PDA

Zobacz pełną wersję : Duże spalanie D14A4 - w miescie ok 14 L

mpmisiek
09-11-12, 21:56
Witam
Od niedawna jestem posiadaczem H 6g EJ9 z motorem D14A4.
Kupiłem ją na dojazdy do pracy. Dziennie robię 2x 4km, w mieście (światła małe korki - Łódź)
Przyjąłem zasadę że tankuję za 100 zł, kasuje licznik i jeżdzę aż zacznie migać rezerwa....
Z ostanich tankować wyszło mi że na tej stówce zrobiłem 130 km wiec wyszło mi spalaonie w okolicach 14l...!!!
trochę dużo nawet jak na miesto... jeżdzę normalnie tak do max 3,5 4 tys
Auto po zakupie (jakieś 2 miesiące temu) mieło robiony rozrząd filtry świece....
Wycieku nie widzę, i nie czuć
Zastanawiam sie czy to tak może być czy szukać pomocy .. (sprawdzenie sondy...?)
Z góry serdecznie dziekuję i pozdrawiam
Michał

Może ktoś użytkuje podobne auto w podobnych warunkach i wypowie się ile mu pali..?

Piterson
10-11-12, 12:05
Sprawdź spalanie tankując do pełna a nie sugeruj się kontrolką rezerwy. Robisz krótkie odcinki wiec spalanie nie będzie małe. Mi pali ok 10l po mieście ale robię 12 km do pracy, silnik zdąży się nagrzać.

posejdon
10-11-12, 12:47
Mam podobne auto i używam go w podobnych warunkach. Może jedynie dystans jaki pokonuję jest większy - ok. 15 km w jedną stronę no i korki w stolicy większe. Spalanie mam na poziomie 7,5 litra. W trasie nie wiele więcej niż 6. Myślę, że Twoje duże spalanie wynika z tego, że cały czas jeździsz na zimnym silniku a jak wiadomo ma on wtedy większe zapotrzebowanie na paliwo. Szkoda tak katować auto.
Nie obraź się ale lepiej kup sobie za 150 zł Wigry 3 i na nim pokonuj drogę do pracy. Nawet jak będzie zamieć śnieżna to dasz radę te 4 km przelecieć. No i miejsca do parkowania szukać nie będziesz musiał;)

KAMIL21
10-11-12, 17:51
zrób jakąś większą trasę i wtedy oceń spalanie, jeśli nadal będzie duże to będziemy coś kombinować ;)

vnv_nation
10-11-12, 20:20
Dziennie robię 2x 4km

Znasz odpowiedz na przyczyne takiego spalania.
Na poczatek nie dramatyzuj tylko policz faktyczne spalanie. Jutro 11 listopad wiec wolne, zatankuj do pelna zabierz dziewczyne na wycieczke gdzies dalsza, np warszawe pozwiedzac. Wroc do łodzi i zatankuj znow do pelna i wtedy sie przekonasz ile twoje auto na prawde pali. Tankowanie za 100zl i patrzenie na wskazowke mozna se w dupe wsadzic ;]

glowackigbw
11-11-12, 15:00
Takie sprawdzanie to bezsens ;) Kompletnie nieadekwatne. Wczoraj, miałem 3 albo nawet 4 piknięcia rezerwy, wskazówka wisiała tak, jakby paliwa już nie było, dowaliłem się na stacji do pełna - 40 litrów, czyli 4 jeszcze były ;) kilka dotankowań - jedyny sensowny pomiar. No i dystanse tez niewielkie robisz, także silnik niedogrzany ;)

iljash
11-11-12, 16:02
A dogrzewa Ci sie silnik ? W sensie po ilu wskazowka sie rusza do gory ( jeszcze teraz jak jest te 5-10 stopni przyjmijmy ) Ja w swoich obu ej9 musialem wymienic termostat, moze Ciebie tez to dotyczy. Nie mowie ze spalanie spadnie do 8 litrow bo nie sadze zeby przy takich odc bylo to mozliwe, ale 14 litrow to tez za duzo jezdzac delikatnie ( wiem bo chwile tak jezdzilem i miescilem sie spoko w 10 w zimie )

Maseratidawid
13-11-12, 16:45
szczerze mowiac jak kupilem civica Ej9 to palil za duzo wymienilem swiece olej filtr oleju spadl na spalanie 7,6-8l/na 100km , a za 50zł robie 130km:) jak na silnik D14A4 , wiec za 100zł 260km jezdzac 60-80km/h bo powyzej 120-160 nie wiem ile pali ale paliwo szybko znika:)

damastah
14-11-12, 09:54
Cześć, mój pierwszy post tutaj, ale akurat mam podobne warunki dojazdu do pracy, wiec się wypowiem.
Poznań, ej9 d14z2 (czyli w sumie ten sam silnik na innej elektronice czy coś) dziennie 2x5km z/do pracy, lekkie korki, jakieś zakupy w weekend, wiadomo. W zeszłym miesiącu, gdy jeździłem tylko po mieście, bez tras, to spalał dokładnie 9,6 l/100. Zawsze tankuję do pełna gdy rezerwa zaświeci mocniej i z reguły na tej samej stacji więc wyniki wiarygodne. zapisuję je sobie w aplikacji na androidzie.
Standardowo zmieniam biegi przy 3k obrotów, ale lubię też kręcić ponad 4k gdy mam ochotę na trochę więcej dynamiki, a i do odcinki czasem pokręcę by przedmuchać układ;) i tak robi się te 10l

Ogólnie dane spalania od lutego 2012:
średnie: 8/100
Najlepszy wynik: 5.1/100 (dłuższa trasa i max 90km/h) standardowo w trasie 6, maks 7l
Najgorszy wynik: 10.6/100 (miasto i upały i klima chodziła bardzo dużo) ale w mieście też da się 8l osiągnąć.

Tak więc 14/100 to coś jest ewidentnie nie tak, chyba że kręcisz go do końca codziennie :D
Powymieniać filtry, sprawdź termostat (mój nagrzewa się teraz po 2km i strzałka jest prawie poziomo)

mpmisiek
23-11-12, 21:46
Wielkie dzieki wszystkim...
Zrobiłem tak jak mówiliślcie...
Na początek zrobiłem reset
zatankowałem pod korek i dałem auto żonie he he (jeździ do pracy Łódź-Łask)
W trzy dni pykneła mi 200km. Dziś zatankowałem na tej samej stacji, tym samym dystrubytorzem ;-) .... i uwaga 6,5l chyba ok
Zobaczymy jak ja zacznę jeździć... nie to rzebym głupiał .. ;-)
Po 1km wskazówkę od temp mam w połowie, wiec silnik póki co sie rozgrzewa w drodze do pracy...
Trochę pośmigam ... i damy znowu do pełna, wtedy będzie jesność...
Jeszcze raz dziękuję za pomoc

FaziRBK
24-11-12, 00:47
Samochód na tak krótkie trasie "2km" ma prawo wciągnąć bardzo duże ilości benzyny, niedogrzanie itd.
Moja ejotka w trasie spalała mi 5,6 w mieście 8-10 a na tak krótkich odcinkach "2km" też ok 13.

marwol
24-11-12, 08:39
a myślałem że ja mam problemy ze spalaniem :)

d14z2 - krótkie odcinki , 3-4 km. spalanie 9.5l :)

więc chyba te silniki tak mają

w sumie inna marka z motorem 2.0 spaliła by pewnie podobną ilość

pozdrawiam

redcode
13-01-13, 03:21
Jeśli mogę coś jeszcze poradzić ponadto co już powiedziano, to proponuję tankować zawsze do pełna - w baku nie gromadzi się wtedy wilgoć z powietrza, która przy częstym tankowaniu małych ilości paliwa skrapla się i zostaje w środku.

Młody ŁDZ
13-01-13, 04:44
w sumie inna marka z motorem 2.0 spaliła by pewnie podobną ilość
A co to za stwierdzenie bez żadnych podstaw? :)

kruczekvu
13-01-13, 13:52
d14z2 - krótkie odcinki , 3-4 km. spalanie 9.5l

więc chyba te silniki tak mają
Wszystkie bym nawet powiedział
Nawet diesle swoje wypiją i to nie mało

damastah
13-01-13, 15:27
Bez paniki :) te 10l w mieście to normalny wynik na nastoletni samochód. Golf 2 mi raz spalił 18l zimą (potem przestał sam), a normą było 12 w mieście (uroki golfowych gaźników).

CieCHu_VI
13-01-13, 20:19
Mi teraz w zimie ciagnie ok. 11l gazu po miescie. Tez mi sie wydaje, ze to duzo skoro niektorzy zarzekaja sie, ze im pali 7-8 po miescie...

damastah
13-01-13, 20:38
niektórzy też wmawiają swoim dziewczynom ze ich 12cm to tak naprawdę 16cm :P
7-8 na mieście... a na trasie pewnie 4, a latem niektórym produkuje paliwo nawet.

Dobra, żarcik, ale miasto miastu nierówne. Dla kogoś miasto to dojazd 15km dwupasmówką, a dla innych 5km i stanie w korkach. Styl jazdy ma też duże znaczenie.
Jakbym miał do pracy te 10-15km to pewnie 8l dało by się osiągnąć, byle dużych korków nie było. Jak ktoś robi dziennie +-10km po mieście to nie ma siły by spałił tylko 7l gdy ten sam silnik spala 6l na trasie. W 8l uwierzę prędzej,a 9-10 to normalny wynik.

Michał102
13-01-13, 20:44
W 7l. po mieście w takich temperaturach jakie mamy teraz nie uwierzę - czyste si-fi.
U mnie spalanie w mieście waha się między 10-11l. Odcinki ~10-15km. W trasie spalanie wynosi 6,5l., ale wtedy robię jednorazowo minimum 140km.

Młody ŁDZ
13-01-13, 23:29
11l gazu po miescie. Tez mi sie wydaje, ze to duzo skoro niektorzy zarzekaja sie, ze im pali 7-8 po miescie... BENZYNY, nie gazu.

lozek
13-01-13, 23:31
Krótkie odcinki w zimę i wszystko jasne. Powiem tylko, że niekoniecznie musi być coś zepsute. Mogą to być początki umierania lambdy albo hmm NIC

Mając d14a4 ze 2 lata temu w zimę palił mi 12-13 litrów na krótkich odcinkach... tak po prostu. potem jak przychodziła wiosna to się normowało...