PDA

Zobacz pełną wersję : Szumiąca skrzynia biegów - nietypowy problem

lozek
06-11-12, 20:19
Witam

Podczas postoju jak puszczam sprzęgło słychać było wyraźnie pojawiający się szum. Podczas jazdy w środku było słychać wycie (coś na kształt wycia kompresora - Eatona) - dźwięk nadchodził ze strony skrzyni zdecydowanie. Zostały wymienione oba łożyska walka głównego jako, że to ponoć tylko one się "ruszają" podczas postoju przy puszczeniu sprzęgła. Wszystkie strony internetowe, fora i znajomi stawiali na to. Łożyska wymienione a problem nie zniknął.

Tu rodzi się pytanie - co to jeszcze może być? Jaki może być inny powód. Słyszałem, że możliwości jest kilka - kosztownych i tych groszowych, jednak chciałbym się dowiedzieć czy ktoś już miał taki problem i czy udało mu się go rozwiązać.

Sunchra są ok, podczas jazdy chrobotania nie ma tylko wycie. Na postoju jest taki głośny szum zużytego łożyska. Olej w skrzyni jest.

przepity
06-11-12, 20:40
te oba łożyska to trochę mało. jakieś inne szumi

lozek
06-11-12, 20:46
te oba łożyska to trochę mało. jakieś inne szumi

Na postoju nie działają inne a szuma na postoju także jest

Boniek87
06-11-12, 22:00
a brałeś pod uwagę łożysko koła zamachowego?

lozek
06-11-12, 22:05
a brałeś pod uwagę łożysko koła zamachowego?

Przeszło mi to przez myśl, ALE zdałem sobie sprawę, że przecież ono również rusza się cały czas jak się nie mylę.

Boniek87
06-11-12, 22:21
ja bym to sprawdził jak już będziesz grzebał po zdjęciu skrzyni mając jakąś inną wizję pochodzenia tego dźwięku

lozek
06-11-12, 22:44
Ja nie będę grzebac tylko Rem z JHM. Ja porobiłem tematy by może na jakiś trop się natknąć i wspomóc informacja bo poki co to wróżenie z fusów.

DjHammer
06-11-12, 23:09
lozysko oporowe? na sprzegle?

lozek
06-11-12, 23:16
lozysko oporowe? na sprzegle?

przy wciśnięciu pedału sprzęgła jest cisza więc odpada

Boniek87
06-11-12, 23:17
oporowe w czasie jazdy nie powinno szumieć z tego co wiem bo ono się obraca jak wciskasz sprzęgło i dociskasz nim docisk sprzęgłam, ono nawet ma większą średnicę otworu wewnętrznego niż wałek w skrzyni, który przez ten otwór przechodzi

pioootr
06-11-12, 23:35
Są jeszcze do sprawdzenia łożyska igiełkowe wszystkich biegów. Wszystkie zębatki kręcą się na nich na jałowym biegu.

Podnieś oba przednie koła, wrzucaj po kolei wszystkie biegi (tak jakbyś jechał) i napisz na którym biegu szumi, na którym nie.

Konrad84
07-11-12, 08:33
lożek, nie obraź się, ale nie wiem po co robisz burze w szklance wody. Z tego co wiem problem wyszedł pod koniec wczorajszego dnia pracy, dziś pewnie skrzynia będzie rozebrana ponownie i dowiesz się co jeszcze jest do wymiany.

gruszkin
07-11-12, 10:20
Konrad, lozek zadał pytanie , myślę że kierował się raczej chęcią pomocy w odnalezieniu problemu niż brakiem wiary w kompetencje rema, żadnej burzy w szklance wody nie robi, chill

Konrad84
07-11-12, 11:16
tak wiem, ja jestem jak najbardziej spokojny :) W temacie o aucie ktos z tego zrobił burze, a temat został podlinkowany. Jak najbardziej jako ciekawostke mozna tu bedzie napisac co było.

lozek
07-11-12, 12:08
Konrad, dokładnie tak jak napisał gruszkin ja chciałem pomóc. Zależy mi na szybkim odzyskaniu auta i wtopieniu jak najmniejszej ilości pieniędzy więc to zwykła chęć przyspieszenia działania - a nóż ktoś miał podobna sytuację. Obdzwoniłem też kilka osób by dowiedzieć się co to może być.

Ja tam burzy robić nie bede :) Nie mam pretensji przecież do nikogo a tym bardziej do Remka, który cały czas czuwa, informuje mnie i sypie przydatnymi informacjami.

Wszystko się wyjaśniło dziś - Zmasakrowany 5 bieg. Będzie wymieniony, jutro auto wraca do mnie. Dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocy.

pioootr
07-11-12, 14:33
Wszystko się wyjaśniło dziś - Zmasakrowany 5 bieg.
Nie obraź się, ale to trochę dziwna sytuacja, ktoś Ci rozbiera skrzynię wymienia dwa łożyska i nie sprawdza reszty. Teraz płacisz dwa razy za tą samą robotę.

Starstruck
07-11-12, 14:40
Nie płaci, wszystko jest uregulowane jak należy. Macie info w temacie i auta, ten już chyba się wyczerpał, jak sprawa rozwiązana :).

Furious
07-11-12, 15:11
Po co się takie tematy w ogóle zakłada? lozek, liczysz na to, że jakiś trol internetowy powie Ci co masz/mogłeś mieć zepsute?

gruszkin
07-11-12, 15:14
Administratorem to Ty chyba tego forum nie powinieneś być skoro tak wypowiadasz się o jego użytkownikach i osobach które potencjalnie mogą pomóc w rozwiązaniu problemu. I , jak mawia porzekadło "kto się przezywa sam się tak.." :D

Enyłej temat ciekawy bo z taką sytuacją się nie spotkałem a miałem już 6 skrzyń hondy... Więc, jak dla mnie, starego wyjadacza, takie tematy należy zakładać mimo wszystko

Furious
07-11-12, 16:55
aaaaleś mi przygadał

lozek
08-11-12, 13:50
Po co się takie tematy w ogóle zakłada? lozek, liczysz na to, że jakiś trol internetowy powie Ci co masz/mogłeś mieć zepsute?

Miałem nadzieję że tak. Ją potrzebuje auta na dojazdy do pracy więc chciałem by problem był rozwiązany szybko. Założyłem go z myślą że juz ktoś miał taki przypadek i tyle :)

Dla wyjaśnienia - skończcie dorabianie ideologii do tego wydarzenia. Nic nie doplacalem sprawa została wyjaśniona i pozytywnie załatwiona :-)

Sent from my ST25i using Tapatalk

prestoneg3
24-04-13, 11:49
no np. mi bardzo się ten temat przydał . mam taki sam problem w moim nowo zakupionym ej6 .tyle że u mnie wyje a nie szumi. poza tym np.na 2 biegu po puszczeniu sprzęgła jeszcze kilka sekund wyje a potem jedzie :) przęgło jest ok bo ma tydzień (exedy) .mój mechanik powiedział że pewnie skrzynie tak jak silnik zalali jakimś ścierwem żeby była cicho . a ja wlałem mtf.
czyli nie zawsze to co dobre jest najlepsze :) ;)
tyle że ja wkładam 2 skrzynie .zdemontowaną z silnika który wymieniałem tydzień temu :)a przebieg 140tyś to dla skrzyni pikuś

panas126
24-04-13, 17:03
Mam podobny problem od około roku :rolleyes: Skrzynia szumi gdy dojeżdżam na biegu do skrzyżowania. Ten cały ,,szum,, jes cały czas taki samy biegi wchodzą dobrze i na razie jakoś się jeździ. Mam też drugą skrzynię w której zmieniono przełożenia i ta skrzynia podziałała mi miesiąc aż w końcu zablokował się któryś bieg (podejrzewam, że 4). Takie mam pytanko czy da się jeszcze z tej skrzyni coś zrobić żeby to jeździło?
PS właśnie w tej drugiej skrzyni co się zablokował bieg było na odwrót szumiała gdy przyspieszałem właśnie coś podobnego do dźwięku kompresora.

Loloss
27-07-17, 16:30
"...tyle że ja wkładam 2 skrzynie .zdemontowaną z silnika który wymieniałem tydzień temu :)a przebieg 140tyś to dla skrzyni pikuś..."
Ja właśnie mam przy swoim EJ9 przebieg poniżej 150kkm - jeżdżę bardzo mało (nawet jeśli ktoś wcześniej skręcił licznik, to nie sądzę aby było to wiele, bo w momencie kupna silnik wyglądał jak nowy ;) ), a niestety problem "szumu" (dość głośnego) i u mnie występuje. Dzieje się tak oczywiście na biegu jałowym i ustępuje po wciśnięciu pedału sprzęgła. Po ruszeniu, podczas jazdy żadnych dziwnych dźwięków nie ma. Problem występuje praktycznie na zimnym silniku.
Nie wiem, czy nie dostanę upomnienia za pisanie w tak starym temacie, ale nie chciałem zakładać następnego :P

rtgg
29-07-17, 20:01
"...tyle że ja wkładam 2 skrzynie .zdemontowaną z silnika który wymieniałem tydzień temu :)a przebieg 140tyś to dla skrzyni pikuś..."
Ja właśnie mam przy swoim EJ9 przebieg poniżej 150kkm - jeżdżę bardzo mało (nawet jeśli ktoś wcześniej skręcił licznik, to nie sądzę aby było to wiele, bo w momencie kupna silnik wyglądał jak nowy ;) ), a niestety problem "szumu" (dość głośnego) i u mnie występuje. Dzieje się tak oczywiście na biegu jałowym i ustępuje po wciśnięciu pedału sprzęgła. Po ruszeniu, podczas jazdy żadnych dziwnych dźwięków nie ma. Problem występuje praktycznie na zimnym silniku.
Nie wiem, czy nie dostanę upomnienia za pisanie w tak starym temacie, ale nie chciałem zakładać następnego :P

Jest opcja że to łożysko na wałku, cza było by wywalić skrzynie i rozebrać. Inaczej się nie dowiesz. Te łożyska w D serii to standard czasem może latać 400k km a czasem siądzie w samochodzie co ma 170. Podczas jazdy raczej tego nie usłyszysz.