Zobacz pełną wersję : Pofalowane opony || Jaki powód ?
Witam. Mam problem jak w tytule opony nie są zebrane z jednej strony jak w przypadku złej geometrii lub z powodu złego ciśnienia. Opona jest równo zjechana tylko jak z boku patrzeć to tak jakby fala się zrobiła, opony te strasznie już hałasowały. Oczywiście wiem, że opony są do wymiany ale nie chcę żeby stało mi się tak z następnymi. Dlatego co sądzicie jak to może być przyczyna ? Ja podejrzewam amortyzatory za moich czasów władania tym samochodem nie były wymieniane (2 lata) oraz za czasów poprzedniego właściciela (2-3 lata).
Z góry Dzięki za pomoc
Mam ten sam problem z tylu i to tylko z jedna opona. I tez zastanawiam sie co jest przyczyna. Mam troche obnizone zawieszenie i konty z tylu napewno odbiegaja od ustawien fabrycznych dziwi mnie tylko ze nie zcielo ich rowno tylko powstaly fale i halasowaly jak u Ciebie. Co za opony miales moze jakas wada fabryczna? U mnie byly toyo t1r. Wydaje mi sie ze ze najprawdopodobniej przyczyna jest zle cisnienie w kolach.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
dajcie jakieś przykładowe foto jak jak wygląda ta pofalowana opona, o której mówicie.
Jutro zrobie bo teraz nie mam dostępu do kółek. Wygląda to tak że część opony która styka się z nawierzchnią przy jednej krawędzi bierznika patrząć pod kontem ma takie wgłębienia i wybrzuszenia, coś w rodzaju guzów ale równomiernie rozłożonych po całym obwodzie opony.
Jeżeli opona jest wyząbkowana to winny jest amortyzator. Mogą być wyrobione w jednym miejscu i wtedy dzieją się takie rzeczy.
http://i25.tinypic.com/97o6z4.jpgtypowe wyząbkowanie wygąda tak
U mnie inaczej są górki i dołki z bardzo płynnymi przejściami między sobą.
A nie na odwrot? ;)
Wysyłane z mojego Blade za pomocą Tapatalk 2
Zgadza się na odwrót, ale to i tak nie o takie uszkodzenie chodzi.