PDA

Zobacz pełną wersję : generator wodoru do samochodu - opinie, doswiadczenia

milloz
08-11-12, 14:58
Witam.
siedzac i przegladajac dzisiaj roznego tematu fora, natknalem sie na temat o generatorze wodou do samochodu.
slyszal ktos z Was o tym? instalacje mozna zalozyc juz za ok 1000 zl do silnikow 2l.
Z tego co sie goscie reklamuja to: o ponad 40% spada zuzycie paliwa a do tego delikatny wzrost mocy jest odczuwalny.
Magia?

Co o tym sadzicie? jakas dobra alternatywa do gazu?

zakit
08-11-12, 17:04
załóż sobie 2 takie, bedzie 80% spadku zuzycia paliwa.
albo 3, to bedzie jeszcze produkowal :D

milloz
08-11-12, 17:07
zadalem pytanie czysto teoretyczne. skoro chcesz zablyszczec to raczej nei tu bo na mnie to wrazenia nie zrobi.
forum gejowskie by sie ucieszylo.

forum to forum. dyskusja na temat i na poziomie.

zakit
08-11-12, 17:22
na logike naszego kraju, gdyby to kosztowalo 1000zł i generowalo zyski w spadku zuzycia paliwa do 40% to kazdy by to zakladal zamiast gazu nie uwazasz?
skoro jednorazowo wydajesz 1kpln i masz -40%?

a teraz sam sobie odpowiedz na reszte pytan.
jakie pytanie taka odpowiedz.

milloz
08-11-12, 18:16
temat raczkujacy dopiero. Gaz jest juz oklepany i dobrze znany. wodor jeszcze nie koniecznie. przypomnij sobie czasy keidy instalacje gazowe wchodzily.
:) takze mysle ze temat jak najbardziej.

Chipsy2
08-11-12, 19:41
jeśli twierdzisz tak jak te debile na aukcjach że temat jest raczkujący to zamontuj sobie 3 takie gadżety a będziesz jeździł na stacje benzynowe żeby ci za jeżdżenie dopłacali :p
jest to blef jakiego mało i widzę że już cena wzrosła jeszcze niedawno kosztowało około 700 do dostawczaka z dizelkiem oczywiście oprócz późniejszych kłopotów z autem i odciążeniu portfela o kwotę zakupu i ewentualnego montażu nic to nie daje

zakit
08-11-12, 20:33
takze mysle ze temat jak najbardziej.

to zle myslisz.
zamontuj sobie i nam powiedz co ci to dało.
swoją drogą mysle ze jako ze 90% forum jest nastawione na modyfikacje m.in. zwiekszajace moc naszych hond, to kazdy powinien takie cudo mieć.

Piterex
08-11-12, 21:36
Nie chciał bym się tutaj jakoś wciskać ale mi się wydaje że nie wiele wiecie na ten temat i dla tego takie podejście, ale mogę się mylić ( chodzi mi głownie o zasadę działania i w jaki sposób jest podłączone do auta itp, itd.) to też jest takie podejście jak do cudu który jest nie możliwy :D A jednak jak się temu bardziej przyjrzeć to wydaje się to bardzo sensowne i wiarygodne

Chipsy2
08-11-12, 22:10
podać ci numer do idioty który też tak myślał ? powiem tak *******zielił na ten wynalazek do 3 aut 2100 spalanie jednego wzrosło z 14 do około 16 litrów mocy przybyło tylko teoretycznie bo auto było silniejsze tylko w teorii

carlosv
09-11-12, 13:12
milloz, dostałes lekcję pokory na CKPL :D. No i standardowo wypowiedzieli się ludzie którzy tego nie używali :D. Znajomy robi badania tej instalacji w ramach pracy przejściowej na silniku K16 Rovera, o efektach dam Ci znać. Nikt do tej pory nie zrobił konkretnych testów wpływu tego "cuda" na zużycie paliwa, emisję szkodliwych związków, przebieg mocy i momentu obrotowego silnika itp. W teorii to powinno pomóc ale tylko w samochodach z sondą lambda no i zmniejszenie zużycia paliwa może być tylko w ramach seryjnej mapy. Z tego co mi wiadomo idea jest taka że po podłączeniu wodoru sonda sczytuje zmniejszoną ilość tlenu w spalinach i na podstawie tego wtryskiwacze podają mniej paliwa. W praktyce to jest bardziej skomplikowane. Poza tym potrzeba dużego natężenia prądu żeby w takiej instalacji HHO (czy jak to tam nazwali) wytworzyć odpowiednio dużo tego wodoru. Tak czy inaczej testy będą, jak nie znajomy to ja je zrobię i wyniki postaram się podać jak najdokładniej dla potomnych którzy też będą mieli podobne rozterki.

milloz
13-11-12, 13:03
dzieki carlos :)
wiesz, po prostu bylem zaciekawiony ta sprawa. Reklama robi swoje, niby takei porzadne cudo a "tylko" tysiaczka kosztuje i praktycznie nie jest znane :)
dzieki za wypowiedz.

carlosv
13-11-12, 19:16
tysiąc? A jeszcze w styczniu były po 450 bo sam miałem "przejściówkę" z tego robić ale to jest za prosty temat. Szczerze przyznam że wątpię w to co podają "producenci" odnośnie zmniejszenia zużycia paliwa po zamontowaniu tego wynalazku. Ale tak czy inaczej sprawdzimy to dość profesjonalnie ;).

jerzynew
17-11-12, 19:27
temat generatorów HHO istnieje juz od 6lat, interesowalem sie tym kiedys, prąd rzedu 16-20amperow podany na płytki generatora ułożone w odpowiedniej kolejnosci, wykonane z kwasówki 316L o ile dobrze pamietam oznaczenie, trzeba lac wode destylowana, do generatora doprowadzasz wode i z generatora rura na ssasy puszczasz HHO, przy 1 sredniej wielkosci generatorze prad 16-20 oczywiscie jesli jest dobrze zrobiony, jesli zle wykonasz wzrosnie zapotrzebowanie na prad a produkcja gazu spadnie i wtedy zabawa nic nie warta. wodór jesli chodzi o energie z spalania ma wyzsza od beznyzy (nie pamietam szczegółów ale chyba na politechnice w krk robili badania). oczywisnie niema sensu sakladanie wiekszej ilosci niz jednego generatora, wbogacisz napewno mieszanke, nieznacznie, plusem jest to ze dostarczany jest wylacznie wodor i tlen :) korzysci jakie widze to zawsze czysta komora spalania, nie sprawdzalem ale ktos juz robil probe i jak sie okazalo komora spalania byla czysta jakby ktos ja wczesniej wyczyscil i wypolerowal. napewno jest to lepsze rowiazanie nie zakladanie gazu do bezposredniego wtrysku beznyny

stary32
19-11-12, 21:43
Mam kolegę który na tym jeździ, sam sobie to zamontował. Instalacja jest w fordzie mondeo 3 gen. 2.0 D. Jeździ i sobie chwali, ma ok 30 % oszczędności. Co do montażu w silnikach 'dyszla' to nie ma problemu - 'montujesz i jedziesz' ale w benzynie to trzeba coś 'pogrzebać' w elektronice aby dobrać odpowiednio mniejszą dawkę paliwa. Bez tego ta instalacja nie będzie dawać oszczędności.
Sam temat HHO jest już od dawna wałkowany na wielu forach. Ma swoich zwolenników jak i przeciwników.
Ja sam nie za bardzo wiedziałem co o tym myśleć puki nie zobaczyłem na własne oczy, że to działa.

Anu71
11-12-12, 09:14
znalazłem taki link producenta http://aleegrospecial.pl.tl/Wodorotlenek-KOH.htm ale osobiście nie znam nikogo kto by to miał zainstalowane i sprawdzone.

Infi
15-12-12, 23:32
a czy czasem generatory wodoru nie byly testowane w Pogromcach mitow na Discovery i o ile dobrze pamietam wyszlo ze to jedno wielkie gowno tak jak magnetyzery...
----------------------------------
zaintrygowany tym ze temat w polskim necie jest ostro rozwijany pogrzebalem i znalazlem cos takiego:
http://www.klubseatibiza.pl/forum/auto-wode/instalacja-hho-ibizie-aex-t39282.html

gasoline
10-01-13, 21:29
Witam.
siedzac i przegladajac dzisiaj roznego tematu fora, natknalem sie na temat o generatorze wodou do samochodu.
slyszal ktos z Was o tym? instalacje mozna zalozyc juz za ok 1000 zl do silnikow 2l.
Z tego co sie goscie reklamuja to: o ponad 40% spada zuzycie paliwa a do tego delikatny wzrost mocy jest odczuwalny.
Magia?

Może oglądałeś discovery channel tam w stanach zrobili auto nazywające się skorpion. I właśnie na zasadzie elektrolizy z wody rozszczepiany jest wodór i tlen oddzielnie. Auto jeździ normalnie na PB, ale dodatkowo ten wodór daje kopa. Z tego co gadali to niby wlewają 1,5L wody ale nie pamiętam na ile to wystarcza. Ogólnie zamysł jest dobry. Ale władni tego świata (zarządcy ropą / koncerny) nie pozwolą by to wprowadzano szybko do aut.