Zobacz pełną wersję : civic coupe 1.6 sohc zatarty silnik ?
witam forumowiczow
mam duzy problem mianowicie zamienilem 3dni temu mojego fokusa na honde civic z silnikiem 1.6 sohc i podczas podrozy do domu (200km) zaczely mi klekotac panewki zjechalem na 1szy cpn i zobaczylem ze nie ma w nim grama oleju, zanim kupilem olej przygazowalem go jeszcze przepustnica zeby zobaczyc co tak klekocze bo myslalem ze to moze byc jeszcze lozysko od sprzegla(w sprawach silnikowych jestem zielony :) )i jak go rzygazowalem to cos zapiszczalo i silnik stanol gdy probowalem go odpalic po przekreceniu kluczyka bylo slychac tylko takie 'pyk' i nic poczekalem az ostygnie modlilem sie zeby to bylo cos innego wiec silnik zastygl przekrecam kluczyk zakrecil z 4 razy i to samo pyk tak sie skonczylo ze ostatnie 50 km dojechalem do domu na lawecie. i tu pytanie czy zatarly sie tloki pierscienie itp co wgl sie stalo jak ktos sie orientuje czy wystarczy zmiana niektorych czesci czy lepiej odrazu zainwestowac pare euro w nowy silnik np b18a z integry albo poprostu jakiegos 1.6 dohc vtec?? jest tu gro doswiadczonych ludzi w tych sprawach i z gory dzieki za odpowiedz
Dopóki nie rozbierzesz nie poznasz skali uszkodzeń. Gratuluje zakupu.
Wnioskując z tego co opisujesz, to z tego silnika nie ma już co zbierać. Szykuj się na wymianę słupka bądź swap na coś innego.
Zielony11499
14-11-12, 00:07
przykra sprawa :(
Dopóki nie rozbierzesz nie poznasz skali uszkodzeń. Gratuluje zakupu.
no interes zycia zrobilem... a fokusik stan igla byl i ile kasy wsadzone ah ;/ no ale co zrobic podjaral sie malolat civikiem przezyje.czlowiek sie uczy na bledach, teraz albo swap albo ja na czesci sprzedam i wkoncu odloze na jakis pozadny egzemplarz :)
a np vtec dohc B16A2 by sie zintegrowal z ta skrzynia co w nim teraz jest czy trzeba odrazu ze skrzynia nabierac ?? mianowicie chodzi mi o ten silnik http://cars.donedeal.ie/for-sale/cars/3799489 1sze foto z lewej, tak przy okazji apeluje do ludzi w irlandi jesli ktos ma jakis motor na sprzedasz to mozna pisac na priv bd zainteresowany, jesli nikt sie nie odezwie to moge sprzedac na czesci, fotki bym wstawil jak sie ktos odezwie
Kupiłeś samochód i nie spojrzałeś na bagnet, chociaż by czy niema płynu chłodniczego w oleju? Swoją drogą nie darowałbym sprzedawcy że puścił Cię bez oleju.
Co do skrzyni obecna nie będzie pasować do silnika b serii jakim jest b16a2. Musiałbys kupić cały swap min. silnik skrzynie, półosie, osprzęt silnika, patyki od zmiany biegów, kompa...
Kupiłeś samochód i nie spojrzałeś na bagnet, chociaż by czy niema płynu chłodniczego w oleju? Swoją drogą nie darowałbym sprzedawcy że puścił Cię bez oleju.
Co do skrzyni obecna nie będzie pasować do silnika b serii jakim jest b16a2. Musiałbys kupić cały swap min. silnik skrzynie, półosie, osprzęt silnika, patyki od zmiany biegów, kompa...
no wlasnie nie sprawdzilem i dlugo bedzie mnie meczyc przez to sumienie a najlepsze jest to ze sprawdzilem czy w chlodnicy jest plyn cyz woda bo przymrozek byl.. ale olej mi jakos calkiem wylecial ah co zrobic zycie haha teraz bd olej co tydzien sprawdzal, eh nie ma chyba sensu juz ladowac kasy w ta skorupe,noto idzie do rozbiorki unhappy
Jest jedno pewne: człowiek uczy się na błędach. Zatem następnym razem już wiesz co i jak.
sebastanlec
14-11-12, 18:16
a ja bym go zrobił tylko koszta by wyszły spore, zatarł sie na wale na pewno, co z pierscieniami to nie wiem, trzeba rozbierac, wał byc moze wydał by na szlif, nowe peirscionki, uszczelki, planowanko i by to latało jeszcze długo ale z robocizną u mechanika to by wyszło jakie 3tys jak nie wiecej, jesli by samemu robił to duzo mniej
no jak bym znalazl czesci w rozsadnej cenie to bym go naprawil ale jak z wroclawia na wyspe to przetransportowac, paczka by pewnie tyle kosztowala co polowa tych czesci haha
witam tez miałem podobny przypadek w d14a4,kupiłem auto ktoś wcześniej żałował oleju,na początku coś cichutko klekotało ale przez głośny wydech nie było tak tego słychać,myślałem ze to przez rozregulowane zawory,ale później zaczęło strasznie głośno klekotać po ściągnięciu miski i odkręceniu korby okazało się ze panewka się obróciła na korbowodzie tłoka i wal porysowała,podejrzewam ze u ciebie to samo się stało,wina brak oleju a rozrusznikiem pewnie nie mogłeś przekręcić bo silnik się przegrzał i tłoki spuchły
Misiekemeryt160
16-11-12, 17:52
Jak wy kupujecie te samochody:)