Zobacz pełną wersję : Ratujcie kola mi trą! :(
Zalozylem do mojej hondzinki 16stki z oponami 215/40/16 i tra mi z tylu :( ET felg to 35, szarokosc 7,5 cala. Powiedzcie czy pomoze klepanie rantow? albo moze macie jakis inny spoosb? tylko nie mowcie zebym zmienial opony :\
ja tez mam podobna sprawe własnie kupiłem fegi 16stki 205/45 ich ET 25 i teraz nasuwa sie pytanie czy będa mi ocierały ???? w hondzie civic hatchback 1993r zawieszenie mam fabryczne.chłopak od którego kupiłem miał je załozone te z z civice ale poprzedniej generacji i mówił ze nic mu nie ocierało.pytanie tylko czy umnie bedzie???
no to napewno beda ci obcieraly bo ET 25 to duzo za duzo :) ja mam zawiesznei tez seria
to bede musiał poprostu załozyć węższe opony??? czyli z 205/45 np na 195/45
nie bardzo ci to cos da bo tu chodzi o odsadzenie felgi a zreszta jaka masz szerokosc felgi? wiesz mi jest trudno powiedziec co moge zrobic, poniewaz jestem teraz za granica a moja dziewczyna uzywa auta i ona dzis zalozyla felgi no i jej obiceraja z tylu :\
tam pisze tak 7,5x16h2 i do konca niewiem oco tu chodzi
Zobacz te dwa linki:
http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator,-,dobor,rozmiaru,opon,204.html
http://www.carbibles.com/tyre_bible.html
Oponki 205/45R15 mają większą średnicę od standardu i prędkościomierz będzie kłamał. Poza tym są za szerokie.
Oznaczenie: 7,5X16H2 to 7,5 cala szerokości, 16 cali średnica, a H2 to rodzaj profilu przekroju poprzecznego felgi. Powinno być jeszcze oznaczenie ET, odsadzenie, odległość płaszczyzny mocowania od osi podłużnej felgi.
Im ET większe, tym koło chowa się głębiej w nadkolu.
to iezbyt pomoglo, ja chcialbym wypowiedz kogos kto ma felgi o parametrach jak moje i jak sobie poradzil z tym problemem...
słuchaj w tym kalkulatorze róznica wyszła mi 15mm w średnicy podanych kół tylko wytłumacz mi co tam bedzie tarło opona o rant błotnika tak??
srednica kola ma glowne znaczenie jesli chodzi o przeklamania licznika a za to ze ci trze odpowiada ET felgi. Ja mam 16stki 7,5 cala szerokie tak samo jak ty ale ja mam ET 35 a ty masz ET 25 czyli twoja felga jeszcze bardziej niz moja wystaje na zewnatrz bo im mniejsze ET tym bardziej felga sie wysówa na zewnatrz a wieksze to sie przysowa do piasty :) mam nadzieje ze mnie zrozumiales. Co jednak nie roziwazuje mojego problemu! i Pytam poraz kolejny kogos kto mial taki problem, klepac ranty w nadkolach?
wiesz ja jestem laikiem w tych sprawach i przez to tak pytam :) bo nie odpowiedziałes mi na pytanieczy to poprostu bedzie mi tarła opona o rant tak??? z tego co zrozumiałem to tak wiec moim zdaniem niemam tez innego wyjscia jak klepac ranty w nadkolach mam nadzieje ze to załatwi problem :)
no ja tez chyba bede musial klepac bo planuje tez lekko auto obnizyc, a dowiedzialem sie wlasnie od panny ze jak jezdzi w "normlanym terenie" ;) to nie tra tylko jak sa jakies ostre podjazdy to przyciera, czyli jak zapakuje wiecej osob niz siebie do srodka to bankowo bedzie tarlo :)
do civica et 25?35? :afro: powinna byc Et45 a opony 195, 205 max, ja mam 195X45x16 ET 45 szeroka felga 7" i jest wszystko piknie tomasse, ziomie opona 215 na takich felgach ? :D w d15 cos nie tak :D
ET45? ja tu gdzies czytalem ze ET35 jest git a co do opon to udalo mi sie takie kupic dwumiesieczne za 350 zl wiec nie mow ze ty bys nie wzial? :D ewentualnie moge sie zamienic na 195/45 :P
[ Dodano: Sob 06 Paź, 2007 ]
aha, kolejna sprawa ze to jest samochod do lansu dla mojej dziewczyny jakoswole moje 192 konie ;p
tylko nie mowcie zebym zmienial opony :\
Obawiam się, że jest to najrozsądniejsza rada. Zanim ich nie zniszczysz na krawędziach. Będziesz miał same problemy. A pieniądze swoje odzyskasz chyba bez kłopotu.
czyli mi nie pozostaje nic inego jak klepania rantów ewentualnie zmiana opnon na 195/45 skoro mam ET25 I OPONKI 205/45
Myślę, że klepanie rantów jest desperackim krokiem. Łatwo przy tym o popękany lakier a to są ogniska korozji.
A jak to wygląda teraz ? Czy opony wystają poza obrys auta ? Jak wystają to już nic nie zrobisz. Ranty, to zysk ok 1 cm na szerokości. Resztę trzeba pomierzyć i przeliczyć. Porównać z innymi rozmiarami opon i zdecydować.
Miałem niedawno podobny problem. Za duże opony ocierały z tyłu. Przed każdym dołkiem na drodze, jeszcze nim dojechałem, już słyszałem to szurnięcie. Chromolić to. Kupiłem komplet nowych opon o standardowym rozmiarze, założyłem na standardowe felgi i jestem super zadowolony.
ja jeszcze niewiem czy one będa mi wystawały poza obrys auta dlatego ze dopiero wczoraj je kupiłem i są w drodze domnie moze martwie sie troszke na zapas podam linka do tych felg jak wygladaja na dotychczasowej hondzie umnie bądą juz na tej 5 generacji
http://www.allegro.pl/item250804867_felgi_dezent_16_4x100_opel_vw_bmw_ho nda_.html
nie no u nmie nie wystaja za obrys auta, zprzodu jest git takze tylko ten tyl nieszczesny, a nadkolajak cos to mi podegnie blacharz. No ale to sie jeszcze zobaczy
to jaka bedzie umnie róznica w odstawaniu koła jeśli na dotychczsowych felgach miałem ET 38 195/50 15stki
a teraz będe miał 16stki ET 25 205/45 czy wyjdzie poza obrys auta czy nie???
przy et25 nie pomoze nawet wyciecie rantow. sprzedaj ten shit i kup cos o odpowiednich parametrach. czy w tym watku poza Dareko87 pisza jacys ludzie, ktorzy kumaja co to jest offset i dlaczego felgi z et25 NIE BEDA PASOWALY?
czlowieku... Ja kumam co to jest ET i wiem tez ze 35 bedzie pasowalo jak przytne ranty a ze ma akurat takie felgi to takie zaloze....
no dobra rozumiem ze ET25 to bedzie za mało ale jeśli kupiłbym węższe opony i wyklepał ranty to powinno byc ok prawda??? cos napewno pójdzie zrobic
wiem tez ze 35 bedzie pasowalo jak przytne ranty a ze ma akurat takie felgi to takie zalozezakladaj co chcesz. ja mam w jajku 205/45/16 na feldze 7x16 z offsetem 55. nic nie musialem modyfikowac, jakos lepiej sie z tym czuje i nie mam zadnych problemow mimo, ze kola lekko chowaja mi sie w nadkola :lol:
cos napewno pójdzie zrobiczmienic felgi
pomine juz, ze honda powinna miec felgi z duzym offsetem, ktore gleboko siedza. tak zostal zaprojektowany ten zawias i na takich felgach honda najlepiej sie prowadzi. nie zadne z dupy wystajace wynalazki, tylko gleboko schowana felga o optymalnej pod opone szerokosci.
Płakać się chce jak czytam o klepaniu czegokolwiek... ach ten lans....
niech każdy patrzy na swój ogródek wtedy bedzie dobrze!!!!! zaczyna mnie to wszytsko tu wkurzać!!! co drugi na tym forum cos komus ubliża!!! człowiek zadaje normalne pytania a dostaje jakieś śmieszne komentarze to jest żenujące
no bo widzisz... co kolejny to wiekszy filozof :)
bo wiecie chlopaki.. felgi kupuje sie pod samochod, a nie dopasowuje sie samochod do felg.. trzeba myslec troche zanim dokona sie nietrafionego zakupu.
przede wszystkim proponuję szukać odrobinę, bo wszystko było. Poza tym zły dział. Przenoszę na odpowiednie miejsce i zamykam.
BTW możesz lekko sklepać nadkola i je rozciągnąć, ale szykuj się na lakierowanie, bo lakier nie jest elastyczny i pęka przy takich operacjach.