Zobacz pełną wersję : Co jest nie tak podlaczone? Pomocy szybko! ?:)
Witam, problem wyglada nastepujaca - kupilem wzmaka i suba blaupunkta (gt2 i gtb 1200) i ... i nie dziala :>
w skorcie:
1. kabel zasilajacy podlaczony jest bezposrednio pod + aku
2. remote jest podpiety pod wzmaka
3. reszta kabelkow tez
i nie dziala, kombinowalem z kumplem w roznych konfigruacjach i nic, swieci sie tylko czerwona ikonka protection, zielona ani razu sie nie zapalila, co moze byc nie tak? jak moge to sprawdzic czy jak? moze w radiu czegos nie wlaczylem choc wydaje mi sie ze jest ok? moze ktos pomoc w tej materii zeby to dzialalo? mecze sie z tym i meczu juz 3 godziny
probowalem odlaczac remote po podobno bez tego tez powinno dzialac i nic, sprawdzalem 3 rozne kable chinch i tez niz, nie wiem juz co moze byc nie teges?
podłacz na krotko tak zeby sprawdzic. tzn:
1. + od wzmaka do aku;
2. - od wzmaka do aku;
3. remote od wzmaka do + na wzmaku.
4. nie podłaczaj RCA(chinch).
5. nie podłaczaj głosnikow
6. jesli nadal sie swieci protect - wzmak uwalony. rozwiazanie problemu - serwis
7. jesli nie, podłacz głosnik. protect sie zapala pod głosnikiem? głosnik uwalony.
glosnik podlaczalem do swojego zestawu audio w domu i jakos tam buczy przy czym jutro sprawdze jak z tym wzmakiem, w swojej odpowiedzi dales w zasadzie dwie opcje a co jesli wzmak bedzie ok? mysle ze bedziemy dzialac dalej :D
A ten wzmak i głośnik kupowałeś nowe czy używane ?
Skoro głośnik sprawdzałeś i jest ok. to nie widze innej możliwości niż upalony wzmak a konkretniej któraś z końcówek mocy albo zabezpieczenie jest walnięte i nie pozwala na odpalenie wzmaka.
zmostkuj na wzmaku + i remote
tez mialem taki problem
wsio nowe, pomoglo zmostkowanie + do zasilania i remote, ale teraz nie wiem jak to bedzie - tj jak wylacze samochod i radio to czy wzmak bedzie caly czas chodzil i ciagnal prad czy nie? (jak zrobic tak zeby remote dzialal jak sie nalezy?) ? ufff swoja droga ladnie sie upocilem wczoraj juz myslalem ze trzeba bedzie wysylac sprzet i czekac na nowy ... :)
btw 2 - gdzie najlepiej jest podlaczyc uziemienie od wzmaka? aktualnie mam mega prowizorke i podpiety jest pod ten zatrzask od zamka bagaznika. probowalem go wetknac gdzie indziej ale jakos nie mam gdzie, moze jakies dobre pomysly a najlepiej do tego zdjecia ?:) dzieki i pozdro!
tj jak wylacze samochod i radio to czy wzmak bedzie ccaly czas chodzil i ciagnal prad czy nie?
tak. ja zalozylem sobie przelacznik :D
btw 2 - gdzie najlepiej jest podlaczyc uziemienie od wzmaka? aktualnie mam mega prowizorke i podpiety jest pod ten zatrzask od zamka bagaznika. probowalem go wetknac gdzie indziej ale jakos nie mam gdzie, moze jakies dobre pomysly a najlepiej do tego zdjecia ?:) dzieki i pozdro!
pod zamek tylnej klapy, pociagniety pod podloga.
jak zrobic tak zeby remote dzialal jak sie nalezy?
Ten zacisk Remote od wzmacniacza musisz podłączyć do Remote do radia lub do innego przewodu w radiu, na którym pojawia się plus po odpaleniu radyjka. Będzie z radia (z kostki ISO) wychodził jakiś kabel albo Remote albo Antena czasem AMP. Wtedy będzie to działało tak, ze po włączeniu radia włączy się wzmacniacz, a jak zgasisz radio to i wzmak sie wyłączy.
jak zrobic tak zeby remote dzialal jak sie nalezy?
u mnie w jvc kd 77R byl to niebieski kabelek i o ile sie orientuje w innych radiach powinno byc tak samo
tak tylko u mnie wg naklejki i instrukcji remote to bialo niebieski kabelek, podpinam sie pod niego ale to nic nie daje :>
remote w wielu radiach jest opisany jako el antena
moze wziasc miernik i sprawdzac gdzie radio daje 12v po wlaczeniu? bo widze ze to chyba jedyny sposob :D
ja na pierwszy radiu:D w skuterze xD zeby podlaczyc wzmaka to sprawdzalem miernikiem.. ale el antene masz chyba opisaną wiec tam podlącz :)
U mnie blaupunkt gta2 w bagazniku idzie caly czas nigdy go nie wylaczalem nawet auto raz stalo 10 dni i nic sie nie stalo. Wzmacniak ma tryb standby, czyli przechodzi w tryb czuwania. Mozna to zauwazyc jak idzie glosno jakas basowa muzyczka i nagle sie wyciągnie panel od radia tak zeby sygnal docierajacy do wzmacniaka zostal calkowicie wylaczony. Słychac wtedy lekkie udezenie tuby, tak samo jest gdy sie wlaczy radio. A jak ktos mi nie wiezy to niech poszuka w google:D
Co do masy fajne miejsce jest pod jednym plastikem srodkowym (pod klapa bagaznika otwierana w duł). Jest tam masa tylnich lamp - taka duza srobka.
Siemka, na kostce iso remote to niebierski kabelek, masz to popisane na naklejce na radiu.
co du grounda to jedynym rozsądnym rozwiązaniem , jest danie kabla o takiej samej długości jak + i takim samym przekroju (tyle że ma inną izolację) bezpośredni do aku (nie pozwoduje zakłóceń z innych uiemianych urzadzeń do karoserii).