Zobacz pełną wersję : generator wodoru do samochodu - opinie, doswiadczenia
Witam.
siedzac i przegladajac dzisiaj roznego tematu fora, natknalem sie na temat o generatorze wodou do samochodu.
slyszal ktos z Was o tym? instalacje mozna zalozyc juz za ok 1000 zl do silnikow 2l.
Z tego co sie goscie reklamuja to: o ponad 40% spada zuzycie paliwa a do tego delikatny wzrost mocy jest odczuwalny.
Magia?
Co o tym sadzicie? jakas dobra alternatywa do gazu?
załóż sobie 2 takie, bedzie 80% spadku zuzycia paliwa.
albo 3, to bedzie jeszcze produkowal :D
zadalem pytanie czysto teoretyczne. skoro chcesz zablyszczec to raczej nei tu bo na mnie to wrazenia nie zrobi.
forum gejowskie by sie ucieszylo.
forum to forum. dyskusja na temat i na poziomie.
na logike naszego kraju, gdyby to kosztowalo 1000zł i generowalo zyski w spadku zuzycia paliwa do 40% to kazdy by to zakladal zamiast gazu nie uwazasz?
skoro jednorazowo wydajesz 1kpln i masz -40%?
a teraz sam sobie odpowiedz na reszte pytan.
jakie pytanie taka odpowiedz.
temat raczkujacy dopiero. Gaz jest juz oklepany i dobrze znany. wodor jeszcze nie koniecznie. przypomnij sobie czasy keidy instalacje gazowe wchodzily.
:) takze mysle ze temat jak najbardziej.
jeśli twierdzisz tak jak te debile na aukcjach że temat jest raczkujący to zamontuj sobie 3 takie gadżety a będziesz jeździł na stacje benzynowe żeby ci za jeżdżenie dopłacali :p
jest to blef jakiego mało i widzę że już cena wzrosła jeszcze niedawno kosztowało około 700 do dostawczaka z dizelkiem oczywiście oprócz późniejszych kłopotów z autem i odciążeniu portfela o kwotę zakupu i ewentualnego montażu nic to nie daje
takze mysle ze temat jak najbardziej.
to zle myslisz.
zamontuj sobie i nam powiedz co ci to dało.
swoją drogą mysle ze jako ze 90% forum jest nastawione na modyfikacje m.in. zwiekszajace moc naszych hond, to kazdy powinien takie cudo mieć.
Nie chciał bym się tutaj jakoś wciskać ale mi się wydaje że nie wiele wiecie na ten temat i dla tego takie podejście, ale mogę się mylić ( chodzi mi głownie o zasadę działania i w jaki sposób jest podłączone do auta itp, itd.) to też jest takie podejście jak do cudu który jest nie możliwy :D A jednak jak się temu bardziej przyjrzeć to wydaje się to bardzo sensowne i wiarygodne
podać ci numer do idioty który też tak myślał ? powiem tak *******zielił na ten wynalazek do 3 aut 2100 spalanie jednego wzrosło z 14 do około 16 litrów mocy przybyło tylko teoretycznie bo auto było silniejsze tylko w teorii
milloz, dostałes lekcję pokory na CKPL :D. No i standardowo wypowiedzieli się ludzie którzy tego nie używali :D. Znajomy robi badania tej instalacji w ramach pracy przejściowej na silniku K16 Rovera, o efektach dam Ci znać. Nikt do tej pory nie zrobił konkretnych testów wpływu tego "cuda" na zużycie paliwa, emisję szkodliwych związków, przebieg mocy i momentu obrotowego silnika itp. W teorii to powinno pomóc ale tylko w samochodach z sondą lambda no i zmniejszenie zużycia paliwa może być tylko w ramach seryjnej mapy. Z tego co mi wiadomo idea jest taka że po podłączeniu wodoru sonda sczytuje zmniejszoną ilość tlenu w spalinach i na podstawie tego wtryskiwacze podają mniej paliwa. W praktyce to jest bardziej skomplikowane. Poza tym potrzeba dużego natężenia prądu żeby w takiej instalacji HHO (czy jak to tam nazwali) wytworzyć odpowiednio dużo tego wodoru. Tak czy inaczej testy będą, jak nie znajomy to ja je zrobię i wyniki postaram się podać jak najdokładniej dla potomnych którzy też będą mieli podobne rozterki.
dzieki carlos :)
wiesz, po prostu bylem zaciekawiony ta sprawa. Reklama robi swoje, niby takei porzadne cudo a "tylko" tysiaczka kosztuje i praktycznie nie jest znane :)
dzieki za wypowiedz.
tysiąc? A jeszcze w styczniu były po 450 bo sam miałem "przejściówkę" z tego robić ale to jest za prosty temat. Szczerze przyznam że wątpię w to co podają "producenci" odnośnie zmniejszenia zużycia paliwa po zamontowaniu tego wynalazku. Ale tak czy inaczej sprawdzimy to dość profesjonalnie ;).
temat generatorów HHO istnieje juz od 6lat, interesowalem sie tym kiedys, prąd rzedu 16-20amperow podany na płytki generatora ułożone w odpowiedniej kolejnosci, wykonane z kwasówki 316L o ile dobrze pamietam oznaczenie, trzeba lac wode destylowana, do generatora doprowadzasz wode i z generatora rura na ssasy puszczasz HHO, przy 1 sredniej wielkosci generatorze prad 16-20 oczywiscie jesli jest dobrze zrobiony, jesli zle wykonasz wzrosnie zapotrzebowanie na prad a produkcja gazu spadnie i wtedy zabawa nic nie warta. wodór jesli chodzi o energie z spalania ma wyzsza od beznyzy (nie pamietam szczegółów ale chyba na politechnice w krk robili badania). oczywisnie niema sensu sakladanie wiekszej ilosci niz jednego generatora, wbogacisz napewno mieszanke, nieznacznie, plusem jest to ze dostarczany jest wylacznie wodor i tlen :) korzysci jakie widze to zawsze czysta komora spalania, nie sprawdzalem ale ktos juz robil probe i jak sie okazalo komora spalania byla czysta jakby ktos ja wczesniej wyczyscil i wypolerowal. napewno jest to lepsze rowiazanie nie zakladanie gazu do bezposredniego wtrysku beznyny
Mam kolegę który na tym jeździ, sam sobie to zamontował. Instalacja jest w fordzie mondeo 3 gen. 2.0 D. Jeździ i sobie chwali, ma ok 30 % oszczędności. Co do montażu w silnikach 'dyszla' to nie ma problemu - 'montujesz i jedziesz' ale w benzynie to trzeba coś 'pogrzebać' w elektronice aby dobrać odpowiednio mniejszą dawkę paliwa. Bez tego ta instalacja nie będzie dawać oszczędności.
Sam temat HHO jest już od dawna wałkowany na wielu forach. Ma swoich zwolenników jak i przeciwników.
Ja sam nie za bardzo wiedziałem co o tym myśleć puki nie zobaczyłem na własne oczy, że to działa.
znalazłem taki link producenta http://aleegrospecial.pl.tl/Wodorotlenek-KOH.htm ale osobiście nie znam nikogo kto by to miał zainstalowane i sprawdzone.
a czy czasem generatory wodoru nie byly testowane w Pogromcach mitow na Discovery i o ile dobrze pamietam wyszlo ze to jedno wielkie gowno tak jak magnetyzery...
----------------------------------
zaintrygowany tym ze temat w polskim necie jest ostro rozwijany pogrzebalem i znalazlem cos takiego:
http://www.klubseatibiza.pl/forum/auto-wode/instalacja-hho-ibizie-aex-t39282.html
Witam.
siedzac i przegladajac dzisiaj roznego tematu fora, natknalem sie na temat o generatorze wodou do samochodu.
slyszal ktos z Was o tym? instalacje mozna zalozyc juz za ok 1000 zl do silnikow 2l.
Z tego co sie goscie reklamuja to: o ponad 40% spada zuzycie paliwa a do tego delikatny wzrost mocy jest odczuwalny.
Magia?
Może oglądałeś discovery channel tam w stanach zrobili auto nazywające się skorpion. I właśnie na zasadzie elektrolizy z wody rozszczepiany jest wodór i tlen oddzielnie. Auto jeździ normalnie na PB, ale dodatkowo ten wodór daje kopa. Z tego co gadali to niby wlewają 1,5L wody ale nie pamiętam na ile to wystarcza. Ogólnie zamysł jest dobry. Ale władni tego świata (zarządcy ropą / koncerny) nie pozwolą by to wprowadzano szybko do aut.