Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy uszkodzona cewka może powodować wypadanie zapłonów na jednym cylindrze?

-Wolf-
08-11-12, 11:29
Witam! Mam pytanko jak w temacie. Czy uszkodzona cewka może powodować wypadanie zapłonów na jednym cylindrze czy zazwyczaj na wszystkich?

Civic EJ9, rok 99, silnik D14Z1.

Od jakiegoś czasu wywala mi błąd 72, czyli wypadanie zapłonów na drugim cylindrze. Raz czy dwa razy zdarzyło się, że jednocześnie wywaliło np. 71, 72 i 74, albo 71, 72, 73, 74, ale zazwyczaj wywala tylko sam 72. Kable podmienione, świece wymienione, kopułka wymieniona i cały czas to samo. Obroty nie skaczą, tylko tłumik strzela. Macie jakąś koncepcję?

Van_Dal
08-11-12, 12:16
uszkodzona cewka najczęściej jak zaczyna powodować wypadanie zapłonów to na cylindrze na którym jest najgorsza świeca :)

kąt ustawienia zapłonu prawidłowy ?
znajdź kogoś z tym samym aparatem zapłonowym i podmień :) 1 wtyczka i 3 śrubki

-Wolf-
08-11-12, 12:32
świece wsadzone nowe i jest to samo co na starych, kąt ustawienia zapłonu jest dobry, a właśnie z załatwieniem aparatu jest problem :/

zakit
08-11-12, 12:38
teorytycznie moze powodowac, ale latwiej bedzie sprawdzic odrazu caly aparat, na podmianke najlepiej ;)

-Wolf-
08-11-12, 17:36
dobra, a jeśli się okaże, że to nie wina aparatu, to co jeszcze może powodować takie wypadanie zapłonów?

zakit
08-11-12, 20:28
poza aparatem, kablami, swiecami, teorytycznie nic.

wojtas892
08-11-12, 21:22
U mnie wypadał zapłon co jakiś czas,ustawiłem go za pomocą lampy stroboskopowej i jest gitara:) więc jeśli wszystko sprawdzone to może czujnik halla w aparacie zapłonowym zdycha?

-Wolf-
08-11-12, 21:33
U mnie zapłon był też ustawiany za pomocą lampy jakieś 2 tygodnie temu i nic nie dało. Zastanawiam się właśnie, czy jakby aparat był uszkodzony to błędy nie powinny wyskakiwać na wszystkich cylindrach, a nie tylko na jednym najczęściej? Nic, jutro pewnie kumpel mi sprawdzi kompresję w razie czego i będziemy dalej myśleć.