Zobacz pełną wersję : Szumiąca skrzynia biegów - nietypowy problem
Witam
Podczas postoju jak puszczam sprzęgło słychać było wyraźnie pojawiający się szum. Podczas jazdy w środku było słychać wycie (coś na kształt wycia kompresora - Eatona) - dźwięk nadchodził ze strony skrzyni zdecydowanie. Zostały wymienione oba łożyska walka głównego jako, że to ponoć tylko one się "ruszają" podczas postoju przy puszczeniu sprzęgła. Wszystkie strony internetowe, fora i znajomi stawiali na to. Łożyska wymienione a problem nie zniknął.
Tu rodzi się pytanie - co to jeszcze może być? Jaki może być inny powód. Słyszałem, że możliwości jest kilka - kosztownych i tych groszowych, jednak chciałbym się dowiedzieć czy ktoś już miał taki problem i czy udało mu się go rozwiązać.
Sunchra są ok, podczas jazdy chrobotania nie ma tylko wycie. Na postoju jest taki głośny szum zużytego łożyska. Olej w skrzyni jest.
te oba łożyska to trochę mało. jakieś inne szumi
te oba łożyska to trochę mało. jakieś inne szumi
Na postoju nie działają inne a szuma na postoju także jest
a brałeś pod uwagę łożysko koła zamachowego?
a brałeś pod uwagę łożysko koła zamachowego?
Przeszło mi to przez myśl, ALE zdałem sobie sprawę, że przecież ono również rusza się cały czas jak się nie mylę.
ja bym to sprawdził jak już będziesz grzebał po zdjęciu skrzyni mając jakąś inną wizję pochodzenia tego dźwięku
Ja nie będę grzebac tylko Rem z JHM. Ja porobiłem tematy by może na jakiś trop się natknąć i wspomóc informacja bo poki co to wróżenie z fusów.
lozysko oporowe? na sprzegle?
lozysko oporowe? na sprzegle?
przy wciśnięciu pedału sprzęgła jest cisza więc odpada
oporowe w czasie jazdy nie powinno szumieć z tego co wiem bo ono się obraca jak wciskasz sprzęgło i dociskasz nim docisk sprzęgłam, ono nawet ma większą średnicę otworu wewnętrznego niż wałek w skrzyni, który przez ten otwór przechodzi
Są jeszcze do sprawdzenia łożyska igiełkowe wszystkich biegów. Wszystkie zębatki kręcą się na nich na jałowym biegu.
Podnieś oba przednie koła, wrzucaj po kolei wszystkie biegi (tak jakbyś jechał) i napisz na którym biegu szumi, na którym nie.
lożek, nie obraź się, ale nie wiem po co robisz burze w szklance wody. Z tego co wiem problem wyszedł pod koniec wczorajszego dnia pracy, dziś pewnie skrzynia będzie rozebrana ponownie i dowiesz się co jeszcze jest do wymiany.
Konrad, lozek zadał pytanie , myślę że kierował się raczej chęcią pomocy w odnalezieniu problemu niż brakiem wiary w kompetencje rema, żadnej burzy w szklance wody nie robi, chill
tak wiem, ja jestem jak najbardziej spokojny :) W temacie o aucie ktos z tego zrobił burze, a temat został podlinkowany. Jak najbardziej jako ciekawostke mozna tu bedzie napisac co było.
Konrad, dokładnie tak jak napisał gruszkin ja chciałem pomóc. Zależy mi na szybkim odzyskaniu auta i wtopieniu jak najmniejszej ilości pieniędzy więc to zwykła chęć przyspieszenia działania - a nóż ktoś miał podobna sytuację. Obdzwoniłem też kilka osób by dowiedzieć się co to może być.
Ja tam burzy robić nie bede :) Nie mam pretensji przecież do nikogo a tym bardziej do Remka, który cały czas czuwa, informuje mnie i sypie przydatnymi informacjami.
Wszystko się wyjaśniło dziś - Zmasakrowany 5 bieg. Będzie wymieniony, jutro auto wraca do mnie. Dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocy.
Wszystko się wyjaśniło dziś - Zmasakrowany 5 bieg.
Nie obraź się, ale to trochę dziwna sytuacja, ktoś Ci rozbiera skrzynię wymienia dwa łożyska i nie sprawdza reszty. Teraz płacisz dwa razy za tą samą robotę.
Starstruck
07-11-12, 14:40
Nie płaci, wszystko jest uregulowane jak należy. Macie info w temacie i auta, ten już chyba się wyczerpał, jak sprawa rozwiązana :).
Po co się takie tematy w ogóle zakłada? lozek, liczysz na to, że jakiś trol internetowy powie Ci co masz/mogłeś mieć zepsute?
Administratorem to Ty chyba tego forum nie powinieneś być skoro tak wypowiadasz się o jego użytkownikach i osobach które potencjalnie mogą pomóc w rozwiązaniu problemu. I , jak mawia porzekadło "kto się przezywa sam się tak.." :D
Enyłej temat ciekawy bo z taką sytuacją się nie spotkałem a miałem już 6 skrzyń hondy... Więc, jak dla mnie, starego wyjadacza, takie tematy należy zakładać mimo wszystko
Po co się takie tematy w ogóle zakłada? lozek, liczysz na to, że jakiś trol internetowy powie Ci co masz/mogłeś mieć zepsute?
Miałem nadzieję że tak. Ją potrzebuje auta na dojazdy do pracy więc chciałem by problem był rozwiązany szybko. Założyłem go z myślą że juz ktoś miał taki przypadek i tyle :)
Dla wyjaśnienia - skończcie dorabianie ideologii do tego wydarzenia. Nic nie doplacalem sprawa została wyjaśniona i pozytywnie załatwiona :-)
Sent from my ST25i using Tapatalk
prestoneg3
24-04-13, 11:49
no np. mi bardzo się ten temat przydał . mam taki sam problem w moim nowo zakupionym ej6 .tyle że u mnie wyje a nie szumi. poza tym np.na 2 biegu po puszczeniu sprzęgła jeszcze kilka sekund wyje a potem jedzie :) przęgło jest ok bo ma tydzień (exedy) .mój mechanik powiedział że pewnie skrzynie tak jak silnik zalali jakimś ścierwem żeby była cicho . a ja wlałem mtf.
czyli nie zawsze to co dobre jest najlepsze :) ;)
tyle że ja wkładam 2 skrzynie .zdemontowaną z silnika który wymieniałem tydzień temu :)a przebieg 140tyś to dla skrzyni pikuś
Mam podobny problem od około roku :rolleyes: Skrzynia szumi gdy dojeżdżam na biegu do skrzyżowania. Ten cały ,,szum,, jes cały czas taki samy biegi wchodzą dobrze i na razie jakoś się jeździ. Mam też drugą skrzynię w której zmieniono przełożenia i ta skrzynia podziałała mi miesiąc aż w końcu zablokował się któryś bieg (podejrzewam, że 4). Takie mam pytanko czy da się jeszcze z tej skrzyni coś zrobić żeby to jeździło?
PS właśnie w tej drugiej skrzyni co się zablokował bieg było na odwrót szumiała gdy przyspieszałem właśnie coś podobnego do dźwięku kompresora.
"...tyle że ja wkładam 2 skrzynie .zdemontowaną z silnika który wymieniałem tydzień temu :)a przebieg 140tyś to dla skrzyni pikuś..."
Ja właśnie mam przy swoim EJ9 przebieg poniżej 150kkm - jeżdżę bardzo mało (nawet jeśli ktoś wcześniej skręcił licznik, to nie sądzę aby było to wiele, bo w momencie kupna silnik wyglądał jak nowy ;) ), a niestety problem "szumu" (dość głośnego) i u mnie występuje. Dzieje się tak oczywiście na biegu jałowym i ustępuje po wciśnięciu pedału sprzęgła. Po ruszeniu, podczas jazdy żadnych dziwnych dźwięków nie ma. Problem występuje praktycznie na zimnym silniku.
Nie wiem, czy nie dostanę upomnienia za pisanie w tak starym temacie, ale nie chciałem zakładać następnego :P
"...tyle że ja wkładam 2 skrzynie .zdemontowaną z silnika który wymieniałem tydzień temu :)a przebieg 140tyś to dla skrzyni pikuś..."
Ja właśnie mam przy swoim EJ9 przebieg poniżej 150kkm - jeżdżę bardzo mało (nawet jeśli ktoś wcześniej skręcił licznik, to nie sądzę aby było to wiele, bo w momencie kupna silnik wyglądał jak nowy ;) ), a niestety problem "szumu" (dość głośnego) i u mnie występuje. Dzieje się tak oczywiście na biegu jałowym i ustępuje po wciśnięciu pedału sprzęgła. Po ruszeniu, podczas jazdy żadnych dziwnych dźwięków nie ma. Problem występuje praktycznie na zimnym silniku.
Nie wiem, czy nie dostanę upomnienia za pisanie w tak starym temacie, ale nie chciałem zakładać następnego :P
Jest opcja że to łożysko na wałku, cza było by wywalić skrzynie i rozebrać. Inaczej się nie dowiesz. Te łożyska w D serii to standard czasem może latać 400k km a czasem siądzie w samochodzie co ma 170. Podczas jazdy raczej tego nie usłyszysz.