy do grodzi,jesli tam bedzie wszystko ok,to znaczy ze cos w srodku moze nie grac,sprobuj poczyscic wtyki w kostce,moze juz sa zasniedziale i nie styka jak ma. Sprobuj tez poruszac wiazka od lamp gdy sa wlaczone i niech ktos stoi przed autem,obserwujac,czy cos sie z tym dzieje,niestety,ale robi sie zimno,i duzo zwierzaczkow lubi pokozystac z ciepla 'naturalnego' ;)

Zielony11499
23-11-12, 09:53
a kostki od lamp nie są popalone? u mnie jedna spuchła od nadmiaru ciepła z zaśniedziałego styku kostki z żarówką. zacznij od wzięcia miernika uniwersalnego i sprawdzenia czy do kostek dochodzi prąd.