PDA

Zobacz pełną wersję : Kontrolka ciśnienia oleju nie świeci się po włączeniu zapłonu

pepo1
07-11-12, 22:24
Byłem z tą usterką w serwisie ale nie umieli tego problemu rozwiązać. Po podłączeniu komputera diagnostycznego w opcji test kontrolek kontrolka ta się świeci. komputer nie sygnalizuje żadnej usterki ani błędu. Twierdzą że czujnik ciśnienia jest sprawny wysyła sygnał analogowy do sterownika silnika, ze sterownika wychodzi sygnał cyfrowy a kontrolka nie świeci się.Powiedzieli że może uszkodzony jest panel obrotomierza z kontrolkami na 95% ale pewności nie mieli. Drugiego panelu nie mieli żeby podpiąć na próbę. Zmierzyli ciśnienie smarowania jest ok. Jak rozwiązać ten problem. Czy ktoś miał taki przypadek.

PawelS
15-02-14, 21:44
D15Z8 u mnie też nie świeci się kontrolka oleju (oczywiście po włączeniu zapłonu, bez uruchamiania silnika). Nie jestem jakimś znawcą ale wydaje mi się, że powinna się świecić. Mam jeszcze pytanie, gdzie znajduje się czujnik ciśnienia oleju w silniku D15Z8?

ma1ster
16-02-14, 16:27
Zdejmij z czujnika ciśnienia wtyczkę, i sprawdź czy po zwarciu pina z masą, lub dwóch pinów (o ile to czujnik dwu pinowy), zapali się lampka, jeśli się zapali, to czujnik masz do wymiany...

PawelS
18-02-14, 15:34
Dzięki za radę, jak znajdę chwilę to sprawdzę.
Sprawa bardzo mnie nie pili, ponieważ silnik nie bierze za dużo oleju (z max. do min. schodzi po przejechaniu 15 do 20 tyś.km), a wtedy i tak wymieniam olej i zalewam max.. Jeszcze raz dzięki za radę.

vrrs
21-02-14, 18:30
Jednak lepiej mieć tą kontrolkę sprawną, bo w razie np. popuszczenia filtra oleju dowiesz się o tym w momencie zatarcia silnika.

pepo1
15-01-15, 09:30
Kupiłem używany panel obrotomierza i problem został rozwiązany.