PDA

Zobacz pełną wersję : lampka czeck engine i 1400obr.

eirik25
12-07-05, 15:48
witam, mam problem
z góry uprzedzam,ze nie wiem jak fachowo sie nazywaja te cosie o ktorych pisze.

przy przepustnicy sa trzy elektorniczne urzadzenia, dwa identyczne i jeden od wolnych obrtów IAC ten elektormagnes czy cos tam.

na jednym z tych dwoch identycznych (dokladnie na czujniku cisnienia w kolektorze dolotowym (MAP)) szlag trafil mi wtyczke, tzn kupilem juz z polamana i kable byly przylutowane do koncówek. niedawno mi sie urwaly kable i teraz mam problem bo nie wiem w jakiej kolejnosci przylutowac je spowrotem. czy mam zrobic dokladnie tak jak na drugim urzadzeniu? bo jak tak robie to samochod ma 400ob, potem zapala sie kontorlka check engine i podbija do 1400obr.
prosze o pomoc, jesli nie elektroniczna to chociaz podpowiedz gdzie mam pojechac,zeby mi to sprawnie i bez wiekszych kosztów naprawili.

acha...inne kombinacje kabli trzymaja 800obr.ale po wcisnieciu pedalu gazu samochod sie dlawi i gasnie.

emg
13-07-05, 02:18
jutro sprawdzę kolory przy mapsensorze

aha zrób i wstaw jakieś foty

eirik25
13-07-05, 12:39
witam,
bede wdzieczny za sprawdzenie.
a tak swoja droga to kombinowalem dzis i niestety jak sie dobrze odpala samochód, i ma te wlasciwe wolne obroty, to po kilku sekundach obroty spadaja i zapala sie kontrolka checkengine i obroty stoja na wartosci 1400, a przy innej kombinacji,wedlug schematu jaki znalazlem to trzyma wlasciwa wartosc wolnych obrotów po chwili obroty zaczynaja falowac , a po dodaniu gazu samochód sie dlawi i potrafi nawet zgasnac...wyczyscilem przy okazji wszystko w przepustnicy.bylo pelno czarnego osadu.

nie mam zielonego pojecia co to moze byc. potrzebuje jakiejs pomocy, najlepiej chcialbym do kogos z tym przyjechac , kto by sie tym zajal i nie zdarl ze mnie za duzo: :D

nightcrawler
13-07-05, 12:59
mialem podobne objawy
wymiana sondy lambdy pomogla najbardziej
wyczyscilem jeszcze silnik krokowy i bebechy w przepustnicy
jak narazie wszystko spoko a obr trzyma na ok 600rpm

eirik25
13-07-05, 14:35
problem w tym,ze sonda byla niedawno wymieniana...
mam dwie oryginalne i sprawdze, moze pomoze

madey
13-07-05, 16:27
jak miales wczesniej dobrze to powinno byc ok samo sie tak nagle nie powinno zepsuc podlacz tak jak najlepiej chodzi silnik twoim zdaniem a pozniej reset kompa i powinno podzialac:)

emg
13-07-05, 19:19
reset jak najbardziej musi być

eirik25
17-07-05, 14:23
witam,

przepraszam,ze sie nie odzywalem przez kilka dni,ale bylem wyjechany :D

hmm..wracajac do samochodu, wrocilem po kilku dniach :D , odpalilem auto,a tu bez zmian :D, po podlaczeniu mapsensora tak jak mi sie wydaje i tak jak pokazuje schemat i po zrestetowaniu kompa samochod trzyma 800obr.potem na chwile wzrastaja obroty i blyskawicznie spadaja do 0-gasnie, jesli natomiast nacisne pedal gazu to samochod sie dlawi i tez gasnie.
nie jestem w stanie sobie z tym poradzic.nie wiem co moglo sie stac,musze podjechac do serwisu,ale boje sie kosztów :shock: . pozdrawiam

merfi
21-07-05, 14:03
jesli odwrotnie podlaczyles przewody od potencjometra przepustnicy to komputer ma odwrotny sygnal i mysli ze zamiast dodawac gazu to go puszczasz i ci odlacza wtryski, dlatego gasnie.
jesli masz tylko 2 przewody to znaczy ze moze czujnik padniety :roll:

eirik25
21-07-05, 15:25
wlasnei nikt mi nie odpowiadzial w ten sposob,ze jak odwrotnie podlacze to bedzie gasl.wielkie dzieki.teraz wiem przynajmniej jak podlaczyc.ktos tu niezle namieszal przy nim.nie ma wtyczki, przewody byly przylutowane do koncówek.ale ponad dwa lata jezdzilem tak.