PDA

Zobacz pełną wersję : Co jest nie tak podlaczone? Pomocy szybko! ?:)

Ben
03-10-07, 20:28
Witam, problem wyglada nastepujaca - kupilem wzmaka i suba blaupunkta (gt2 i gtb 1200) i ... i nie dziala :>

w skorcie:
1. kabel zasilajacy podlaczony jest bezposrednio pod + aku
2. remote jest podpiety pod wzmaka
3. reszta kabelkow tez

i nie dziala, kombinowalem z kumplem w roznych konfigruacjach i nic, swieci sie tylko czerwona ikonka protection, zielona ani razu sie nie zapalila, co moze byc nie tak? jak moge to sprawdzic czy jak? moze w radiu czegos nie wlaczylem choc wydaje mi sie ze jest ok? moze ktos pomoc w tej materii zeby to dzialalo? mecze sie z tym i meczu juz 3 godziny

probowalem odlaczac remote po podobno bez tego tez powinno dzialac i nic, sprawdzalem 3 rozne kable chinch i tez niz, nie wiem juz co moze byc nie teges?

NFS
03-10-07, 22:51
podłacz na krotko tak zeby sprawdzic. tzn:
1. + od wzmaka do aku;
2. - od wzmaka do aku;
3. remote od wzmaka do + na wzmaku.
4. nie podłaczaj RCA(chinch).
5. nie podłaczaj głosnikow
6. jesli nadal sie swieci protect - wzmak uwalony. rozwiazanie problemu - serwis
7. jesli nie, podłacz głosnik. protect sie zapala pod głosnikiem? głosnik uwalony.

Ben
03-10-07, 23:17
glosnik podlaczalem do swojego zestawu audio w domu i jakos tam buczy przy czym jutro sprawdze jak z tym wzmakiem, w swojej odpowiedzi dales w zasadzie dwie opcje a co jesli wzmak bedzie ok? mysle ze bedziemy dzialac dalej :D

spychu
04-10-07, 10:40
A ten wzmak i głośnik kupowałeś nowe czy używane ?

Skoro głośnik sprawdzałeś i jest ok. to nie widze innej możliwości niż upalony wzmak a konkretniej któraś z końcówek mocy albo zabezpieczenie jest walnięte i nie pozwala na odpalenie wzmaka.

ceelx
04-10-07, 11:11
zmostkuj na wzmaku + i remote
tez mialem taki problem

Ben
04-10-07, 13:58
wsio nowe, pomoglo zmostkowanie + do zasilania i remote, ale teraz nie wiem jak to bedzie - tj jak wylacze samochod i radio to czy wzmak bedzie caly czas chodzil i ciagnal prad czy nie? (jak zrobic tak zeby remote dzialal jak sie nalezy?) ? ufff swoja droga ladnie sie upocilem wczoraj juz myslalem ze trzeba bedzie wysylac sprzet i czekac na nowy ... :)

btw 2 - gdzie najlepiej jest podlaczyc uziemienie od wzmaka? aktualnie mam mega prowizorke i podpiety jest pod ten zatrzask od zamka bagaznika. probowalem go wetknac gdzie indziej ale jakos nie mam gdzie, moze jakies dobre pomysly a najlepiej do tego zdjecia ?:) dzieki i pozdro!

ceelx
04-10-07, 14:25
tj jak wylacze samochod i radio to czy wzmak bedzie ccaly czas chodzil i ciagnal prad czy nie?

tak. ja zalozylem sobie przelacznik :D

btw 2 - gdzie najlepiej jest podlaczyc uziemienie od wzmaka? aktualnie mam mega prowizorke i podpiety jest pod ten zatrzask od zamka bagaznika. probowalem go wetknac gdzie indziej ale jakos nie mam gdzie, moze jakies dobre pomysly a najlepiej do tego zdjecia ?:) dzieki i pozdro!

pod zamek tylnej klapy, pociagniety pod podloga.

karpik85
04-10-07, 22:18
jak zrobic tak zeby remote dzialal jak sie nalezy?

Ten zacisk Remote od wzmacniacza musisz podłączyć do Remote do radia lub do innego przewodu w radiu, na którym pojawia się plus po odpaleniu radyjka. Będzie z radia (z kostki ISO) wychodził jakiś kabel albo Remote albo Antena czasem AMP. Wtedy będzie to działało tak, ze po włączeniu radia włączy się wzmacniacz, a jak zgasisz radio to i wzmak sie wyłączy.

Lipek
04-10-07, 22:46
jak zrobic tak zeby remote dzialal jak sie nalezy?
u mnie w jvc kd 77R byl to niebieski kabelek i o ile sie orientuje w innych radiach powinno byc tak samo

Ben
04-10-07, 23:30
tak tylko u mnie wg naklejki i instrukcji remote to bialo niebieski kabelek, podpinam sie pod niego ale to nic nie daje :>

agent_lol
05-10-07, 07:57
remote w wielu radiach jest opisany jako el antena

Ben
05-10-07, 10:35
moze wziasc miernik i sprawdzac gdzie radio daje 12v po wlaczeniu? bo widze ze to chyba jedyny sposob :D

spiidy
14-10-07, 12:34
ja na pierwszy radiu:D w skuterze xD zeby podlaczyc wzmaka to sprawdzalem miernikiem.. ale el antene masz chyba opisaną wiec tam podlącz :)

lukasz_lo
18-10-07, 00:30
U mnie blaupunkt gta2 w bagazniku idzie caly czas nigdy go nie wylaczalem nawet auto raz stalo 10 dni i nic sie nie stalo. Wzmacniak ma tryb standby, czyli przechodzi w tryb czuwania. Mozna to zauwazyc jak idzie glosno jakas basowa muzyczka i nagle sie wyciągnie panel od radia tak zeby sygnal docierajacy do wzmacniaka zostal calkowicie wylaczony. Słychac wtedy lekkie udezenie tuby, tak samo jest gdy sie wlaczy radio. A jak ktos mi nie wiezy to niech poszuka w google:D
Co do masy fajne miejsce jest pod jednym plastikem srodkowym (pod klapa bagaznika otwierana w duł). Jest tam masa tylnich lamp - taka duza srobka.

SoZa
22-10-07, 01:43
Siemka, na kostce iso remote to niebierski kabelek, masz to popisane na naklejce na radiu.
co du grounda to jedynym rozsądnym rozwiązaniem , jest danie kabla o takiej samej długości jak + i takim samym przekroju (tyle że ma inną izolację) bezpośredni do aku (nie pozwoduje zakłóceń z innych uiemianych urzadzeń do karoserii).