Zobacz pełną wersję : Słabnie na wysokich obrotach
Witam, mam nietypowy problem z Hondą. otóż jakiś czas temu zacząłem odczuwać delikatne spadki mocy na wysokich obrotach. Z dołu jest silne i rwie tak jak trzeba natomiast po przekroczeniu 5 tys obrotów auto zaczyna słabnąć i ciężko mu dojść do odcinki. Dodam że na postoju i na jałowym biegu gdy przygazuje to kreci do odcinki aż miło. po wrzuceniu biegu i w trakcie jazdy niestety już nie jest tak samo:( W prawdzie auto jeździ normalnie poniżej 5 tys obrotów. Zrobilem tym autem w takim stanie juz 1500 km także uważam że z silnikiem nic powaznego się nie dzieje .Ze wtępnych ustaleń moich i moich śledczych wynika że do wymiany jest filtr paliwa albo pompa paliwa. Chyba że może jeszcze coś inego? Silnik d16Z5 wstawiony do EG. Dzięki za opinie, pozdross
to wstaw nowy filtr paliwa, moze na wysokich obrotach ma za niskie cisnienie paliwa.
sprawdz zaplon, moze jakims cudem sie przestawil.
Ja mialem zle ustawiony rozrzad i tak sie dzialo, teraz z kolei nie ma mocy ponizej 2tys jak diesel ale mam krotka skrzynie wiec sie tak tego nie czuje.
Nie wiem czy bedzie to mialo zwiazek z tym tematem, ale po wymianie rozrzadu w moim d13 zauwazylem ze jest slabsze na wysokich obrotach, a z dolu idzie okej. Podejrzewam ze mechanik zle uswtawil rozrzad, badz nie wyregulowal zaplonu.
Zrzuć obudowę i zobacz, czy pasek nie przeskoczył. Ja jak miałem źle ustawiony rozrząd i zapłon, to na niskich obrotach auto miało sporo mocy, ale czym wyżej, tym puchł niemiłosiernie.