Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zmiana na seryjne sprężyny w VI genie 3d

modzu
03-10-07, 13:49
Witam,

mam pytanie odnośnie sprężyn. Od niecałych dwóch miesięcy stałem się szczęśliwym posiadaczem Hani 3D '97 silnik d14a3 odetkany (obiecuję że jak tylko ją umyję zrobię małą sesję i pochwalę się w dziale Nasze auta). Otóż kupiłem ją już z założoną glebą, nie powiem w połączeniu z ładną felgą 15" z polerowanym rantem na oponkach 205/45 wygląda dosyć - takie jest moje zdanie - Wy też będziecie mogli to ocenić.

Ale do sedna, z zawiasem nie do końca jest OK. Jak dla mnie jest trochę za nisko i za twardo. Ogólnie drogi na Lubelszczyźnie nie należą do najlepszych a zimą najlepiej odśnieżonych - podjąłem więc decyzję założenia seryjnych sprężyn.

I tu jest kłopot. Nie wiem do końca co mam założone w swoim aucie - czy wystarczy zmienić same springi czy potrzeba też amorki plus jeszcze coś tam. Na teście amortyzatorów wyszło że mają jeszcze ponad 70% tak więc nie uśmiecha mi się kupować nowych. Czy znacie kogoś w Lublinie/okolicach Lublina kto powie mi jaki mam zawias i doradzi czy wystarczy wymienić same sprężyny.

No i na końcu, co lepiej kupić - używane (widziałem, że są takie w dziale Sprzedam) czy jednak lepiej nowe zamienniki - jeśli tak to jakiej firmy?

dogg69
10-10-07, 11:32
No wg mnie to sprawdzilbym amory czy sa seryjne, jak sa seryjne to zwykle sprezyny seryjen podejda.
Odnosnie uzywanych, jak sa w naprawde dobrym stanie to kup uzywane oryginaly, zamiennikow do tak odpowidzialnych elementow jak sprezyny nie polecam ( kumpel raz sie nacial i popekaly - masakra, a wcale tanie nie byly )